Ранні овочі: як запобігти нітратному отруєнню
- 3 травня 2018, 09:36

Після довгої зими всі скучили за яскравою зеленню, свіжими огірками й помідорами. Дефіциту ранніх овочів у торгівлі немає, ось вони й опиняються в сумках господинь, а потім і на обідніх столах мешканців області.
Слід зауважити, що навіть сезонні овочі при певних умовах (замало сонця й забагато азотних добрив) можуть мати високий вміст нітратів. Але у ранніх овочах вміст нітратів у 2-3 рази більший, ніж у грунтових.
Щоб після споживання тепличних овочів у вас не виникло проблем із здоров’ям, Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області радить дотримуватися нескладних рекомендацій.
Повністю позбутися нітратів в овочах неможливо, та й недоцільно - разом зними гинуть і вітаміни. А от зменшити їх кількість можна: під час очищення, варіння, бланшування, засолювання.
Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області радить дотримуватися наступних порад при купівлі ранніх овочів:
- Купуйте їх тільки в пристосованих торговельних точках, де продавець може підтвердити якість овочів якісним посвідченням, в якому зазначений вміст нітратів. Не слід соромитися запитати про наявність документів.
- Не здійснюйте купівлю в місцях стихійної торгівлі, адже походження та якість таких овочів невідомі.
- Піддавайте овочі термічній обробці, так знищуються шкідливі речовини.
- Ретельно мийте та очищуйте овочі перед споживанням.
- Замочуйте овочі на 15-20 хвилин, змінюйте воду 2-3 рази.
- Овочеві салати необхідно готувати безпосередньо перед вживанням.
- Обмежуйте споживання тепличних овочів дітьми, літніми чи хворими людьми.
Ці прості й водночас ефективні заходи допоможуть зберегти Ваше здоров'я та здоров'я Ваших дітей!
Головне управління держпродспоживслужби