---
Влада

Співпраця з проектом "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду" – реальне джерело соціальних інвестицій

Співпраця з проектом "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду" – реальне джерело соціальних інвестицій
На цьому наголосила заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Світлана Лобанова під час засідання обласної координаційної ради з реалізації проекту ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІІ".
Серед учасників наради – керівники тих районів, які потрапили до реалізації ІІІ-ої фази проекту, а це Вільшанський, Знам'янський, Новгородківський, Кіровоградський, Новоукраїнський, Олександрійський, Олександрівський, Петрівський та Новомиргородський райони.

Світлана Лобанова нагадала, що проект "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду" в області діє із 2008 року, за цей час реалізовано 116 мікропроектів громад, зорієнтовані вони здебільшого на соціальну сферу. До участі в проекті в різні роки були залучені майже всі райони області, окрім Голованівського, Добровеличківського та Новоархангельського районів.

Співпраця з проектом "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду" – реальне джерело соціальних інвестицій

Що стосується безпосередньо ІІІ-ої фази проекту, яка розпочалась у 2014 році і триватиме до 2017 року, то тут область отримала можливість реалізувати 39 мікропроектів громад за напрямками енергозбереження, енергоефективності, водопостачання, покращення надання медичних послуг та підтримки кооперативів з економічного розвитку територій.

Загальна вартість цих мікропроектів становить більше 18 млн. грн. З цих коштів – 8 млн. 681 тис. грн. – кошти Проекту, 7 млн. 429 тис. грн. – кошти бюджетів усіх рівнів, 1 млн. 451 тис. грн. – кошти громад і 818 тис. грн. – спонсорська допомога.

Наразі затверджено 31 мікропроект, з них по 19 об'єктах повністю завершено ремонтно-будівельні роботи – гарантією завершення робіт, як зауважила координатор проекту ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІІ" Тетяна Головченко – є подана і зареєстрована відповідна документація.

Під час засідання керівники кожного району-учасника Проекту проінформували про стан реалізації мікропроектів на місцях, йшлося також про роботу районних ресурсних центрів. За приклад Світлана Лобанова ставила Новомиргородський районний центр, адже район вже не перший рік успішно реалізує ПРООНівські проекти, на об’єкти соціальної сфери тут залучають грандові кошти урядів Німечинни та Японії, а також низки організацій-міжнародних донорів.

Суттєвих нарікань на роботу територій з приводу реалізації мікропроектів від Тетяни Головченко не прозвучало. Однак вона вказала, що непоодинокими є випадки, коли громади звертаються з ініціативою реалізувати певні проекти, однак втілити їх в життя без підтримки районних держадміністрацій та рад неможливо. Саме РДА і райради мають ініціювати подання, а далі забезпечувати супровід проектів. Окрім цього, як зауважила Світлана Лобанова, в плані співфінансування районна влада не повинна покладатися виключно на обласний бюджет, є чітка умова участі в реалізації Проекту стосовно пропорційності виділення коштів і вона має бути витримана усіма учасниками.

За матеріалами сайту Кіровоградської обласної державної адміністрації.

"ВК" у PDF