---
Влада

Останні пам’ятники комуністичного режиму мають бути демонтовані до 21 лютого

Останні пам’ятники комуністичного режиму мають бути демонтовані до 21 лютого
Про це під час апаратної наради повідомив начальник управління комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Віталій Останній.
Відповідно до Закону України про декомунізацію органи місцевого самоврядування до 21 листопада 2015 року повинні були ухвалити рішення про демонтаж пам’ятників, пам’ятних знаків та символіки комуністичного режиму. У разі, якщо з цього приводу місцевою радою рішення не прийняте, то сільський, селищний або міський голова, враховуючи громадську думку, повинен видати відповідне розпорядження.

Виходячи з вищезазначеного, Віталій Останній відзначив, що на сьогодні із 107 пам’ятників та пам’ятних знаків комуністичної епохи, що підлягають демонтажу, 71 вже демонтовано. Залишилося демонтувати ще 36 пам’ятників.

Найбільше не демонтованих пам’ятників комуністичного режиму й досі залишається в Ульяновському – 9 та у Голованівському районі – 5. По 3 пам’ятника – у Бобринецькому, Онуфріївському, Устинівському районах та у місті Олександрія. По 2 – у Гайворонському, Маловисківському та Новоукраїнському районах. По 1 пам’ятнику – у Вільшанському, Кіровоградському, Новомиргородському районах та у Кіровограді.

Повністю демонтовано пам’ятники комуністичного режиму у Добровеличківському, Долинському, Новоархангельському, Олександрівському, Олександрійському, Петрівському, Світловодському районах та у містах Знам’янка і Світловодськ.

Також триває процес перейменування вулиць, адже, відповідно до Закону про декомунізацію, в області підлягає перейменуванню 2383 вулиці та провулки. На даний час не перейменовано ще 816 вулиць.

Найбільше вулиць з радянськими назвами у Кіровограді – 119, у Гайворонському районі – 99, в Олександрії – 92, у Знам’янському районі – 78, Новоукраїнському районі – 68, у Петрівському районі – 54, у Бобринецькому районі – 46.

На сьогодні повністю перейменовано вулиці лише у Добровеличківському, Кіровоградському, Новомиргородському районах та у Світловодську.

Посадовець нагадав, що, у разі, якщо протягом зазначеного в Законі строку, тобто до 21 лютого нинішнього року, сільськими, селищними та міським головою не буде прийняте відповідне рішення, перейменування здійснюватиметься розпорядженням голови облдержадміністрації. – Саме тому, бажано, аби, у визначенні Законом терміни, відбулися громадські обговорення та прийняті відповідні рішення, – наголосив Віталій Останній.

Враховуючи вищезазначене, голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко наголосив, що Закон України про декомунізацію є обов’язковим для виконання для всіх без виключення посадових осіб, органів місцевого самоврядування, а також для суб’єктів господарювання.

– Я звертаюся до керівників міста Олександрії, Новоукраїнського, Петрівського, Гайворонського та Бобринецького районів, де найбільше накопичилися проблем у цьому питанні, – це ваша робота і, відповідно, ваша персональна відповідальність, – наголосив голова облдержадміністрації.

– Безумовно, що наші міста, села та вулиці повинні мати історичні назви, або бути названі на честь сучасних героїв. Але ці рішення, про перейменування, мають бути виваженими та мудрими. І я переконаний, що і активісти міста Кіровограда, і історики місцевого рівня, а також історики національного рівня, що працюють в Українському інституті національної пам’яті, врахують історичні принципи та сучасні вимоги, і знайдуть спільне компромісне рішення, що влаштує усіх у питанні перейменування населених пунктів нашої області, – відзначив Сергій Кузьменко.

"ВК" у PDF