---
Влада

В облдержадміністрації обговорили соціально-економічну ситуацію у Новгородківському районі

В облдержадміністрації обговорили соціально-економічну ситуацію у Новгородківському районі
В облдержадміністрації продовжуються співбесіди щодо підведення підсумків соціально-економічного розвитку районів області у 2015 році та визначення завдань на 2016 рік під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Сергія Коваленка. На сьогоднішньому засіданні члени відповідної робочої групи – керівники структурних підрозділів облдержадміністрації розглядали стан справ у Новгородківському районі.
Голова Новгородківської райдержадміністрації Андрій Кочерга на початку засідання коротко поінформував про підсумки роботи за минулий рік. За його словами, розпорядження голови облдержадміністрації стосовно усіх напрямків роботи в районі виконуються. Проблемним було лише вирішення питання підвищення рівня заробітної плати в сільському господарстві, яка на сьогодні складає 3400 гривень при планових показниках 3800 гривень. У 2016 році очільник району прогнозує недофінансування галузей освіти та охорони здоров'я і шукатиме шляхи їх вирішення. Голова райдержадміністрації також повідомив, що у населених пунктах району проведено роз’яснювальну роботу щодо добровільного об'єднання територіальних громад, за підсумками якої подано протокол з пропозицією: один район – одна громада. Позитивно вирішуються, за його словами, і проблема стосовно забезпечення учасників АТО земельними ділянками.

Більш детально про здобутки та проблеми Новгородківського району поінформували керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, окресливши основні завдання, що потребують вирішення цього року.

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Сергій Шеремет охарактеризував результат фінансової діяльності території за минулий рік як позитивний. За його інформацією, усі бюджети району забезпечили виконання затверджених обсягів доходів. Приріст доходів до 2014 року склав 12 мільйонів 256 тисяч гривень, що становить 56% і є вищим від середнього показника по районах області (48%). Сергій Коваленко акцентував увагу на тому, що в бюджетах району на початок року наявна значна сума вільних нерозподілених залишків, за рахунок яких і потрібно вирішувати проблему дофінансування галузей освіти і охорони здоров'я. Посадовець, зокрема, висловив незадоволення тим, що один із сільських голів району преміював себе у грудні минулого року в розмірі 600% від посадового окладу тоді, коли ці кошти дуже потрібні на такі потреби, як харчування дітей у школі, ремонт доріг у селі тощо.

Новгородківський район – аграрний, тому основний обсяг продукції виробляють сільгосппідприємства. За словами директора профільного департаменту облдержадміністрації Сергія Коренюка, індекс обсягу виробництва валової продукції сільського господарства в районі у 2015 році склав 79%. За цим показником територія займає 19 місце в рейтингу по області. Серед позитиву він відзначив досить потужно представлено тваринництво, зокрема, вирощування ВРХ. Сергій Коренюк зауважив і те, що аграрії району активно беруть участь в обласній програмі відновлення і підвищення родючості ґрунтів, де Новгородківщина є лідером.

Промисловість району представлена лише трьома переробними підприємствами, два з яких спеціалізуються на виробництві продуктів борошна, круп і м'яса, а одне з виробництва напоїв фактично не працює.

За показниками у галузях будівництва район займає не кращі позиції в загальному рейтингу. Зокрема, було відзначено низькі темпи введення в експлуатацію нового житла, які потрібно покращувати. Також вирішення потребує і проблема подальшого функціонування об’єктів незавершеного будівництва, яких на території два. Однак, є позитив у галузі житлово-комунального господарства: підприємства завершили рік з прибутками внаслідок економічно обґрунтованих тарифів, протягом минулого року в районі провели капітальний ремонт доріг на суму понад 1 мільйон гривень, проводились і поточні ремонтні роботи. Дещо гіршою є ситуація з вуличним освітленням та впровадженням програми з енергоефективності. Як позитив було відзначено, що усі сільські населені пункти району охоплені автобусним сполученням.

Серед основних завдань у галузі охорони здоров'я – ремонтні роботи в районній лікарні, зокрема, заміна інженерних мереж та вікон, а також впровадження заходів з енергоезбереження. Сергій Коваленко зазначив, що Новгородківщина – одна із тих територій, де надається увесь спектр медичних послуг вторинної ланки, тому можна впровадити реформи і перетворити центральну лікарню з комунального закладу в комунальне підприємство, внаслідок чого більш ефективно буде використовуватись власний фінансовий ресурс.
У галузі культури району вирішення потребують проблеми інформатизації закладів, поповнення бібліотечних фондів, проведення заходів з протипожежної безпеки.

У галузі освіти Новгородківщина має середні та вищі від середніх в області показники. Начальник профільного управління облдержадміністрації Володимир Таборанський відзначив, що район один із перших почав створювати НВК, відкриваючи при школах дошкільні групи. Черг в ДНЗ на території немає, проте існує проблема переповнюваності груп. Вирішити її планується вже у вересні відкриттям відремонтованого дитсадка. З 14 навчальних закладів району малокомплектними є 5, тому є потреба у створенні навчально-виховних об'єднань на базі великих шкіл. Оптимальним, за словами Сергія Коваленка, було б створення на території району 4 таких НВО. Наголосив він і на тому, що малокомплектні школи закрито не буде – на їх місці працюватимуть початкові школи з дошкільними групами.

У сфері соціального захисту, за словами директора профільного департаменту облдержадміністрації Одександра Догарова, у районі значних проблем немає. Позитивним є те, що виконується програма з працевлаштування, хороший показник із призначення субсидій. Дещо збільшено видатки на оздоровлення дітей та соціальний захист учасників АТО і їх сімей, проте цих сум поки ще не достатньо для покриття потреб. Серед найважливіших завдань – підвищення середнього рівня зарплати, зокрема, на двох підприємствах, де виплачують мінімальну.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF