---
Актуально / Влада

Олесь Довгий став представником УСПП у Верховній Раді

Олесь Довгий став представником УСПП у Верховній Раді
Народний депутат Верховної Ради від нашого округу Олесь Довгий представлятиме інтереси українського бізнесу в Парламенті.
Таке рішення прийнято на з’їзді Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП). Повідомляється також, що кандидатуру нардепа підтримали у Федерації роботодавців України. За словами Олеся Довгого, уже найближчим часом запрацює офіс бізнес-представника. «Цей офіс буде інструментом комунікації між бізнесом і законодавчим органом. А головне покликання — стимулювати реформи в Україні. Ця організація матиме потужний аналітичний центр для збору й обробки інформації, інтернет-майданчик для обговорення актуальних ініціативта громадську приймальню. Це буде не лише віконце для прийому скарг. Найперше, кожний підприємець зможе особисто взяти участь у створенні законів», — розповів депутат. Олесь Довгий також зазначив, що його головна мета як бізнес-представника — мобілізувати Парламент на проведення реформ, які сьогодні необхідні українському бізнесу та економіці в цілому.

«Я став співавтором багатьох законодавчих ініціатив, спрямованих на дерегуляцію та покращення бізнес-клімату. Цю тенденцію необхідно підтримувати і збільшувати темпи. Адже, по-перше, робиться недостатньо. По-друге, робиться без врахування думки бізнесу», — заявив Довгий. «Я вірю в те, що реальним показником ефективності діяльності влади мають стати кількість збудованих сучасних заводів, кількість нових робочих місць та обсяги створеної в Україні додаткової вартості», — наголосив нардеп. Рішення створити офіс представника українського бізнесу у Верховній Раді було ухвалено 28 жовтня на засіданні Антикризової ради громадських організацій, яка схвалила проект Антикризової програми спільних дій влади та бізнесу.

Нагадаємо, що у Парламенті з 2014 року діє представництво бізнес-омбудсмена. У бізнес-омбудсмена і представника українського бізнесу у ВР різні завдання, однак обидва інститути повинні співпрацювати.

«Офіс бізнес-омбудсмена в Україні більшою мірою виконує функції захисту підприємництва від різного роду несправедливості. Це певне «вікно» для прийому скарг на несправедливі дії уряду, контролюючих органів, чиновників на місцях, щоб згодом вирішувати завдання щодо кожного окремо взятого епізоду. Функції офісу парламентського бізнес-представника, який з’явиться найближчим часом — це комплексні рішення, спрямовані на захист підприємців. Це спроба усунути несправедливість шляхом внесення змін у законодавство. Сенсом існування нашого Офісу є щоденна аналітична робота над удосконаленням економічного законодавства і над його спрощенням, щоб бізнес відчув свободу», — розповів Довгий.

У той же час нардеп вважає, що між двома структурами важливо вибудувати комунікацію. «Як мінімум, це необхідно, щоб правильно перерозподіляти запити від бізнесу. Наприклад, до нас надійде скарга від підприємця на незаконні дії з боку місцевої податкової адміністрації. Технічно, щоб розібратися в питанні, я можу оформити депутатський запит від свого імені, але таких випадків — десятки. Зате такими питаннями вже два роки успішно займається Офіс бізнес-омбудсмена, відповідно правильним рішенням буде передати цю справу туди. Або – навпаки. Від підприємця надходять скарги на деякі закони і підзаконні акти, які заважають йому розвиватися, заробляти і, отже, платити хорошу зарплату працівникам та більше податків до бюджету. Це вже – до нас, в наш аналітичний центр та центр законодавчих ініціатив. Тобто, заважати ми один одному точно не будемо, а допомагати можемо», — вважає Довгий.

Політик також зазначив, що у двох структур є одна спільна мета, а саме «дати бізнесу можливість розвиватись». За його словами, саме це повинно підштовхнути обидва інститути до співпраці.

"ВК" у PDF