---
Влада

Сергій Коваленко пообіцяв вирішити питання надання землі учасникам АТО

Сергій Коваленко пообіцяв вирішити питання надання землі учасникам АТО
"Питання надання землі учасникам антитерористичної операції ми вирішимо. І тут не треба навіть сумніватися" - про це перший заступник голови облдержадміністрації заявив сьогодні під час зустрічі з учасниками триденного семінару – радниками голів райдержадміністрацій з питань АТО та керівниками і спеціалістами центрів надання допомоги учасникам АТО, що відбувся у Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців та посадовців органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій.
– Ми шануємо своїх захисників, бо саме вони зробили можливе і неможливе для того, аби зупинити ворога, щоб територією Кіровоградщини не нишпорили "зелені чоловічки", а по наших вулицях не їздили танки. Як гримотять вони сьогодні по окупованих українських територіях.

Сергій Коваленко пообіцяв вирішити питання надання землі учасникам АТО

Тому завдання влади, її святий обов’язок – як на місцевому рівні, так і на рівні держави – вирішувати ті проблеми, які є у військовиків, у тому числі нині демобілізованих, чи їхніх родинах.

Найголовнішою проблемою, за словами Сергія Коваленка, зараз є те, що протягом листопада-грудня в області не оформлялися документи на землю учасникам АТО. Ця пауза спричинила величезне і, головне, справедливе, обурення АТОвців та їхніх рідних. На жаль, обласна державна адміністрація не має жодного впливу на обласне управління Держгеокадастру, котре й відповідає за вирішення цього питання і підпорядковане безпосередньо своєму київському керівництву.

Дана структура давно викликає невдоволення людей і ліквідувати її можуть лише зміни до Конституції України в частині децентралізації, коли на всіх територіях Кіровоградщини будуть створені спроможні громади, і, згідно з новим законодавством (нині на розгляді Верховної Ради перебуває відповідний законопроект), саме вони в особі місцевих рад будуть розпоряджатися землею, у тому числі й сільськогосподарського призначення (нині таких прав не мають ні сільські ради, ні районна чи обласні влада). Наданням сільськогосподарських земель на територіях займаються підрозділи Держгеокадастру, кількість претензій щодо неефективної роботи яких (як на районному, так і обласному рівні) зростає в геометричній прогресії.

Тобто робота щодо повернення права на землі сільгосппризначення місцевим територіальним громадам триває, але це буде в перспективі, а питання щодо надання землі учасникам АТО треба вирішувати вже зараз. Тому нині в кожному районі і місті аналізується кількість заяв, поданих до обласного управління Держгеокадастру, кількість заяв, які там перебувають та кількість заяв, повернутих з незрозумілими відмовами. Відповідним структурам у місцевих органах влади необхідно відмовні документи переоформити по-новому і знову спрямувати до обласного земельного відомства.

– Разом з тим, ваше завдання, як радників голів райдержадміністрацій, як фахівців, котрі знають учасників АТО, працюють з ними, – наголосив Сергій Коваленко, – ретельно проконтролювати, щоб у ряди наших захисників не затесалися інші люди з метою "прихопити земельки". На жаль, такі факти уже є.

Сергій Коваленко пообіцяв вирішити питання надання землі учасникам АТО

Щодо затримок (відмови) з наданням земельних ділянок, то серед найбільш поширених причин – неякісно підготовлені пакети документів (це, за словами першого заступника голови ОДА, свідчить, що не фахово спрацювали районні відділи Держгеокадастру) та необхідність спеціального резервування землі для учасників АТО. Дана функція не в компетенції сільської ради (яка лише повідомляє про надання дозволу) і, навіть, області – питання вирішується на рівні держави.

На сьогодні Кіровоградщина вже має чималі площі зарезервованої землі, тому при наявності правильно оформлених документів, є реальна можливість отримати передбачені законом ділянки. 40 дозволів надано в Новгородківському районі, 85 дозволів – у Долинському, на підході – розгляд заяв, поданих у Новомиргородському, Олександрійському та інших районах.

– Ми думаємо, як вирішувати проблему з наданням земельних ділянок учасникам АТО, – зазначив Сергій Коваленко (до речі, відтепер цим питанням опікуватиметься новопризначений заступник голови облдержадміністрації Андрій Коломійцев). – Плануємо проводити співбесіди по кожній території – за участі її керівників та представників підрозділів Держгеокадастру – аби дивлячись один одному в очі, в ручному режимі врегулювати те, що не було зроблено в плановому режимі протягом листопада-грудня минулого року та січня нинішнього.

– Тож, вбачаючи саме в вас тих людей, які допомагають владі, вказують на її прорахунки, – зазначив перший заступник голови облдержадміністрації, – запрошую вас до співпраці, оскільки абсолютно переконаний – від такої співпраці виграють усі. Насамперед – наші захисники, перед якими ми з вами маємо великі зобов’язання.

У зустрічі з представниками райдержадміністрацій та органів місцевого самоврядування взяв участь і виступив перший заступник голови обласної ради Юрій Гугленко. Сергій Коваленко та Юрій Гугленко відповіли на запитання учасників семінару, а також вручили їм свідоцтва про проходження навчання і побажали плідної роботи та успіхів при виконанні своїх службових обов’язків.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF