---
Влада

Віктор Шафранський: В Кіровоградській області створена і працює ефективна модель психологічної реабілітації

Віктор Шафранський: В Кіровоградській області створена і працює ефективна модель психологічної реабілітації
у Кіровограді стартувала дводенна всеукраїнська семінар-нарада щодо організації та удосконалення системи медико-психологічної реабілітації учасників АТО.
Представництво учасників наради більш ніж просто поважне – заступник Міністра охорони здоров’я України, представники Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, Голова Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, керівники структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних, Київської міської державних адміністрацій, директор Українського Державного медико-соціального центру ветеранів війни, начальники, головні лікарі обласних госпіталів ветеранів війни, представники Міністерства оборони України, керівники обласних Центрів допомоги учасникам АТО, громадські організації учасників АТО та волонтери.

Кіровоград за місце проведення такої наради обраний недаремно, рівень організації надання медико-психологічної допомоги в обласному госпіталі один з найвищих в Україні (і це з-поміж 29 госпіталів), відтак, місцевим лікарям і психологам є чим поділитися із колегами із інших регіонів. Про високі досягнення в роботі Кіровоградського обласного госпіталю говорив заступник Міністра охорони здоров’я України Віктор Шафранський. Так, за словами замміністра, за кількістю учасників АТО, які пройшли реабілітацію в лікувальному закладі, Кіровоградський обласний госпіталь випереджає лише Український державний медико-соціальний центр ветеранів війни МОЗ України. Віктор Шафранський підкреслив, що в Кіровоградському обласному госпіталі створена і ефективно працює модель медико-психологічної реабілітації, переймати яку варто й іншим регіонам.
- Саме в Кіровоградській області створена і працює ефективна модель психологічної реабілітації. На базі Кіровоградського обласного госпіталю створено центр медико-психологічної адаптації і реабілітації, в якому працюють, як штатні психологи, так і психологи-волонтери. В Кіровограді відпрацьовано надання допомоги в тому числі і медико-психологічної учасникам АТО від первинного до третинного рівнів. Відпрацьовано найефективніша модель співпраці первинної ланки медицини з обласними закладами і, в першу чергу, обласним госпіталем ветеранів війни. Відпрацьовані механізми співпраці з військовими частинами, комісаріатами, волонтерськими організаціями. Психологи центру працюють і з родинами військовослужбовців і демобілізованих та загиблих воїнів. До співпраці залучаються соціальні служби. Розроблено і видано методичні матеріали окремо для бійців на передовій, для демобілізованих, для родин. Саме в Кіровоградській області створено єдиний реєстр демобілізованих учасників АТО, - перелічив усі позитивні напрацювання обласного госпіталю заступник Міністра охорони здоров'я України.

Що стосується загальної ситуації в державі, то за словами Віктора Шафранського, станом на 1 січня поточного року на диспансерному обліку в закладах охорони здоров’я перебувало більше 1 млн. ветеранів війни, з них учасників АТО – більше 70 тис. Як зауважив він далі, 76% учасників АТО потребують психологічної, більше 60% - медичної, і більше 20% - фізичної реабілітації. Відтак, цифри говорять самі за себе, і показують той напрям, що вимагає посилення роботи.

Заступник Міністра охорони здоров'я нагадав, що подібна нарада вже проходила півроку тому, де було окреслено ключові завдання як в короткій, так і в довгостроковій перспективі. Що наразі зроблено він також прокоментував. Зокрема відкрито центри медико-психологічної та психосоціальної реабілітації в госпіталях окрім Кіровоградської області, у Волинській, Дніпропетровській, Черкаській, Миколаївській, Полтавській та у місті Кременчук. Проведено корегування штатних розписів госпіталів ветеранів війни із введенням додаткових посад психологів, психіатрів та психотерапевтів. До Національного класифікатора професій України внесено нові професійні назви посад "Лікар фізичної та реабілітаційної медицини" та нелікарські спеціальності "Фізичний терапевт" та "Ерготерапевт". Розроблено методичні рекомендації щодо надання психологічної реабілітації учасників АТО в госпіталях ветеранів війни України.

Оскільки мета сьогоднішньої наради – обмін досвідом та напрацювання ефективної моделі медико-психологічної реабілітації та супроводу учасників АТО та членів їх родин, Віктор Шафранський висловив сподівання, що розроблені пропозиції на попередній нараді будуть доповнені і насичені конкретними датами і термінами виконання.

Про досвід організації медико-психологічної допомоги в області мав нагоду розповісти головний лікар Кіровоградського обласного госпіталю Геннадій Сябренко. Також виступили голова Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції Артур Дерев’янко, директор Українського медико-соціального центру ветеранів війни Юрій Гріненко, координатор Центрів учасників АТО при Адміністрації Президента України Анна Янчевська.

Семінар-нарада тривала протягом усього дня, роботу учасники продовжили під час засідання тематичних секцій. 1 квітня відбудеться ознайомлення із роботою Центру медико-психологічної реабілітації на базі Кіровоградського обласного госпіталю для ветеранів війни.

"ВК" у PDF