Актуально

Що на нас чекає в наступному році? Новий проєкт бюджету та держвитрати на боротьбу із COVID-19

Що на нас чекає в наступному році? Новий проєкт бюджету та держвитрати на боротьбу із COVID-19
Формування проєкту бюджету на наступний рік завжди несе за собою багато питань щодо недофінасування чи перефінансування певних сфер діяльності країни. П итання ц ього р оку: с кільки держава виділить на фінансування боротьби із COVID-19.
З-поміж 19,4 млрд грн, виділених у наступному році на цю проблему, наразі бюджет передбачає:
• 2,6 млрд грн на закупку вакцини від коронавірусу, серед яких 7,5 млн доз для про ведення щеплення груп ризику;
• 1 млрд грн на запобігання поширення коронавірусу в школах для оснащення робочих місць вчителів технічними засобами для дистанційного навчання;
• 15,8 млрд грн на програму медичних гарантій, що означає, що 100% пацієнтів у випадку захворювання COVID отримають своєчасну меддопомогу.

Усі ці пункти забезпечують своєчасну допомогу пацієнтам, захист для вчителів, проте, жодним чином ми не бачимо видатків для захисту лікарів. На проблему відсутності статті щодо індивідуального захисту лікарів відреагував народний депутат України Олесь Довгий. На своїй офіційній сторінці нардеп зазначив: «Від початку пандемії засобами індивідуального захисту лікарів забезпечували переважно благодійні організації та місцеві органи влади. А моє постійне спілкування із медиками Кіровоградщини та безперервний моніторинг ситуації дали розуміння, що треба діяти. Як наслідок, разом із підприємцями ми створили проєкт підтримки лікарів «Діємо Разом».

Однак сьогодні, коли кошти благодійників виснажені, кількість інфікованих щодня збільшується, а лікарі все ще потребують додаткового захисту, ми не повинні продовжувати покладатися на благодійні фонди та місцеві бюджети».

У зв’язку з цим народний депутат запропонував на Комітеті із питань здоров’я нації правку до держбюджету, яка дозволить збільшити фінансування в обсязі 600 млн грн для забезпечення засобами індивідуального захисту (ЗІЗ) лікарів екстреної медичної допомоги, лікарень першої хвилі для госпіталізації пацієнтів із COVID та первинної ланки. У своєму коментарі для газети «Вісник Кіровоградщини» Олесь Станіславович наголосив: «Чомусь усі вирішили, що карантин і пандемія вже завершились. Усі — починаючи від кожного з нас, хто нехтує правилами особистої гігієни, носить маску на підборідді, влаштовує масові заходи, завершуючи державою, яка не заклала кошти на придбання ЗІЗ у бюджет на наступний рік. Реальність показує зовсім інакше — проблема нікуди не зникла. Більше того, є проблема з первинною ланкою, яка взагалі не фінансувалась, а приватні фонди вже на порозі виснаження.

Натомість поруч із цим у бюджеті немає окремої статті на закупівлю ЗІЗ і відсутня програма у МОЗ, яка б була спрямована саме на захист лікарів від коронавірусу. Тому в Комітеті із питань здоров’я нації та медичного страхування я запропонував свою правку до держбюджету, якою б ми мали змогу підтримати діючі програми МОЗ та розширити її на всі ланки медицини для захисту наших лікарів. Нам важливо продовжувати підтримувати наших лікарів не лише на рівні благодійних фондів та підтримки приватного сектору, а й на державному рівні.

Дякувати Богу, колеги по комітету підтримали мою правку. Далі слово за Бюджетним комітетом й урядом».

Засідання Верховної Ради України, на якому розглядатимуть проєкт бюджету у першому читанні, має відбутися 20 жовтня 2020 року. Ми слідкуватимемо за процесом і також сподіваємося, що лікарів усієї країни держава підтримає, адже без них нам буде дуже складно боротись із COVID-19.

Анастасія Павлова

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF