---
Влада

Про перспективу створення обласного Центру національних культур говорили в облдержадміністрації

Сьогодні під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Сергія Коваленка відбулася робоча нарада з питання створення Центру національних культур в області. Обговорили зазначене питання представники громадських об'єднань національних товариств та посадовці облдержадміністрації.
На початку наради Сергій Коваленко обґрунтував необхідність створення обласного Центру національних культур в області, наголосивши, що наш край – багатонаціональний: на Кіровоградщині проживають представники близько ста національностей та народностей (найбільшими громадами є росіяни, молдовани, білоруси, вірмени, болгари, євреї).

– Сфера міжетнічних відносин – дуже чутлива, потребує своєчасних зважених рішень та пошуку шляхів налагодження міжкультурного та міжконфесійного діалогу, – зауважив перший заступник голови облдержадміністрації. – На сьогодні в області зареєстровано 36 національних культурних товариств, які активно співпрацюють з органами влади.

Сергій Коваленко також повідомив, що в області розроблено та прийнято відповідну програму, якою передбачено певний фінансовий ресурс на підтримку національно-культурних товариств. На найближчому засіданні сесії облради буде розглянуто виділення першої частини цих коштів. Наступним кроком має бути створення Центру національних культур в області.

Питання створення Центру, за словами начальника управління комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Віталія Останнього, обговорюється вже давно. Основне завдання – наявність відповідного приміщення, де будуть усі умови для роботи національно-культурних товариств, зокрема, проведення концертів, семінарів, зустрічей делегацій. На сьогодні знайти оптимальний варіант приміщення з актовою залою, залою для конференцій та окремими кабінетами для розміщення представництв – досить проблематично, оскільки існує питання подальшого утримання такого Центру, сплати за комунальні послуги. Проте пошук триває, розглядаються та обговорюються різні варіанти. Як альтернативу пропонують проведення масових національно-культурних заходів на базі закладів культури та освіти області (у бібліотеках, актових залах вишів, обласній філармонії), що вже давно успішно практикується.

Обговорювалося і питання надання транспорту для виїзду національних товариств у райони області з культурно-мистецькими заходами. Для вирішення цієї проблеми Сергій Коваленко запропонував узгодити з департаментом культури, туризму та культурної спадщини графік користування їхніми автобусами.

Стосовно фінансової підтримки національних культур, Сергій Коваленко зазначив, що за відповідною програмою протягом року прогнозується виділення з обласного бюджету близько 90 тисяч гривень на проведення заходів. Сума буде переглядатися і коригуватися відповідно до результатів виконання дохідної частини бюджетів.

– Це перша спроба підтримки національно-культурних товариств з обласного бюджету. Для того, щоб вона була вдалою, потрібно цей ресурс використати успішно, – підкреслив Сергій Коваленко. – Прошу вас відпрацювати механізм раціонального використання цих коштів.

"ВК" у PDF