---
Влада

До бюджетів територіальних громад області цього року надійшло 64,4 мільйона гривень акцизного податку

На щотижневій апаратній нараді голови облдержадміністрації розглянули питання надходження та адміністрування акцизного податку від реалізації в області підакцизних товарів. Поінформувала із зазначеного питання виконуюча обов'язки начальника головного управління Державної фіскальної служби у Кіровоградській області Тетяна Гавренкова.
За її словами, новий податковий платіж - акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, надходження якого повністю залишаються у розпорядженні громад, введено в дію з 2015 року. А з 2016 року набрав чинності Закон України, яким запроваджено ряд податкових змін в частині адміністрування зазначеного податку, зокрема, встановлено специфічну ставку акцизного податку на пальне — 4,2 євроцента за кожний літр реалізованого товару та запроваджено систему електронного адміністрування реалізації пального і Єдиний реєстр акцизних накладних.

Посадовець зазначила, що нині в області перебуває на обліку 1737 платників акцизного податку, а кількість діючих ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами становить понад 4 тисячі, з яких 400 ліцензій мають платники інших регіонів.

За січень-квітень цього року до бюджетів територіальних громад області надійшло 64,4 мільйона гривень акцизного податку, що вдвічі більше ніж минулого року. До того ж, на окремих територіях області приріст надходжень значно перевищив середньообласний показник, зокрема, в Ульяновському та у Знам’янському районах надходження зросли втричі, у Вільшанському районі - у 2,5 раза. Посадовець відзначила, що приросту надходжень до рівня минулого року досягли всі території області.

Тетяна Гавренкова також зауважила, що найбільшу питому вагу в надходженнях акцизного податку – 70 відсотків, складають надходження від реалізації пального. За рахунок запровадження електронного адміністрування акцизного податку, збільшення ставки та інших чинників лише у квітні цього року надходження від продажу пального збільшилися у 2 рази або на суму понад 6 мільйонів гривень. Загалом в області працює 231 автозаправна станція: 110 перебуває у власності платників нашої області, 121 – у власності платників інших регіонів України. У середньому по області через 1 АЗС реалізовується 53 тисячі літрів пального у місяць.

Що стосується реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів, то у порівнянні з аналогічним періодом минулого року спостерігається зростання обсягів їх продажу. Проте існує певний дисбаланс у розрізі регіонів.

За словами Тетяни Гавренкової, з метою недопущення правопорушень, розширення кола платників та бази оподаткування, фіскальною службою області систематично здійснюється контроль за суб’єктами господарювання. Так, за січень-квітень цього року проведено 72 перевірки таких платників, за результатами яких застосовано фінансових санкцій на суму близько 1 мільйона гривень. У рамках проведення операції «Акциз-2016» вилучено з незаконного обігу підакцизних товарів на суму 12 мільйонів гривень.

Підсумовуючи свій виступ, посадовець наголосила, що фіскальна служба області й надалі спрямовуватиме зусилля на забезпечення підвищення рівня адміністрування акцизного податку та закликала органи місцевого самоврядування до співпраці у цьому напрямку.

"ВК" у PDF