---
Актуально / Влада

Громадська приймальня народного депутата: жінки, чия пенсія менша за мінімальну, мають право на соціальну допомогу

Громадська приймальня народного депутата: жінки, чия пенсія менша за мінімальну, мають право на соціальну допомогу
Стрімкі й здебільшого малозрозумілі громадянам зміни та новації у законодавстві стосовно пенсійного забезпечення вимагають кваліфікованих роз’яснень — задля запобігання плутанини, а то й прямих порушень з боку чиновників, відповідальних за правильне і справедливе нарахування пенсій. І для жінок, зокрема…
Саме з цього питання Громадською приймальнею народного депутата України Олеся Довгого реєструється чимало звернень від громадян. Реагуючи на них, ми звернулися за консультацією до нашого юриста Олега Олександровича.

Олесь Станіславович, — розпочав він, — у минулому році підготував законодавчі пропозиції до відповідних Комітетів Верховної Ради щодо вирішення питання виплати пенсій у розмірі, передбаченому Конституцією та Законами України, та обмеження дії положень пункту 7-2 Розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Саме в цьому пункті наголошується, що до 1 січня 2015 року право дострокового виходу на пенсію за віком мали жінки, яким виповнилося 55 років за наявності страхового стажу не менше 30 років і за умови звільнення з роботи. Але у цьому випадку розмір їхніх пенсій зменшується на 0,5% за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію. І таке зменшення розміру пенсії за віком застосовується протягом усього періоду отримання пенсії незалежно від її виду.

Наприклад,
— пояснює юрист, — за недопрацьовані роки до 60 років, пенсія не тільки не збільшується, а ще й зменшується. Так, при наявності стажу майже у 40 років, жінка, яка вийшла на пенсію в 57 з половиною років, до кінця життя позбавляється 15% нарахованої пенсії. А оскільки при розрахунку такої пенсії органи Пенсійного фонду спочатку застосовують норми статті 28 Закону, зокрема щодо її мінімального розміру, а вже потім — норму щодо зменшення на 0,5% за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію, то багато таких жінок одержують пенсії менші за прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність. Таке зменшення, на переконання народного депутата, є надмірним антисоціальним штрафом за вихід на пенсію до досягнення 60 років. А відтак — несправедливим і абсолютно неприпустимим.

На жаль, однозначно вирішити порушене нардепом питання на законодавчому рівні поки не вдалося. І Олесь Довгий у грудні 2016 року звернувся із відповідним запитом до Уряду (його текст розміщено на офіційному сайті ВР). На що 11 січня 2017 року була отримана відповідь Віце-прем’єр-міністра з соціальних питань Павла Розенка (її копію розміщено на сторінці О.Довгого у мережі Facebook). У листі-відповіді високопосадовець зокрема повідомляє, що розміри призначених пенсій жінкам, які вийшли на пенсію до досягнення 60 років, тільки у грудні 2016 року було зменшено на 36,4 млн. гривень. Водночас зазначається, що відповідно до статті 6 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» непрацездатні громадяни, крім пенсійних виплат із системи пенсійного забезпечення, мають право отримувати доплати, надбавки, підвищення та додаткову пенсію в порядку та за рахунок коштів, визначених законодавством.

Тож, якщо сукупність зазначених виплат та інших доходів конкретної особи не досягають розміру прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність, то поліпшення матеріального стану може здійснюватися через систему надання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям. Для її призначення необхідно звертатися до територіальних органів соціального захисту населення за місцем проживання… Поки що так, підсумував юрист, додавши, що законодавчому вирішенню цього питання Олесь Станіславович приділяє значну увагу, тримаючи його під контролем
.

За роз’ясненням щодо механізму нарахування та отримання такого виду допомоги редакція газети «Вісник Кіровоградщини» звернулася до Департаменту соціального захисту населення Кіровоградської облдержадміністрації. У відповіді, яку ми отримали за підписом директора Департаменту Олександра Догарова підтверджено, що сім’я може звернутися до місцевого управління соціального захисту населення за отриманням державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, якщо сукупність пенсійних, соціальних виплат та інших доходів конкретної особи пенсійного віку не досягають розміру прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність (станом на 1 січня 2017 року це 1247 гривень). Для цього необхідно подати до відповідного органу соціального захисту населення: заяву, документ, що посвідчує особу уповноваженого представника сім’ї, декларацію про доходи та майно (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) та довідку про наявність та розмір земельної частки (паю). Інформація про склад сім’ї заявника зазначається в декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги.

Також в отриманому редакцією листі-роз’ясненні до відповіді Павла Розенка зазначено, що розмір державної допомоги малозабезпеченим сім’ям визначається з урахуванням рівня забезпечення прожиткового мінімуму та становить різницю між рівнем забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом за попередні 6 місяців.

Наостанок зазначимо, що відповідно до Сімейного кодексу України одинока особа також має права члена сім’ї (ч. 3 ст. 3 СКУ).

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF