Знам’янський район
Влада / Суспільство

Діалог між владою і громадою

Діалог між владою і громадою
То як же українцям нової доби чи генерації побудувати сильне суспільство, яке може стати демократичним. Його демократія вибудується у тому, що провладні структури знайдуть умілий діалог з громадою, яка буде контролюючим важелем у створенні європейських умов життя.
Одним із тих інструментів, який має стати флагманом у налагодженні гарного контакту, вже багато років поспіль є громадська рада. Вже майже рік працює громадська рада при виконавчому комітеті Знам’янської міської ради нової каденції.

З приводу результативності її роботи спілкуємося з головою громадської ради при виконавчому комітеті Знам’янської міської ради Світланою Філіповою: «В січні 2016 року громадській раді нової каденції буде рік, до її складу увійшли 23 громадянина. У зв’язку з тим, що чотири члени ради стали депутатами Знам’янської міської ради сьомого скликання, сталися кадрові зміни: вони склали свої повноваження, і замість них до складу увійшли нові особи. Засідання громадської ради відбуваються раз на місяць, де вона піднімає проблемні питання та розглядає звернення громадян. Громадська рада є дорадчим органом при виконавчому комітеті Знам’янської міської ради, який засідає за різними постійними комісіями, а саме: з питань законності, житлово-комунального господарства, архітектури, охорони здоров’я, освіти, культури, спорту та з питань соціально-економічного розвитку. Якщо говорити про діяльність протягом цього часу, то я вважаю, що ми попрацювали плідно, хоча співпраці з минулою владою не відбулося. Але сподіваємося, що з новою владою відбудеться діалог, що принесе видимі результати для міста. Депутатський корпус має змогу виносити питання на розгляд під час засідань постійних комісій та сесій міської ради. Співпраця обох рад є ключовим моментом для результативності вирішення проблемних питань. Громадська рада продуктивно працює з усіма начальниками відділів міськвиконкому та бере участь у засіданнях депутатських комісій. За рік роботи відбулися слухання з різноманітних питань: добудови нової школи, освітлення та озеленення міста, стан міських доріг та інше. Члени громадської ради були залучені до комісії з перевірки акцизного збору у магазинах нашого міста. Також опрацьовано велику кількість звернень громадян, наприклад, з приводу зовнішнього вигляду центральної вулиці та вокзальної площі, розповсюдження містом запаху від свиноферми ФГ «Колос», стихійна торгівля та багато іншого. Громадська рада признала санітарний стан міста незадовільним, крім того зовнішній вигляд міста бажає кращого. В найближчих планах є намір провести слухання з приводу вивезення сміття в приватному секторі».

Якщо ми зараз хочемо створити нормальне суспільство, де влада належить народові, то нам варто розуміти, що активна громадська діяльність є тим каталізатором, який може зрушити населення у його звичці існувати «по-споживацьки», тобто чекати і думати про те, що все повинно бути обов’язком керманичів. Нормальне здорове суспільство, економіка країни, її постійний розвиток може тільки тоді стати успішним, коли чітко налагоджена співпраця між усіма його інститутами. А як ми цього можемо досягнути? Перш за все, чітка і налагоджена співпраця з громадською радою. Долучення усіх громадських організацій до управління містом. Активізація руху мешканців міста, які б чітко розуміли, що вони повинні внести свій вклад, а не сидіти і чекати. Одним із негативних явищ, що стає перешкодою до налагодження демократичного діалогу, є необізнаність жителів міста у їх правах та інструментах контролювання. Тому, щоб доторкнутись до свідомості, створюються різноманітні школи для громадських діячів та незалежні засоби масової інформації, які можуть створити резонансне підгрунтя для формування свідомості громади.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF