---
Влада

В облдержадміністрації презентували новітні енергозберігаючі системи вуличного освітлення

В облдержадміністрації відбулась презентація новітніх енергозберігаючих технологій в системі зовнішнього освітлення населених пунктів компаніями "Шредер" та "Радій". Поштовхом для проведення подібної презентації стала концепція модернізації вуличного освітлення Кіровограда, яка була представлена минулого тижня на виїзному засіданні Комітету з питань бюджету Верховної Ради України.
Відтак, сьогодні із напрацюваннями міської влади Кіровограда, а також із лінійкою продукції двох названих компаній мали можливість ознайомитися керівники інших територій – районів та міст обласного підпорядкування в режимі он-лайн. Адже, як зазначив перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко, в області освітлено лише 29,3% загальної протяжності вуличної мережі. А на місцях, як наголосив далі Сергій Коваленко, фінансового ресурсу достатньо, щоб працювати і над вуличним освітленням. Так, за його словами, перевиконання бюджетів за перший квартал поточного року склало понад 150 млн. грн. "Освітлення - це безпека, а на безпеці економити не можна", - підкреслив перший заступник голови облдержадміністрації.

Що стосується кіровоградської концепції, то в обласному центрі планують оснастити 8350 світлоточок, загальна вартість проекту складає 46 млн. грн. і очікувана економія – 36,5 МВт на рік. Наразі світильниками нового покоління облаштовується центральна вулиця Кіровограда – Велика Перспективна: на відрізку від вулиці Шевченка до Дворцової встановлено світильники ПАТ НВП "Радій", а між Дворцовою і вулицею Тараса Карпи (колишня Тімірязєва) – ТОВ "Шредер". Представники обох компаній детально розповіли про технічні характеристики світильників, які виготовляються на підприємствах. При цьому озвучувались вагомі нюанси, розраховані на те, щоб зацікавити потенційних замовників. Так, ТОВ "Шредер" на свою продукцію дає гарантію 10 років, а НВП "Радій" готове дати свої світильники на кілька тижнів тестового користування і безкоштовно розробити проект освітлення із очікуваною економією.

Окрім цього, зважаючи на той факт, що всі райони і міста області були на зв’язку, озвучувалися й інші важливі питання, що стосуються роботи на територіях. Одне із них – реформа в житлово-комунальній сфері із переходом багатоквартирних житлових будинків до ОСББ або до компанії-управителя. Деталі впроваджуваних змін нагадала директор департаменту житлово-комунального господарства ОДА Ольга Довжук.

Разом з тим, вона наголосила, що з 1-го липня фіксованого тарифу на житлово-комунальні послуги, який приймають органи місцевого самоврядування, не буде. Ця функція перейде до об'єднань співвласників будинків, або до управителів. Щодо останніх - керівництво ОДА закликає владу на місцях бути вкрай обережними із приходом на території компаній-управителів, адже наразі не відпрацьована їх сертифікація. Але в будь-якому випадку, що вже зараз потрібно робити – це посилювати роз’яснювальну роботу про зміни в сфері ЖКГ, і допомагати людям – юридично, консультативно – з оформленням ОСББ – на цьому наголосив Сергій Коваленко.

Він також вказав, що в області є ПТНЗ із напрямком підготовки кадрів в обслуговуванні будинків і споруд. В інтересах територій робити замовлення на підготовку відповідних кадрів, які потім стануть управителями будинків на місцях.

Інша тема – благоустрій територій. Робота з прибирання вже розпочалась. За словами Ольги Довжук, із 892 несанкціонованих сміттєзвалищ ліквідовано 386, із 15 тис. тонн побутових відходів зібрано 5,8 тис. тонн. Прибрано 115 парків, близько ста скверів.

Єдиний напрям із суттєвим відставанням – це благоустрій кладовищ. Результати роботи з благоустрою по конкретних територіях аналізуватимуться вже наступного тижня, а наразі у районів іще є час надолужити складені плани і графіки прибирання.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF