Актуально

Коронавірус: знову про найпростіше, але найважливіше

Коронавірус: знову про найпростіше, але найважливіше
Послаблення карантину = припинення карантину — абсолютно неправильна рівність, якої, на жаль, дотримується переважна більшість українців після запровадження першої хвилі пом’якшення карантинних обмежень. Результатом цього стали спочатку щоденні збільшення кількості хворих, а згодом й встановлення антирекорду — 1109 інфікованих за день.
Послаблення карантину = припинення карантину — абсолютно неправильна рівність, якої, на жаль, дотримується переважна більшість українців після запровадження першої хвилі пом’якшення карантинних обмежень. Результатом цього стали спочатку щоденні збільшення кількості хворих, а згодом й встановлення антирекорду — 1109 інфікованих за день.

Що стало причиною таких явищ — байдужість і безвідповідальність людей, чи слабка державна інформаційна кампанія, чи те й інше разом? Проте, факт різкого зростання чисельності хворих лишається фактом, що у свою чергу може призвести до заповнення опорних лікарень, нестачі у них ліжок для хворих та можливий стрибок у кількості хворих.

Тому ми ще раз вирішили нагадати, для чого був впроваджений карантин, що означають послаблення та адаптивний карантин, що може статися, якщо цифри щодня перебільшуватимуть 1000 інфікованих і за яких умов ми можемо повернутися до жорстких обмежень, у яких жили майже два місяці.

Карантин був запроваджений для того, аби знизити кількість контактів між людьми. Як ми вже встигли вивчити, коронавірус передається першочергово повітряно-крапельним шляхом. Отже, чим з меншою кількістю людей ми контактуємо, тим менше шансів інфікуватися. Це у свою чергу сповільнює поширення вірусу, що дає змогу нашій медичній системі підготуватись до прийому хворих та мінімізувати навантаження на медичні заклади. Як наслідок, ми не втрачали людей подібно до італійської моделі, де хворих просто ніде і ніким було лікувати.

Отже, під час жорсткого карантину ми мали дійсно низькій рівень захворюваності, адже міжособистісні контакти були рівні майже нулю. Тут ховається і пояснення того, чому ми зараз маємо різке збільшення хворих: карантин послаблено, особисті контакти — збільшилися. Спілкуючись із людьми, ніхто достеменно не знає: хворіє ця людина чи ні, адже це неможливо дізнатись без результатів тестів. На жаль, у нас не впроваджена система тотального тестування, а у деяких регіонах не вистачає тестів. Тому збереження соціального дистанціювання досі дуже важливе, але заповнений громадський транспорт, неправильне або взагалі нехтування носіння маски та недотримання правил особистої гігієни створюють усі необхідні умови для швидшого поширення коронавірусу. А на цих вихідних до цього списку додались ще й
вщент переповнені пляжі, парки й інші місця громадського відпочинку, що дає змогу припустити, що ми ще раз можемо побити антирекорд по кількості захворювання.

ЯК ЦЬОГО НЕ ДОПУСТИТИ
Коли карантин має припинитись? Колишній заступник міністра охорони здоров’я, а тепер перший заступник генерального директора Універсальної клініки «Оберіг» Олександр Лінчевський вважає, що для цього нам необхідні 3 складові:
1. Створення мережі тестувань і системи спостереження та ізоляції за хворими. Адже інфікуються люди через контакт із хворими, які не знають, що вони хворі, бо не пройшли необхідне тестування. Чим більше ми тестуємо, тим більше ми ізолюємо хворих, тим менше нам потрібно буде ізолювати здорових людей.
2. Мають бути захищені групи ризику, тобто місця, де можливість інфікуватись може бути надзвичайно висока. Наприклад, лікарні, де теоретично та практично можуть перебувати хворі і становити високий рівень загрози. У вересні такими гарячими точками можуть стати школи, університети, дитячі садочки. Тобто місця із підвищеним ризиком захворюваності мають бути максимально захищені від швидкого розповсюдження всередині них вірусу.
3. Обізнаність і свідома співпраця суспільства. Тобто усі мають дотримуватись однакових правил: носити маску, мити руки, дотримуватися соціальної дистанції та дотримуватись самоізоляції у разі виникнення необхідності.
Нагадаємо, що до цього часу в Україні впроваджено адаптивний карантин — період, під час якого знімається більшість обмежень, але в областях з високим рівнем захворюваності залишається карантин, або вводяться жорсткі протиепідеміологічні заходи.

У якому разі посилюватиметься карантин у окремих регіонах?
• завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я складатиме понад 50%;
• середня кількість ПЛР-досліджень та
ІФА-тестів буде менше, ніж 24 на 100 тис. населення протягом тижня;
• коефіцієнт виявлення випадків коронавірусу буде становити понад 11%;
• показник динаміки зростання випадків COVID-19 становитиме понад 10%.

Ми вас закликаємо пам’ятати, що послаблення карантину не означає, що вірус зник, а небезпека минула. Усе це ще поруч із нами, а тому ми маємо продовжувати дотримуватись простих правил, які ми вивчили під час карантину:
1. Мийте руки.
2. Дотримуйтесь соціальної дистанції.
3. Носіть захисну маску.
4. Уникайте скупчення людей.
5. У разі поганого самопочуття телефонуйте сімейному лікарю.

За матеріалами pravda.com.ua підготувала Анастасія Павлова

"ВК" у PDF