---
Влада / Суспільство

Кіровоградщина – потенційний клондайк для інвесторів

Кіровоградщина – потенційний клондайк для інвесторів
Сьогодні під керівництвом голови облдержадміністрації відбулася презентація інвестиційної карти родовищ корисних копалин Кіровоградської області. У заході взяли участь голова облради Олександр Чорноіваненко, заступник голови облдержадміністрації з профільних питань Андрій Коломійцев, керівники відповідних структурних підрозділів облдержадміністрації та територіальних органів влади, а також очільники районів області.
На початку презентації Сергій Кузьменко наголосив, що Кіровоградщина дуже багата на корисні копалини. Однак, цей економічний потенціал області сьогодні використовується не сповна. Залучення серйозних інвестицій у видобуток корисних копалин дасть змогу покращити соціально-економічну ситуацію на території області, створити нові робочі місця і в результаті – значно підняти рівень життя людей.

Кіровоградщина – потенційний клондайк для інвесторів

Завдання укласти карту родовищ корисних копалин та публічно її презентувати голова облдержадміністрації поставив для того, щоб поінформувати потенційних інвесторів про перспективи співпраці, а також довести громадськості, що використання природних багатств області здійснюватиметься за принципом прозорості та відкритості.

Презентував зазначену карту, створену фахівцями департаменту інфраструктури та промисловості облдержадміністрації, директор департаменту Олександр Корнюша. За його словами, Кіровоградщина – один із найбільш насичених мінеральними ресурсами регіонів України, що є потенційним клондайком для інвесторів. На території області є поклади понад 390 видів корисних копалин, зокрема, 83% від загальних запасів у державі уранової руди. Але видобуток сьогодні проводиться лише на 25% родовищ.

Під час презентації Олександр Корнюша звернув увагу, що в області виявлено 5 родовищ високопробного золота, найбільше з яких біля села Клинці Кіровоградського району. Значними є і поклади бурого вугілля – 43 ділянки в складі 12 родовищ переважно на території Олександрійського та Петрівського районів (67 мільйонів тонн вугілля – запаси шахт і понад 400 мільйонів – перспективні запаси для видобутку). Ще один важливий вид корисних копалин – горючі сланці, родовище яких в Олександрівському районі є найбільшим у світі.

Серед інших різновидів корисних копалин, запаси яких є значними на Кіровоградщині, директор профільного департаменту назвав графіт, каоліни, залізні, нікелеві, кобальтові та хромові руди, декоративне каміння. Важливим є те, що на території Новомиргородського, Маловисківського та Добровеличківського районів виявлені руди рідкісних металів, зокрема, літію.

Кіровоградщина – потенційний клондайк для інвесторів

Також на Кіровоградщині є запаси ювелірної сировини – кімберліту, що є джерелом алмазів. Кімберліт виявлено в 14 свердловинах Кіровоградського району.

Переглянувши презентацію, голова облдержадміністрації подякував фахівцям за об'ємну роботу, проведену при укладанні карти, та висловив сподівання, що ця інформація буде використана з користю і потенційними інвесторами, і керівниками територій.

Кіровоградщина – потенційний клондайк для інвесторів

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF