Олександрівський район
Влада

Про стан безпеки життєдіяльності населення в Олександрівському районі

Про стан безпеки життєдіяльності населення в Олександрівському районі
19 лютого під головуванням першого заступника голови райдержадміністрації Анатолія Каражбея відбулося засідання районної координаційної ради з питань безпечної життєдіяльності населення.
На порядок денний було винесено ряд актуальних питань. Зокрема, виносились питання про: стан виробничого травматизму в районі за 2015 рік та січень 2016 року, стан охорони праці в сільськогосподарських підприємствах району та підготовку сільськогосподарських підприємств до проведення весняно-польових у 2016 році, попередження дитячого травматизму в закладах освіти, надання медичної допомоги хворим на інсульти та їх профілактику, станом невиробничого характеру в районі за 2015 рік та січень 2016 року.

Головний спеціаліст управління агропромислового розвитку Колісник М.О. розповів присутнім про стан хорони праці в сільськогосподарських підприємствах району, підготовку сільськогосподарських підприємств до проведення весняно-польових у 2016 році та дотримання вимог охорони праці, з метою недопущення травмування працівників. Зокрема, Микола Олексійович зазначив, що район забезпечений достатньою кількістю сільськогосподарської техніки, готовність якої складає майже 100%. Найкраще забезпечені технікою такі господарства як: СФГ «Дєдов», ПП «Вищеверещаківське», ТДВ «Цибулівське ХПП», ФГ «Ясенівський хутір», ФГ «Москаленко», ФГ Гусака В.М. та інші. Також слід зазначити, що поряд із питанням проведення весняно-польових робіт, важливим є недопущення випадків травмування працівників. Серед професій, у агропромисловому комплексі найнебезпечнішою є професія механізатора (тракториста-машиніста).

Варто відмітити, що перед початком польових робіт керівниками господарств, фермерами повинні бути проведені певні організаційно-профілактичні заходи, з метою недопущення випадків травмування працюючих. Для цього в першу чергу необхідно: провести інструктажі з охорони праці з усіма працівниками, які будуть задіяні на полях; до роботи на тракторах допускати механізаторів віком не молодше 18 років, які пройшли медогляд, навчання та інструктаж з охорони праці і мають посвідчення на право управління даною сільськогосподарською технікою; транспортні засоби, які залучаються до роботи, мають бути зареєстрованими та пройти відповідний, обов’язковий технічний контроль; ознайомити під розпис всіх водіїв та механізаторів із безпечними маршрутами руху транспортних засобів по території господарства та ряд інших заходів. Особливо важливим є забезпечення виконання робіт на висоті та у відповідності з вимогами нормативних актів з охорони праці.

Із питанням попередження дитячого травматизму в закладах освіти присутніх ознайомив начальник відділу освіти райдержадміністрації Сергій Тимко. Він, зокрема, відмітив, що у відділі освіти та в закладах освіти ведеться облік дитячого невиробничого та виробничого травматизму. Результати періодично заслуховуються на нарадах керівників закладів освіти району.

Найвищий рівень травматизму зафіксовано в Новоосотській ЗШ І-ІІ ст. (6,7%), Бовтишському НВК (6,5%), Красносільській ЗШ І-ІІІ ст. (5,0%), Несватківському НВК (4,5%), Олександрівському НВК № 3 (4,4%), Олександрівській ЗШ І-ІІІ ст. (4,2%), № 1 ., Голиківському НВК (3,4%). Основними причинами нещасних випадків стали: падіння – 44, травми – 23, укуси тваринами – 3, спортивні ігри – 3, бійки -3. Ушкодження отримали хлопчики – 46 (60%), дівчатка – 30 (40%). Переважна більшість випадків – 72 сталися з вини самих потерпілих, в 3 випадках – з вини дорослих та 1 випадок – з вини інших дітей.

Із станом надання медичної допомоги хворим на інсульти та їх профілактикою присутніх ознайомила лікар –невропатолог Центральної районної лікарні Людмила Чернега. Вона повідомила, що за 2015 рік в районі зареєстровано 51 хворий на ГПМК, з яких 26 проліковано в неврологічному відділенні, 25 – у відділенні анестезіології з ліжками інтенсивної терапії, З пролікованих: хворих на крововилив в мозок – 25, хворих на ішемічний процес – 23.

Виступаюча, для зменшення кількості захворювань на інсульти та підвищення якості надання медичної допомоги хворим ЦРЛ спільно з Олександрівським РЦ ПМСД, внесла пропозицію щодо необхідності придбання ком»ютерного томографа для проведення висоточної діагностики захворювань різної локації, що дало б змогу своєчасно виявляти патології судин головного мозку та інших органів і систем з ціллю попередження тяжких ускладнень.

Із станом виробничого травматизму в районі за 2015 рік та січень 2016 року присутніх ознайомив головний спеціаліст Знам»янського відділення ВД ФССНВ в Олександрівському районі Олександр Шишка. Так, Олександр Андрійович наголосив на тому, що у 2015 році трапився 1 нещасний випадок виробничого характеру в ДП «Олександрівське лісове господарство», у січні 2016 року – 2 випадки: у ДП «Олександрівське лісове господарство», ВЦ-104.

Причинами травмувань, як правило, є людський фактор, в першу чергу за причини необережності.

Із станом невиробничого характеру в районі за 2015 рік та січень 2016 року присутніх ознайомила Людмила Ковтун. Так, виступаюча зазначила, що впродовж 2015 року на території Олександрівського району сталося 640 нещасних випадків невиробничого характеру, в яких потерпіло 656 осіб, в тому числі із смертельним наслідком – 39. Аналіз даних невиробничого травматизму свідчить, що у районі за дванадцять місяців 2015 року порівняно з відповідним періодом 2014 року нещасних випадків збільшилось на 20, смертельних збільшилося на 17. Рівень загального невиробничого травматизму в 2015 році порівняно з відповідним періодом 2014 року збільшився на 3,2%, рівень травматизму із смертельним наслідком збільшився на 2,7%. Питання про стан невиробничого травматизму в районі щокварталу розглядається на засіданнях районної координаційної ради з питань безпечної життєдіяльності населення. Спеціалістами управління соціального захисту населення райдержадміністрації з роботодавцями та профспілковими організаціями постійно проводиться роз’яснювальна робота щодо передбачення в колективних договорах та угодах вирішення питань запобігання травматизму невиробничого характеру тощо.

В роботі районної координаційної ради взяли участь начальник відділу з питань праці та соціально-трудових відносин управління соціального захисту населення райдержадміністрації Клавдія Сальнікова, начальник управління економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації Сергій Антіпов, головний інспектор Олександрівсьго РВ УДСНС у Кіровоградській області Олег Солод, головний лікар Олександрівської районної державної лікарні ветеринарної медицини Вініамін Скорець.

По всіх питаннях, які виносилися на розгляд засідання районної координаційної ради з питань безпечної життєдіяльності населення було прийнято відповідні рішення.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF