Актуально

Актуальні питання в умовах воєнного стану

Актуальні питання в умовах воєнного стану
Добігає завершення навчальний рік, і в цей же час важливим питанням є оформлення документів про середню освіту для випускників шкіл та організація вступної кампанії до вишів у 2022 році. У спільному проєкті громадської приймальні народного депутата Олеся Довгого та адвоката Наталії Чирочки відповідаємо на найважливіші питання щодо оформлення документів здобувачів освіти.
24 березня Верховна Рада України ухвалила закон №7132 про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері освіти.
Цими змінами скасовується державна підсумкова атестація, зовнішнє незалежне оцінювання, єдиний вступний іспит, єдине фахове вступне випробування як конкурсний критерій доступу до освітніх послуг виключно у 2022 році.

Закон вносить зміни до Законів України «Про повну загальну середню освіту», «Про фахову передвищу освіту» та «Про вищу освіту» та прийнято норми щодо звільнення від проходження державної підсумкової атестації здобувачів освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2021/2022 навчальному році.

Для вступу на перший курс для здобуття ступеня бакалавра (магістра з медичних та ветеринарних спеціальностей) та молодшого бакалавра у 2022 році будуть використовувати результати національного мультипредметного тесту (НМТ).

НМТ — це комп’ютерний онлайн-тест, що складатиметься з трьох блоків: українська мова; математика; історія України. Тест міститиме 60 завдань (по 20 завдань з кожного блоку), на виконання яких буде відведено 120 хвилин.

Завдання мультитесту будуть оцінені відповідно до схеми нарахування балів, застосовуваної в ЗНО. За виконання кожної складової тесту учасник після завершення тестування отримає окремий результат. Пізніше результат кожного блоку буде переведено в шкалу 100-200 балів.

У 2022 році передбачено проведення трьох сесій НМТ: основна (друга половина липня, серпень); додаткова (серпень); спеціальна (вересень).

Ті, хто не матиме змоги прибути до тимчасових екзаменаційних центрів під час основної сесії, зможуть пройти тестування під час додаткової або спеціальної.

Незважаючи на онлайн-форму проведення мультитесту, його не можна буде пройти вдома. Тестування відбуватиметься в спеціальних тимчасових екзаменаційних центрах (приміщеннях шкіл, університетів), створених у населених пунктах України (за погодженням з органами державної влади).

У травні потенційні учасники НМТ на своїх інформаційних сторінках мають підтвердити своє бажання складати тест і повідомити про те, де саме вони його планують проходити, тобто у якому місті вони будуть перебувати в липні.

Окремо звертаємо увагу на питання оформлення документів про отримання середньої освіти для внутрішньо переміщених осіб.
Зокрема, голова комітету ВР з питань освіти і науки Сергій Бабак наголосив, що свідоцтво про повну загальну середню освіту може видавати як школа, що знаходиться у місті постійного проживання дитини, так і заклад освіти, куди її зараховано тимчасово. Для того, щоб отримати документ, необхідно зв'язатися з керівниками шкіл. Одна з них має зробити замовлення на свідоцтво.

Для цього потрібно зареєструватися у школі, де тимчасово проживає дитина або обрати будь-який заклад освіти для онлайн-навчання, що є на сайті МОН, якщо ви за кордоном.

"ВК" у PDF