Актуально

Обрати найдешевший газ для власної оселі стало простіше

Обрати найдешевший газ для власної оселі стало простіше
Українці вже декілька років можуть обирати постачальника газу. Раніше ця можливість була не затребувана, адже визначена ціна від уряду була нижчою за інакші ринкові пропозиції. Нещодавно прес-служба НАК «Нафтогаз» повідомила, що з 1 липня 2021 року запрацює ринок газу для населення. Тому у липні відкриється можливість обирати (за спрощеною процедурою) постачальника, який буде цікавий саме для вас. Така можливість збільшує конкуренцію за газового абонента на ринку, а це у свою чергу має стати підставою для газових компаній покращувати свій сервіс і давати хорошу цінову пропозицію.
Змінити постачальника може і приватний будинок, і окрема квартира у багатоповерхівці. Причиною переходу може стати банальна висока вартість газу або ж незадовільна якість наданих послуг.

Ціна за кубометр на ринку зараз варіюється у межах від 6,70 до 8,85 грн. Ми зібрали вартість від різних компаній, щоб ви мали змогу порівняти та вже придивитись до потенційного постачальника, з яким можна укласти новий договір.

Варто пам’ятати, що ціна за кубометр змінюється щомісяця, а всі газопостачальні компанії мають оголошувати вартість газу за п’ять днів до початку місяця постачання на своїх сайтах.

На що потрібно звертати увагу
при виборі постачальника:


1. Ціна. Найбільша економія передбачена передплатними тарифами «Річний» чи «Фіксований», за якими ціна є незмінною на увесь опалювальний сезон або рік. Для короткострокових тарифів радимо звертати увагу, як змінювалася ціна в обраного постачальника протягом трьох місяців.
2. Репутація компанії. Цей критерій включає: час існування на ринку, наявність ліцензії на постачання газу, наявність контактних даних (телефонів, сайту), доступність інформації про бенефіціарів, власників, компанії загалом.
3. Рівень обслуговування. До моменту зміни постачальника варто переконатися, що рівень сервісу вас задовольняє. Радимо зателефонувати в центр обслуговування і на власному досвіді перевірити, як компанія реагує на звернення та працює з клієнтами. Врахуйте також відгуки про постачальника, зручність онлайн-інструментів, спеціальні умови та пропозиції для клієнтів.

Якщо ви все ж вирішили змінити постачальника, вам треба:
1. Вибрати нового постачальника на ресурсі НКРЕКП за посиланням
nerc.gov.uа та перевірити, чи обраний постачальник має право постачати газ. При виборі компанії важливо врахувати не лише ціну, а й відгуки клієнтів, фінансовий стан та якість обслуговування.
2. Зібрати необхідні документи та подати заяву-приєднання.
3. Разом із заявою-приєднанням споживач пред’являє постачальнику: документи, якими визначено право власності чи користування на об’єкт (приміщення); документ, що посвідчує особу споживача (паспорт), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код); інші документи, які може вимагати постачальник (перелік яких має бути визначений на сайті такого постачальника). Наприклад, це може бути останній рахунок за розподіл або постачання газу.
4. Отримати повідомлення від нового постачальника про приєднання або відмову протягом 21 дня від подання заяви.
5. Отримати остаточний рахунок від попереднього постачальника і сплатити його протягом десяти днів з моменту отримання. Вам не потрібно контактувати зі старим постачальником та отримувати довідку про відсутність боргу. Угода про постачання газу із попередньою газовою компанією розривається автоматично з моменту укладання нової угоди.

При переході до нового постачальника нові труби встановлювати не потрібно. Газ від різних постачальників потрапляє до єдиної системи трубопроводів, де він змішується. Ви і ваш сусід, який може мати інакшого постачальника, споживаєте один і той самий газ, однак за різними цінами, з різним рівнем обслуговування і різною надійністю постачальної компанії. Також не змінюється і процес передачі показань лічильника. Передавати показники лічильників, як і раніше, потрібно з 1 по 5 число щомісяця.

Анастасія Павлова
За матеріалами ресурсів
gasoteka.ua-energy.org
та nerc.gov.ua

"ВК" у PDF