---
Влада

Верховна Рада України ввела в українське законодавство поняття "дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів"

По це повідомила на апаратній нараді в облдержадміністрації начальник служби у справах дітей Наталія Чернявська, зазначивши, що дана норма міститься у проекті Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми", прийнятому парламентом 26 січня ц.р. у другому читанні та в цілому.
Закон визначає, що дитиною, постраждалою внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, є дитина, яка через такі дії та конфлікти отримала поранення, контузію, каліцтво, зазнала фізичного, психологічного та іншого насильства, була викрадена чи незаконно вивезена за межі України, залучалася до участі у військових формуваннях або незаконно утримувалася, у тому числі в полоні.

Окрім цієї та інших важливих норм, закон також визначає повноваження органів опіки і піклування щодо захисту прав та інтересів внутрішньо переміщених дітей, зокрема дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а ще – створює правові підстави для тимчасового влаштування таких дітей у сім’ї патронатних вихователів та запровадження послуги "сімейного патронату".

Що мається на увазі? Даним законодавчим актом викладено в новій редакції главу 20 "Патронат над дітьми" Сімейного кодексу України, де передбачено можливість перебування дитини у спеціально підготовленій сім’ї (терміном до 3-х, в окремих випадках – до 6-ти місяців), а не потрапляння її до інтернатного закладу.

Щодо інших прав дітей, які виїхали з окупованої території чи зони збройних конфліктів, то прийнятим 26 січня Верховною Радою законом за № 2254 внесено зміни до Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб", якими передбачено, що кожна дитина, яка прибула на нове місце проживання без супроводження батьків чи інших законних представників, отримує довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Якщо мова йде про дитину, яка досягла 14 років і прибула без законного представника, то право подати заяву про реєстрацію її як внутрішньо переміщеної особи надано їй самій. Якщо йдеться про дитину віком до 14 років, то прийнятим законом розширено перелік осіб, які мають право подати заяву про реєстрацію цієї дитини. Таку заяву, зокрема, можуть подати кровні родичі, з якими прибула дитина (баба, дід, прабаба, прадід, повнолітні брат чи сестра, тітка, дядько) або вітчим чи мачуха, з якими дитина проживала.

У випадку, якщо малолітня дитина прибула без супроводження законних представників або вищезазначених осіб, таку заяву подає представник органу опіки та піклування за місцем її перебування.

Наталія Чернявська поінформувала, що питання захисту прав дітей, які прибули на територію Кіровоградської області без своїх законних представників, перебуває на постійному контролі служби у справах дітей облдержадміністрації. На початок 2015 року їх було 18, на початок нинішнього залишилось 13. Торік двом юним переселенцям, які прибули без супроводу дорослих, надано статус дітей, позбавлених батьківського піклування, їх влаштовано у сім’ї під опіку (піклування). До трьох інших дітей приїхали батьки.

"ВК" у PDF