Актуально

Відповіді на популярні питання про COVID-19, що вас цікавлять

Відповіді на популярні питання про COVID-19, що вас цікавлять
У минулому випуску «Вісника Кірвоградщини» ми опублікували матеріал із серією відповідей від медичних фахівців на популярні питання про коронавірус. Ми вирішили продовжити і розкрити ще декілька цікавих та важливих моментів щодо коронавірусу.
ЧИ ЗБЕРІГАЄТЬСЯ ВІРУС НА ГРОШАХ?
Відповідає лікар-анестезіолог, професор, президент Асоціації анестезіологів Украї-ни Сергій Дубров: «Є різні думки з цього приводу. Якийсь час — зберігається. Максимальні дані, які по-казують тривалість зберігання вірусу на банкнотах — це до 3-5 діб».

СКІЛЬКИ ЧАСУ КОРОНАВІРУС ЖИВЕ НА ПОВЕРХНЯХ?
Відповідає інфекціоніст, доктор медич-них наук Ольга Голубовська: «Є різні предмети, температурні умови, а загалом вірус може зберігатись декілька діб у сприятливих для нього умовах. Тому провітрювання приміщень та вологе прибирання мають проводитись обов’язково. Адже вірус у будь-якому випадку зберігається деякий час. Дякувати Богові, він не зберігається дуже довго, як, наприклад, ентеровіруси, адже тоді це могла би бути катастрофа. Але, незважаючи на це, мати навколо себе чистоту завжди корисно».

ЧИ МОЖНА ДЕКІЛЬКА РАЗІВ ВИКОРИСТОВУВАТИ ОДНУ МЕДИЧНУ МАСКУ?
Відповідає інфекціоніст, доктор медичних наук Ольга Голубовська: Це наша біда: поклали в кишеню, поносили маску, далі десь вона полежала в машині, а потім вийшли і знову вдягнули її... Маска накопичує бруд із нашого рота. Тому й не дивно, що на ній можна знайти збудники будь-яких інфекційних захворювань. Звісно, неправильно носити маску по декілька тижнів та залишати її будь-де.

ЧИ ПОТРІБНО НОСИТИ РУКАВИЧКИ?
Відповідає інфекціоніст, доктор медичних наук Ольга Голубовська: «Ні, не обов’язково. Це, швидше за все, психологічний момент для людини. Рукавички потрібно обробляти так, як і руки. Тому зайвий раз викликати у людей із алергічною схильністю екземи та інше — не обов’язково. Неважливо у рукавицях руки чи ні, їх потрібно менше тягнути до обличчя, терти очі тощо».

ЧОМУ ВАЖКО ДИХАТИ В МАСЦІ?
Відповідає лікар-анестезіолог, професор, президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров: «Важко відповісти чому в масці ускладнене дихання, бо лікарі проводять у ній цілий робочий день у відділеннях чи в громадських місцях. Якщо працювати чотири години поспіль у ковідному відділенні у масці, щитку, окулярах, то маска пітніє, піт стікає з обличчя, вона стає вологою і стає дихати важко. Якщо медичну маску, за рекомендаціями, змінювати кожні 3-4 години, то в ній дихати абсолютно не важко».

ЯКИЙ ЗАХИСТ ВИКОРИСТОВУЮТЬ МЕДИЧНІ ПРАЦІВНИКИ ПРИ РОБОТІ ІЗ ПАЦІЄНТАМИЗ КОРОНАВІРУСНОЮ ХВОРОБОЮ?
Відповідає лікар-анестезіолог, про-фесор, президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров: «Я і всі мої колеги змушені працювати кожного дня в захисних костюмах, масках, щитках, окулярах, рукавичках. Повірте, 3-4 години, інколи 5-6 годин на добу — це дуже не просто перебувати у такому костюмі. І не лише перебувати, а й виконувати ме-дичні маніпуляції із пацієнтами, хворими на COVID-19».

ЯК ПОВОДИТИ СЕБЕ ПІСЛЯ ПЕРЕНЕСЕННЯ КОРОНАВІРУСНОЇ ХВОРОБИ?
Відповідає лікар-анестезіолог, професор, президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров: «Гуляти на свіжому повітрі після перенесеної хвороби. Дійсно, багато хто скаржиться на виражену втомленість, яка зберігається протягом двох-трьох тижнів. Але для поступової реабілітації потрібні дихальна гімасти-ка, адекватне раціональне харчування і про-гулянки на свіжому повітрі».

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ВИ ВТРАТИЛИ НЮХ?
Відповідає лікар-анестезіолог, професор, президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров: «Специфічних речей робити не потрібно. У всіх пацієнтів нюх відновлюється від декількох днів до півтора тижня. Терапію призначають залежно від ступеня тяжкості захворювання. Тобто специфічного лікування немає».

ЯК ЛІКУВАТИ ДИТИНУ ВІД КОРОНАВІРУСНОЇ ХВОРОБИ?
Відповідає лікар-анестезіолог, про-фесор, президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров: «Протокол лікування, включно із наданням допомоги дітям, залежить від ступеня тяжкості захворювання.Якщо ми говоримо про легкий ступінь тяжкості, то лише симптоматична терапія, адекватне пиття та харчування, і при температурі вище 38,5 градусів — парацетамол або нестероїдні протизапальні препарати для зниження температури. Більше — не потрібно.

Для середьнотяжкого перебігу, загалом ті ж рекомендації.Важливо контролювати частоту дихання і сатурацію, щоб не пропустити ймовірні ускладнення від Covid-19. Якщо сатурація знижується менше 92%, слід викликати швидку».

ЧИ ЗАХИЩАЄ ВІД КОРОНАВІРУСУ ЦИБУЛЯ, ЧАСНИК ЧИ АЛКОГОЛЬ?

Відповідає інфекціоніст, доктор медичних наук Ольга Голубовська: «Звісно, не захищають. Справа в тому, що у цих речовинах, дійсно, є природні фітонциди, які гіпотетично можуть вплинути на концентрацію вірусу. Але це не ліки та захист. Цибуля, часник та їжа, яка гостра, дають інший сприятливий ефект на судини, наприклад. Але про радикальний вплив на розвиток інфекційного процесу фітонциди не відомо. Чому? Тому, що важкість інфекційного захворювання залежить не лише від дози збудника, а також залежить від реакції імунітету на цей збудник. При цьому типі коронавірусу саме імунна система викликає важке ураження легень і не тільки. Тому, яка буде імунна відповідь, — генетично детерміновано. Тому цибуля та часник — це добре для здоров’я, як прогулянки, спорт та харчування, але не як захист та лікування коронавірусу».

Анастасія Павлова за відеоматеріалами МОЗ

"ВК" у PDF