---
Влада

Більше 50 підприємств області виплачує своїм працівникам мінімальну заробітну плату

на базі обласної наукової універсальної бібліотеки ім. Д.І. Чижевського, за участі заступника голови-керівника апарату ОДА Світлани Лобанової, відбулась колегія департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації. Ключове питання порядку денного засідання колегії стосувалось підсумків роботи органів соціального захисту населення області за минулий рік та завдання на нинішній.
Директор департаменту Олександр Догаров, підбиваючи підсумки роботи у минулому році, говорив про основні напрацювання і недоліки, які потребують оперативної реакції і усунення.

Найперше Олександр Догаров говорив про заборгованість із виплати заробітної плати, яка продовжує зростати. Так, за його словами заборгованість у 2015 році зросла на 1,3 млн., а лише за січень 2016 року – на 4 млн. грн., і наразі загальна сума боргу становить більше 36 млн. грн.

У цьому контексті говорив посадовець і про роботу, якої вимагає ситуація від органів соцзахисту, виконувати її мають профільні комісії на місцях із залученням роботодавців-членів тристоронньої соціальної ради.

Завдання з активізації діяльності стоїть і перед робочими групами з легалізації заробітних плат. Його Олександр Догаров окреслив, аналізуючи виконання обласної програми зайнятості за 2015 рік. Він зазначив, що завдання програми за минулий рік вдалося виконати на 120%, більше 10 тис. осіб були працевлаштовані на нові робочі місця, але показники зареєстрованих безробітних, за його словами, в десятки разів перевищують створення робочих місць. Змінити ситуацію можуть легалізація заробітних плат і робочих місць, а важелі впливу щодо цього повертаються до відповідних робочих груп при райдержадміністраціях, адже з 2016 року знімається тимчасова заборона на перевірки на предмет дотримання трудового законодавства на підприємствах.

В сфері зайнятості населення є іще один показник який суттєво впливає на рейтингові місця всієї області – це виплата заробітних плат на рівні мінімальної. Як повідомив Олександр Догаров, у 2015 році цей показник становив 0,4%, наразі, на перший погляд, він хоч і зріс не суттєво, до 0,6% але його негативний вплив на загальнообласний показник значний. У минулому році в області було 38 підприємств і установ, які виплачували своїм робітникам зарплату на рівні мінімальної, зараз їх уже 53, це здебільшого бюджетні установи, і найбільше їх у Кіровограді – 48. "Змінити ситуацію дуже просто, - наголошує Олександр Догаров, – необхідно працівникам І-го розряду тарифної сітки виплачувати принаймні раз у квартал премію".

Значну увагу Олександр Догаров приділив завданням з дитячого оздоровлення. Похвалив він 3 райдержадміністрації, які передбачили значні суми на дитяче оздоровлення цього року – це Голованівська – 186 тис. грн., Кіровоградська – 199 тис. грн. і Маловисківська 200 тис. грн. А от Бобринецька, Добровеличківська, Долинська взагалі не передбачили в місцевих бюджетах кошти на ці цілі, мізерні суми заклали Знам'янська райдержадміністрація – 10 тис. грн. і місто Світлововдськ – 20 тис. грн. При цьому Олександр Догаров наголосив, що першочергово за бюджетні кошти мають оздоровлюватися діти учасників АТО, загиблих військовослужбовців, а вже потім відмінники і обдаровані, не варто забувати і про дітей із родин переселенців.

Ще одне важливе питання, яке детально проаналізував директор департаменту соціального захисту населення ОДА стосувалось призначення житлової субсидії. Він відзначив добре налагоджену роботу в області в цьому напрямку загалом, адже за планом профільного міністерства в області житлову субсидію необхідно було призначити не менше 103 тис. сім'ям, наразі ж субсидією охоплено 150 тис. сімей. Ще 37 тис. сімей користуються субсидією на тверде паливо. Робота з опрацювання прийнятих заяв від громадян на призначення субсидії продовжується, нарікань на недостатнє технічне забезпечення бути не повинно, проблему з нестачею комп’ютерів практично закрито - наголосив Олександр Догаров, натомість підкреслив, що більш ретельного відпрацювання потребує новий програмний комплекс разом з повним переходом на нього.

Серед важливих питань, яке порушувалось під час колегії і яке також детально прокоментував Олександр Догаров – соціальний захист учасників АТО. Присутніх представників органів соціального захисту він зорієнтовував не чекати поки учасники АТО звертатимуться за допомогою, адже багато хто із них не знає про свої права і якими пільгами вони можуть користуватися. Олександр Догаров підкреслив, що всі програми соціального захисту учасників АТО та членів їх родин продовжуватимуть діяти і в поточному році – а це такі напрямки як забезпечення житлом, санаторно-курортне лікування, психологічна реабілітація тощо. Окремого коментаря потребує реалізація програми соціально-професійної адаптації демобілізованих. Держава збільшує фінансування цього напрямку: у 2015 році – область отримала більше 600 тис. грн., а цього року – 956 тис. грн. Але директор департаменту соціального захисту населення наголосив, що не варто зводити професійну адаптацію військових лише до проходження водійських курсів, адже це досить поширена практика в районах.

Продовжило засідання колегії обговорення порушених Олександром Догаровим проблем, представники районів мали змогу пояснити ситуацію, що склалася на місцях особисто.

"ВК" у PDF