Актуально

З 1 квітня Держрибагентство проводитиме чергові технічні огляди суден флоту рибної промисловості України

З 1 квітня Держрибагентство проводитиме чергові технічні огляди суден флоту рибної промисловості України
Щорічно з 1 квітня по 1 серпня згідно з графіком, який затверджується Держрибагентством відповідно до заяв власників, судновласників (фрахтувальників), поданих до 1 березня, старшими інспекторами Держрибагентства проводяться чергові технічні огляди флоту рибної промисловості України, що не підлягають нагляду класифікаційного товариства.
Наказом Держрибагентства від 21 березня 2019 року № 127 «Про затвердження графіка проведення чергового технічного огляду суден флоту рибної промисловості, що не підлягають нагляду класифікаційного товариства, у 2019 році» затверджено відповідний графік, що додається. З метою дотримання вимог законодавства, до Графіку проведення чергових технічних оглядів включені виключно такі риболовні судна, відомості про які внесені до Суднової книги України.

Звертаємо увагу власників суден (судновласників), що відповідно до п. 3 Інструкції з проведення технічного нагляду за суднами флоту рибної промисловості України, що не підлягають нагляду класифікаційного товариства, затвердженої наказом Мінагрополітики №169 від 03.04.2017 року та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15 червня 2017 року за № 749/30617 (далі-Інструкція) - власники, судновласники (фрахтувальники) зобов'язані підготовляти судна до технічного нагляду, надавати практичну допомогу у його проведенні та відповідати за організацію проведення технічного нагляду. Під час проведення технічного огляду судна уповноваженими особами Держрибагентства, які здійснюють технічний нагляд за суднами, перевіряються відповідність бортового номера судна, типу та потужності двигуна, записам у судновому білеті тощо. Також перевіряється технічний стан корпусу та надбудови судна, двигуна, суднових механізмів і обладнання, електрообладнання, виконання інших технічних вимог, які безпосередньо впливають на безпеку мореплавства. Комплектність постачання (засобів та майна) перевіряється відповідно до Типового табеля.

Окремо зазначаємо, що відповідно до п. 3 розділу ІХ Інструкції особи, які експлуатують судна, є відповідальними за технічний стан цих суден та їх відповідність вимогам нормативно-правових актів і нормативних документів з технічної експлуатації, безпеки мореплавства, охорони праці й охорони довкілля.

Судна, що не пройшли технічний нагляд в установленому порядку, заборонені до експлуатації, а особи, які експлуатують такі судна, несуть відповідальність згідно із законодавством.

Суднові білети без відповідного запису (державної реєстрації) в Судновій книзі України є недійсними!

Власники риболовних суден можуть звернутись до Держрибагентства або капітанів морських рибних портів з метою перевірки наявності відповідних відомостей в Судновій книзі України. При направленні вищезазначених звернень Держрибагентство просить додавати копії суднових білетів.

Довідкова інформація:
Відповідно до п. 43 Порядку ведення Державного суднового реєстру України і Суднової книги України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.1997 № 1069, судно набуває права плавання під Державним Прапором України після його реєстрації у Судновій книзі України та після одержання суднового білета. Вимоги до реєстрації та обліку торговельних суден в Україні встановлюються вищезазначеним Порядком ведення Державного суднового реєстру України і Суднової книги України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 1997 року № 1069.

Відповідно до п. 5 Порядку державну реєстрацію суден в Україні здійснюють:
– морських суден - капітани морських портів;
– річкових суден та суден, що не підлягають нагляду класифікаційним товариством - Морська адміністрація;
– риболовних суден, що не підлягають нагляду класифікаційним товариством - Держрибагентство.

Реєстрація риболовних суден, що підлягають нагляду класифікаційним товариством, здійснюється в будь-якому морському рибному порту.
Риболовні судна, які не підлягають реєстрації у Державному судновому реєстрі України, реєструються у Судновій книзі України (риболовні судна з потужністю головних двигунів 55 кВт і менше). Реєстрація риболовних суден в Судновій книзі України (видача суднового білета) здійснюється Державним агентством рибного господарства України та капітанами морських рибних портів. Судновий білет видається Держрибагентством та капітанами морських рибних портів за принципом екстериторіальності.

darg.gov.ua

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF