Знам’янський район
Актуально / Влада / Суспільство

У Дмитрівці відкрита меморіальна дошка на честь подружжя Добровольських

У Дмитрівці відкрита меморіальна дошка на честь подружжя Добровольських
Погожого зимового дня Дмитрівська громада зібралася на дуже важливу подію – урочисте відкриття меморіальної дошки почесним жителям села Дмитрівка – Миколі Миколайовичу Добровольському та Тамарі Петрівні Добровольській.
У Дмитрівці відкрита меморіальна дошка на честь подружжя Добровольських
На це свято до дмитрівчан завітали радник голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Микола Сухомлин, голова районної державної адміністрації Олександр Лукашов та голова районної ради Сергій Макаренко, керівники сільськогосподарських підприємств та громадськість території сільської ради.

У Дмитрівці відкрита меморіальна дошка на честь подружжя Добровольських

Урочистості відкрила Дмитрівський сільський голова Ніна Стиркуль, яка розповіла присутнім про довгий та славний трудовий шлях подружжя.

У Дмитрівці відкрита меморіальна дошка на честь подружжя Добровольських

Прізвище Добровольських добре знане не тільки мешканцям села Дмитрівка, а й жителям Знам’янського району та Кіровоградської області. Адже більше 30 років Микола Миколайович очолював колгосп «Україна», один з найбільших в області. Та це лише невеликака частина того, що встиг зробити за своє довге життя Микола Миколайович.

У Дмитрівці відкрита меморіальна дошка на честь подружжя Добровольських

Доля відпустила йому активних 102 роки. Народився Микола Миколайович 19 грудня 1913 року в місті Петропавлівську Акмолінської губернії в Казахстані. Після отримання середньої освіти, він навчався в Одеському педагогічному інституті, який закінчив у 1938 році. Цього ж року став студентом Київського індустріального інституту. Та звістка про початок війни перервала його навчання.

М.М.Добровольський зустрів війну 27 червня 1941 року у складі 395 окремого батальйону 5-ї Армії Південно-Західного фронту. Під час прориву з оточення, вийшов на контакт із членами підпільної групи, які й допомогли бійцям об’єднатися з партизанським загоном, який очолював Василь Олександрович Ярош, за рекомендацією якого Микола Миколайович Добровольський був призначений редактором підпільної газети «За Советскую родину», яка стала органом штабу партизанських загонів на Кіровоградщині.

Після звільнення нашого району від фашистів Микола Миколайович знову відправляється на фронт у складі 23-го полку 35-ї стрілецької дівізії.

За бойові заслуги про Миколи Добровольського можуть розповісти його відзнаки: Орден Великої Вітчизняної війни ІІ ступеня, Орден «За мужність», медалі: «За відвагу», «Партизану Великої Вітчизняної війни ІІ ступеня», «За бойові заслуги», «За Перемогу над Германією у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 р.р.», «Жукова», «Захиснику Вітчизни».

У післявоєнні роки Микола Миколайович працював викладачем Шамівського сільськогосподарського технікуму, головою колгоспів ім.Карла Маркса та «Україна».

Мужність, воля та сила духу надійно прислужились Миколі Миколайовичу і в наймирнішій хліборобській справі. Завдяки його невтомній праці, таланту керівника, копіткій, щоденній, наполегливій роботі Дмитрівка стала красивим сучасними селом, яке перше в області було газифіковано, побудовано 12 км ліній електропередач. Господарство одним з перших запровадило внутрішньогосподарський розрахунок.

За сумлінну працю та вміле керівництво Миколу Добровольського було нагороджено Орденом «Знак Пошани» та Орденом Жовтневої революції.

За особливі заслуги і видатні здобутки в сільськогосподарському виробництві Миколі Миколайовичу було присвоєно почесне звання «Заслужений працівник сільського господарства СРСР», а за активну участь у справі пропаганди передового досвіду і економічних знань – нагороджено медаллю Вавілова.

Такою ж працьвитою та натхненною була й його дружина – Тамара Петрівна Добровольська. Все життя вона працювала у Дмитрівській дільничній лікарні: спочатку на посаді лікаря, потім – головним лікарем цієї лікарні. Щоденною копіткою працею Тамара Петрівна зробила значний внесок у розвиток медицини на селі.

Подружжя Добровольських виховали двох дітей.

Навіть перебуваючи на почесному відпочинку, Микола Миколайович вів активне громадське життя – 10 років поспіль очолював ветеранську організацію, щоденно піклувався про пенсіонерів, цікавився їх проблемами, намагався допомогти кожному, якнайшвидше вирішував їх нагальні питання.

У січні 2011 року Микола Миколайович був нагороджений почесною відзнакою «Честь і слава Кіровоградщини».
Під час своєї промови голова райдержадміністрації підкреслив: "Микола Миколайович був дбайливим керівником, справжнім господарем на власній землі, чуйною людиною, люблячим чоловіком та батьком. Свідченням поваги до нього став той факт, що одна із вулиць села Дмитрівка названа на честь М.М.Добровольського".

Микола Миколайович Добровольський – це людина-історія, людина-легенда, людина-епоха – Почесний громадянин села Дмитрівка.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF