Актуально

За яким стилем святкувати Різдво? Поки кожен визначається сам

За яким стилем святкувати Різдво? Поки кожен визначається сам
За яким стилем святкувати Різдво? Поки кожен визначається сам
Російська агресія дала поштовх до переосмислення українцями багатьох традиційних речей. Так, цього року новорічно-різдвяні свята не будуть яскравими та масовими, але питання про дату відзначення Різдва Христового стало актуальним, хоч і не новим.

Понад 75% християн світу відзначають Різдво 25 грудня, послуговуючись григоріанським календарем, що діє у світі як міжнародний стандарт, й лише 25% людей святкують його 7 січня, за застарілим юліанським календарем.

Синод Православної церкви України 18 жовтня 2022 року дозволив святкувати Різдво 25 грудня за умови, якщо парафіяни храму та настоятель висловлять відповідне бажання.

В Україні цей день, 25 грудня, є офіційним вихідним з 2017 року.

За григоріанським календарем всі свята зміщуються назад на 13 днів. Тож при переході України на сучасний календар і святкуванні Різдва 25 грудня українцям треба буде звикнути до перенесення дат майже всіх православних свят, зокрема дня Святого Миколая — на 6 грудня (зараз 19 грудня), Святвечір — на 24 грудня (зараз 6 січня), Щедрий вечір (Маланки) — на 31 грудня (зараз 13 січня), Водохреще — на 6 січня (зараз 19 січня).

Глава ПЦУ митрополит Епіфаній зауважив, що українцям із часом треба перейти відзначати Різдво 25 грудня. Для цього треба проводити просвітницьку роботу, бо усі святкують Різдво 25 грудня, просто — за різними календарями.

"ВК" у PDF