---
Влада

Вперше за останні роки рівень розрахунків за природний газ теплопостачальних підприємств області перевищив середній показник у державі

Про це директор департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації повідомила на апаратній нараді в ОДА під час розгляду питання про стан розрахунків підприємств ЖКГ за спожиті енергоносії та розрахунків споживачів за житлово-комунальні послуги.
Як зазначалося, станом на 17 грудня підприємствами теплоенергетики спожито газу на суму 238,86 мільйона гривень, а сплачено (з урахуванням минулих боргів) 241,4 мільйона гривень або 101% від загальної вартості спожитого палива. Із цієї суми на оплату поточного року спрямовано 185,2 мільйона гривень, тобто рівень розрахунків в області становить 77,5% при середньому в Україні – 73%. Від середньообласного показника суттєво відстає лише одне підприємство – смолінське КП "Енерговодоканал" (Маловисківський район), рівень розрахунків якого складає 31% (за листопад та півмісяця грудня від нього надійшло 55 тисяч гривень, тоді як борг складає 1,9 мільйона, тож є загроза відключення підприємства від газопостачання).

Решту сплачених теплопостачальниками коштів (окрім розрахунків за поточний рік) у сумі 56,2 мільйона гривень спрямовано на погашення боргів минулих років. За словами Ольги Довжук, на сьогодні загальна заборгованість теплопостачальних підприємств області за спожитий природний газ (з урахуванням минулорічних боргів, штрафних та фінансових санкцій) становить 231,6 мільйона гривень, у тому числі борг 2015 року – 53,7 мільйона.

Керівник департаменту повідомила також, що у трьох підприємств – "Кіровоградтепло", "Олександріятеплокомуненерго" та "Світловодськпобут" – вже більше п’яти місяців виконавчою службою заарештовані рахунки і кошти, при їх надходженні, спрямовуються на користь НАК "Нафтогаз України". Тож фінансовий ресурс тут дуже обмежений, а оплата за природний газ повністю залежить від розрахунків споживачів за отримане тепло.

Щодо дисципліни таких розрахунків, то за січень-листопад рівень сплати складає 94,4%, у тому числі населенням – 94,5%. Кращий стан розрахунків мають установи та організації, що фінансуються з бюджетів (98,9%), та інші споживачі (99,3%). Разом з тим, за оперативними даними станом на 15 грудня загальна заборгованість усіх категорій споживачів перед теплопостачальними підприємствами за послуги централізованого опалення складає 124,2 мільйона гривень, з них населення заборгувало 76,4 мільйона, бюджетні установи та організації – 9,9 мільйона (ті, що фінансуються з державного бюджету – 1,3 мільйона гривень, з місцевих бюджетів – 8,6 мільйона).
Ольга Довжук подякувала керівництву міста Кіровограда за оперативно проведену оплату (бюджетні установи обласного центру практично не мають боргів), суттєве скорочення зафіксовано по Олександрії – 5,2 мільйона гривень (але тут ще лишається борг у сумі 4 мільйони), є також у Світловодську, Долинському, Онуфріївському та Маловисківському районах.

Доведений області обсяг субвенції державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах у сумі 39,5 мільйона гривень використаний в повному обсязі, у тому числі 37,6 мільйона вже профінансовані, на 1,88 мільйона – договори укладені, справа за фінансуванням.

Постановою Кабінету Міністрів № 1046 від 18 грудня ц.р. Кіровоградщині додатково доведений обсяг субвенції у сумі 15,6 мільйона гривень (за словами Ольги Довжук, це лише 48% від того, що область просила – 37,1 мільйона гривень). Кошти будуть спрямовані на погашення заборгованості різниці в тарифах підприємствам водопостачання і водовідведення – у сумі 9,2 мільйона гривень, теплопостачальним підприємствам – у сумі 6,45 мільйона.

Директор департаменту житлово-комунального господарства також проінформувала про стан розрахунків підприємств ЖКГ за спожиту електроенергію (заборгованість, з урахуванням несплати минулих років, складає 39,7 мільйона гривень), зазначивши, що у разі підписання договорів на проведення взаєморозрахунків із додатково виділеної області субвенції на погашення заборгованості ОКВП "Дніпро-Кіровоград", котре завинило енергетикам 30,4 мільйона гривень, планується спрямувати 8,33 мільйона гривень, КП "Енерговодоканал" (має борг у сумі 422 тисячі гривень) – близько 300 тисяч.

Перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко доручив усім підприємствам житлово-комунальної сфери, що претендують на таку субвенцію, до кінця завтрашнього дня подати всі необхідні документи до департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

"ВК" у PDF