Знам’янський район
Актуально / Суспільство

У Знам'янському районі відзначили 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років

У Знам'янському районі відзначили 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років
Урочистості до 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років та з нагоди 120-річчя від дня народження Хлодноярського отамана Мефодія Фокича Голіка-Залізняка відбулися у районному будинку культури (с.Богданівка), у яких взяли участь заступник голови районної державної адміністрації Олена Грінчак та Богданівський сільський голова Анатолій Іващук.
Учасникам заходу, учням Богданівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. І.Г.Ткаченка та Богданівської ЗОШ І-ІІІ ст. №2, представникам громадськості району та жителям с.Богданівка були представлені історичні факти та фотоматеріали про Холодноярську республіку, презентовані спогади отаманів повстанського руху, що описані в мемуарах отамана І.Лютого-Лютенка «Вогонь з Холодного Яру» та М.Дорошенка «Стежками Холодноярськими».

У Знам'янському районі відзначили 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років

Відзначаючи 120-річчя від дня народження холодноярського отамана Мефодія Фокича Голіка-Залізняка, до присутніх звернувся його внучатий племінник А.Голік, який розповів про свого славного предка, його життєвий шлях. Пригадав А.Голік і про те, як попри заборони і утиски в родині збереглися фотографії, документальні свідчення тих часів, а головне – пам’ять про отамана Залізняка і визвольну боротьбу під час подій Української революції 1917-1921 років на території рідного краю.

У Знам'янському районі відзначили 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років

З життєвим та бойовим шляхом М.Голіка-Залізняка присутніх познайомив член ВТ «Просвіта» О.Голінько, який розповів школярам, що отаман народився у квітні 1897 року в селі Єлисаветградка Єлисаветградського повіту Херсонської губернії (тепер – Олександрівський район Кіровоградської області), за професією – залізничник. Служив у Армії УНР, з грудня 1918 року – козак 1-го запасного полку 9-ї залізничної дивізії Армії УНР (м. Київ), пізніше – бунчужний, згодом хорунжий 2-го куреня 4-ї сотні 1-го полку ім. Макаренка. Учасник Першого зимового походу. У лютому 1920 року брав участь в українському повстанському русі. Був командиром технічної сотні 1-го Чорноліського полку отамана Пилипа Хмари. Член Холодноярського Окружного повстанського комітету (1920). Як повстанський отаман діяв на Єлисаветградщині, в районі Чорного лісу, лісів Чута і Нерубай, у Холодному Яру та Кам’янському лісі. 29 вересня 1922 року був заарештований на інспірованому «з’їзді отаманів» у Звенигородці разом з іншими отаманами. Засуджений до страти 2 лютого 1923 року. Загинув 9 лютого 1923 року в бою зі співробітниками ГПУ, під час повстання, яке підняли ув’язнені Лук’янівської в’язниці м. Києва. Реабілітований 18 жовтня 2016 року.

У Знам'янському районі відзначили 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років

Також присутні переглянули фільм-реконструкцію за спогадами Юрія Горліс-Горського «Холодний Яр. Воля України або смерть», в якому правдиво висвітлені події та трагедія українського народу періоду існування Холодноярської республіки у 1918-1922 роках.

Учениця Мошоринської ЗОШ І-ІІІ ст. Юлія Шепель, переможеця районного конкурсу майстрів розмовного жанру, продекламувала вірш Т.Г.Шевченка «Холодний Яр». У виконанні учасників народного аматорського фольклорного колективу «Червона калина» районного будинку культури (керівник – Є.Коваленко) пролунали пісні «Стояв козак на чорній кручі» та «Молитва». Заступник директора Богданівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім.І.Г.Ткаченка Н.Буштрук, нащадок М.Голіка-Залізняка, зачитала останній лист у віршах холодноярського отамана до наступних поколінь, який він написав у в’язниці перед загибеллю.

У Знам'янському районі відзначили 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років

Відтворюючи події 100-річної давнини, відновлюючи історичну правду та вшановуючи пам’ять борців, які відстоювали самостійність України у ХХ столітті, учасники заходу провели історичні паралелі із сьогоденням, підкреслюючи переможну боротьбу українського народу за свою незалежність на Сході країни. Хвилиною мовчання учасники урочистих заходів вшанували пам’ять загиблих холодноярців і наших сучасників-земляків, учасників АТО.

Учасники музичного рок-гурту «Проти Течії» (м.Кропивницький/ м.Знам`янка) порадували глядачів своєю творчістю.

"ВК" у PDF