Знам’янський район
Влада

Закон про обов'язкову конкурсну процедуру підписано!

Закон про обов'язкову конкурсну процедуру підписано!
Президент України Петро Порошенко підписав Закон № 2669-Д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження контрактної форми роботи у сфері культури та конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури».
Згідно закону керівників культурних закладів обиратимуть конкурсною процедурою, яка буде відкритою та прозорою, а також передбачене укладання контрактів на 5 років.

Ситуацію коментує начальник відділу культури та туризму Світлана Бабаєва: «Як людина, яка має справу з законом і робить все відповідно до законодавчих актів, я наразі не розумію, як мені все це втілювати у життя. Нам дано шість місяців для того, щоб створити конкурсну комісію і звільнити керівників закладів культури для того, щоб набрати нових за конкурсом. Як діяти, якщо людина, наприклад, знаходиться у декретній відпустці? Або якщо до керівника не має запитань, і він добре виконує свої посадові обов’язки? На яких підставах звільняти, і що писати у трудових книжках? На мою думку, такі дії суперечитимуть КЗОТу, і єдиним виходом із ситуації є тільки розтлумачення подальших дій. Тобто треба писати листи у відповідні департаменти та юридичні відділи для того, щоб отримати покрокову інструкцію усього процесу. Окремим питанням будуть стояти роботи з профспілками у даному випадку, які звернуть увагу на суперечливі причини звільнення. Запитань більше, ніж відповідей…».

Щоб дізнатися, якої думки про цей закон Знам’янські працівники культури, редакція звернулася за коментарем до директора дитячої музичної школи ім. М. Лисенка Сергія Івасенко: «Як директор школи естетичного виховання(музичної школи) хочу зауважити – не з того почали реформування. Немає у нас в країні жодного вищого навчального закладу для професійної підготовки керівників, щоб закінчивши його, був диплом, де написано – спеціальність – директор школи естетичного виховання, або – директор театру, тощо. Тому директорами стають не тоді, коли твій начальник наказом призначив тебе керівником, а тоді, коли днями і ночами, не зважаючи на відпустку або свята, стан здоров’я, фінансовий стан, буквально проживаючи на роботі, займаєшся самопідготовкою, самоосвітою з різних спеціальностей(юрист, законотворець, пожежник, електрик, психолог, лікар, сантехник, менеджер, режисер, спеціаліст з теплової енергії та водопостачання, з охорони праці, бухгалтер, будівельник, депутат, тощо), заслуживши авторитет серед членів колективу, учнів, батьків, міського, обласного керівництва, мешканців, підприємців міста, області, і коли після практики роботи на посаді , а на це треба не 5 років, а десятки, ти вже знаєш і вмієш виконувати свої і не свої обов’язки, тобі кажуть: «Досить – буде наступний».

Також слід зазначити, що зарплатню на місяць директора школи естетичного виховання, з урахуванням підвищень станом на 01.12.2015 року складає «брудними» – 2 193,00 (11 розряд ЄТС) – 2 527,00 (13 розряд ЄТС) з усіма урахуваннями відповідальності за дітей, працівників, матеріально-технічної бази та і взагалі права існування учбового закладу в селі, місті, районі.

"ВК" у PDF