Онуфріївський район
Актуально / Влада

Підступне захворювання – глаукома

Підступне захворювання – глаукома
Щорічно 6 березня в усьому світі відзначається «Всесвітній день боротьби з глаукомою». Цей день почав проводитися з 2008 року за ініціативою Всесвітньої асоціації товариств глаукоми – WGA і Всесвітньої асоціації пацієнтів з глаукомою – WGPA.
За даними ВООЗ, близько 285 млн людей по всьому світу страждають від порушень зору, з них 39 млн. вражені сліпотою. У тім встановлено, що у 80% випадків сліпоти можна уникнути.

ГЛАУКОМА – це хвороба ока, причиною якої є підвищення внутрішньоочного тиску . Якщо внутрішньоочний тиск своєчасно не понизити до нормального, може загинути зоровий нерв, що призведе до незворотної сліпоти.

Здорове око має внутрішньоочний тиск завдяки балансу притока і відтока рідини. При глаукомі циркуляція рідини в оці порушується, вона накопичується, і внутрішньоочний тиск починає підніматися. При цьому зоровий нерв та інші структури ока відчувають підвищене навантаження, страждає кровообіг ока.

Глаукома підступна – вона підкрадається непомітно, може вести скриту руйнівну роботу, щоб потім грянути раптовою катастрофою. Глаукома, яка не лікувалась, веде до зниженню зору і повної незворотної сліпоти. Око, яке не розпізнає світла, може причиняти сильний біль, і тоді не залишається нічого іншого, як видалити його. Пам’ятаючи про це, Ви напевно не полінуєтесь відвідати з профілактичною ціллю сімейного лікаря амбулаторії свого населеного пункту чи кабінет лікаря-офтальмолога центральної районної лікарні і перевірити стан своїх очей.

Глаукома звичайно розвиваєтся після 40 років. Якщо Ви в цьому віці – профілактичне обстеження обов’язкове, контролюйте внутрішньоочний тиск 1 раз на рік. Розвитку глаукоми сприяють цукровий діабет і атеросклероз. Якщо хто-небудь з Ваших кровних родичів хворів чи хворіє на глаукому, Ви знаходитесь у групі підвищеного ризику.

Ви можете не відчувати підвищеного тиску і це дуже небезпечно. Чим довше внутрішньоочний тиск зберігається на високому рівні, тим більше страждає зоровий нерв. Поступово, він ув’ядає і гине. А разом з ним гине і зір. Нормальним вважається внутрішньоочний тиск від 17 до 25 мм рт ст., якщо Вам вимірювали тиск тонометром Маклакова.

Запам’ятайте, що наступні прояви повинні Вас насторожити і потрібно якомога скоріше звернутися до лікаря – офтальмолога:

• поява райдужних кіл при погляді на електричну лампочку;

• поява періодичного чи стійкого туману;
• погіршення зору після фізичної праці у т.ч. зв’язаний з працею головою донизу;

• почервоніння ока, яке супроводжується гострим болеем, який не знімається прийомом анальгетиків.

Якщо вам поставили діагноз глаукома – не слід впадати у відчай, якщо виконувати рекомендації лікаря, постійно наглядатись, лікуватись, у більшості випадків це захворювання можна призупинити і зберегти добрий зір. Віднесіться з довірою і до хірургічних методів – операція може стати для вас допоміжною в ситуації, коли інші засоби вже вичерпані. Хірургічні втручання при глаукомі зараз добре розроблені, проводяться швидко і безболісно. Не відкладайте операцію – при лікуванні глаукоми дорогий час!

Протікання глаукоми також залежить від вашого способу життя.

Ось деякі рекомендації, яких потрібно притримуватись хворим на глаукому:

• Працюйте стільки, скільки потрібно, згідно Вашого віку та загального стану здоров’я, але не напружуйтесь. Уникайте фізичних і нервових перевантажень.

• Перенавантаженням для Вас може стати також прополка грядок, якщо ви працюєте внахил. Прилаштуйте яку-небудь лавку, стілець – не нахиляйтесь. Що б ви не робили – читаєте, в’яжете, не сидіть з нахиленою головою і при поганому освітленні.

• Дивитись телевізор не забороняється, але також при хорошому освіленні (не в темряві!) і так, щоб голова не була нахилена, чи запрокинута.

• Харчуйтесь раціонально залежно від віку, віддавайте перевагу овочевим блюдам, рибі, сирим овочам та фруктам.

• Рідину, якщо немає для цього інших показань, можно особливо не зменшувати, але неможна відразу випивати більше склянки.

• Якщо ви курець – киньте палити негайно! Нікотин шкідливий для ваших очей.

• Не носити тісних комірців, краваток – всього, що затруднює кровообіг в ділянці голови та шиї.

• Для вас дуже важливий добрий сон. Введіть в розклад дня вечірні прогулянки; якщо не спиться – приймайте на ніч 2-3 чайні ложки меду, які запийте теплою водою, робіть теплі ножні ванни.

• Витримуйте призначений режим закрапування крапель. Якщо Вам потрібно піти з дому надовго, не забудьте взяти їх з собою.

• Регулярно відвідувайте лікуючого лікаря. Навіть при стабілізації внутрішньоочного тиску, контрольні обстеження потребуються кожні три місяці. І бажано проходити курси профілактичного лікування два рази на рік.

І наостанок велике прохання: слідкуйте за своїм здоров’ям, регулярно проходьте медичні огляди. Пам’ятайте: ні глаукому, ні катаракту неможливо вилікувати ніякими вправами для очей. Якщо хвороба виявлена своєчасно, в більшості випадків лікар зможе Вам допомогти!

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF