Актуально

Актуальні питання в умовах воєнного стану

Актуальні питання в умовах воєнного стану
У спільному проєкті громадської приймальні Олеся Довгого із юристом Наталією Чирочкою продовжуємо публікувати відповіді на актуальні питання в умовах воєнного стану. Цього разу розповідаємо, які кроки потрібно робити, аби зареєструвати інформацію про знищене майно задля отримання державної компенсації.
Збитки, завдані майну українців та нашої держави за час військових дій, вже сягають мільярдів доларів. Знищено тисячі будинків та квартир.
Наша держава розробляє механізм відшкодування шкоди, завданої житлу громадян та їх транспортним засобам, та зараз пропонує реєструвати інформацію про пошкоджене та/або знищене майно через застосунок «Дія».

Як це зробити і що для цього потрібно?

Першим кроком є перевірка наявності документів про право власності на зруйноване або пошкоджене майно (квартиру, будинок, житлові приміщення). Доречно також підготувати технічний паспорт на житло.

Другим кроком є збір доказової бази для подальшого стягнення збитків.

1. Самостійна фото та відеофіксація, якщо це безпечно.
Ввімкніть відеозапис на вашому пристрої (телефон, фото- чи відеокамера) та чітко назвіть: своє прізвище, ім’я, по-батькові; паспортні дані (за можливості); дату і час зйомки, точне місце зйомки. Проведіть зйомку руйнування/пошкодження, під час якої опишіть словами всю інформацію якою ви володієте. Окрім відеозапису, рекомендується зробити детальні фото пошкоджень/руйнувань.

Таку фіксацію може здійснити як власник майна, так і будь-яка інша особа, яка в подальшому може стати свідком та особисто підтвердити обставини пошкодження/руйнування майна.

2. Складення документу за участю свідків.

Акт про пошкодження майна складається у довільній формі, однак обов’язково повинен містити інформацію про дату, час та місце його складення, паспортні дані, місце проживання та контактну інформацію осіб, що підписують такий документ. Свідки також можуть дати свої письмові пояснення щодо відомих їм обставин пошкоджень/руйнувань.

3. Складення документів за участю компетентних органів.

За можливості рекомендуємо викликати представників відповідної райдержадміністрації, органів місцевого самоврядування для складення акту щодо руйнування/пошкодження майна.

У разі виникнення пожеж та аварій на місце, як правило, виїжджають представники Державної служби з надзвичайних ситуацій, які можуть також скласти акт про пожежу із зазначенням її причини (обстріл, бомбардування). До такого акту вносяться відомості, зокрема, про дату, час, місце виникнення пожежі, опис знищеного та пошкодженого майна, прямі та побічні збитки від пожежі, причину пожежі тощо. Обов’язково подбайте про отримання копії такого акту.
Також необхідно подати до правоохоронних органів заяву про злочин та отримати відповідний витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Заяву краще подати на порталі Дія або через ЦНАП чи нотаріуса.

Адміністратор центру надання адміністративних послуг або нотаріус у день звернення особи з метою подання інформаційного повідомлення:
- встановлює особу та повноваження її представника (у разі подання інформаційного повідомлення представником);
- заповнює інформаційне повідомлення, яке формується з використанням порталу Дія).

Звертаємо увагу, що після набрання чинності Законом України про врегулювання відносин щодо компенсації за пошкодження та знищення об’єктів нерухомого майна внаслідок військовою агресієї РФ, інформаційне повідомлення прирівнюється до заяви про надання компенсації за пошкоджені та знищені об’єкти нерухомого майна.

"ВК" у PDF