Актуально

Про дитячий аутизм та цифрову розумову відсталість. Батьки, увага!!! Вам на замітку!!!

Про дитячий аутизм та цифрову розумову відсталість. Батьки, увага!!! Вам на замітку!!!
Сьогодні виникла важлива необхідність інформувати батьків про дуже важливу проблему, яка може виникнути у сім’ях , в яких є діти. Хочу попередити вас, застерегти від цієї проблеми, щоб ваші діти були здоровими.
Мова піде про новітні технології , про різні гаджети, які сьогодні так сильно притягують до себе ваших дітей.

Справа у тому , що у дітей, особливо у маленьких, у віці до 2 – х років та у дошкільнят, які проводять багато часу перед екранами телевізорів, комп’ютерів, ноутбуків, планшетів та мобільних телефонів, виникає багато різних проблем із здоров’ям, особливо такі, як « Віртуальний аутизм» та «Цифрова розумова відсталість» . У дітей поступово появляються різні розлади уваги, втрачається пам’ять, низький рівень самоконтролю, пригніченість, депресія, порушення та розлади сну…

Для дитячого аутизму характерні такі симптоми , як : відсутня соціальна взаємність, відсутній зоровий контакт, відсутній мовний розвиток, відсутні різні ігри, особливо - соціальні ігри, при яких дитині потрібно перетворюватися на ролі вихователя, вчителя, лікаря, повара, продавця, будівельника… Таким чином, діти через ігри пізнають світ, вчаться розмовляти, спілкуватися між собою та з дорослими, уявляють себе дорослими. Хвора ж дитина не може грати в такі ігри.

Дослідження показують, що в мозку таких дітей спостерігаються зміни, схожі на ті , що з’являються у людей після важкої черепно – мозкової травми, або на ранній стадії деменції ( розумова відсталість, яка розвивається переважно в похилому віці).

Справа в тому, що мозок дитини потрібно постійно розвивати і «годувати». Всі наші мрії, думки, дії, рішення складних задач, завдань і глибокі роздуми залишають слід у нашому мозку, таким чином мозок розвивається. І обов’язково діти повинні багато гуляти, дихати свіжим повітрям, ходити, бігати, стрибати, спілкуватися між собою. Дітям потрібно читати казки, і просити, щоб вони потім вам їх розповідали, вчити вірші на пам'ять. Замість цього діти сидять біля екранів своїх планшетів, ноутбуків, телефонів…. І радіус їх активності скорочується на 90%, світ стиснувся до екрану. Діти забули, а ще гірше, просто не знають, як це бігати під дощем, пускати кораблики по калюжах, лазити по деревах, або просто розмовляти , спілкуватися між собою.

Мозок дитини розвивається коли є зовнішні стимули, і чим більше їх буде, тим краще для мозку. Дуже важливо ,щоб діти досліджували світ фізично, а не віртуально.

Також дітям потрібен здоровий і повноцінний сон, не менше 8 – 9 годин. А якщо дитина не здатна самостійно вийти з Інтернету, і відірватися від комп’ютера, то тривалість її сну сильно скорочується, що приводить до розладів здоров’я : слабкість, головний біль, неуважність на уроках, погана пам'ять – важко вивчити вірш, правила.

Дослідники запевняють, що час, проведений перед екранами ноутбуків, планшетів, телефонів – призупиняє розвиток дитячого мозку та здорового соціального життя.

Тому батькам потрібно обмежувати час користування гаджетами своїм дітям. Необхідно забороняти користуватися ними в нічний час та у вихідні дні, їх взагалі не повинно бути у спальні.

Дітям у віці до 2 –х років взагалі не потрібно показувати, давати в руки планшети та мобільні телефони.

Шановні батьки, подбайте про здоров’я своїх дітей, про розвиток їх головного мозку та , взагалі, про їх фізичний і духовний розвиток.

Будьте здоровими!!!

Завідувач амбулаторії №5, лікар - педіатр
Добровольська Сільвія Григорівна
svmisto.com.ua

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF