Світловодський район
Актуально / Суспільство

Гіпертонії не треба боятися, її треба лікувати

Гіпертонії не треба боятися, її треба лікувати
20 вересня – Всесвітній день серця. Тож напередодні цієї дати хочу нагадати про одне з найпоширеніших захворювань сучасності – гіпертонічну хворобу та надати деякі поради тим, хто на цю хворобу страждає. Корисним буде ця інформація і тим, хто навіть не здогадується, що хворіє на гіпертонію.
За даними ВООЗ, від високого артеріального тиску страждає понад 1,5 млрд. населення планети, а майже 10 млн людей помирає від серцево-судинних захворювань, пов’язаних з артеріальною гіпертонією.

Гіпертонія – захворювання, яке характеризується стійким підвищенням артеріального тиску в результаті нервово-функціонального порушення судинного тонусу. На цю хворобу страждають переважно люди старше 40 років. Проте останнім часом гіпертонічна хвороба "молодіє".

Гіпертонія є одним із основних факторів ризику інсульту, інфаркту міокарда, серцевої недостатності, захворювання периферичних артерій і є причиною хронічного захворювання нирок.

Виділяється три стадії гіпертонічної хвороби:

Перша (легка) – змін внутрішніх органів і систем ще не відбувається, тиск підвищується епізодично й може нормалізуватися самостійно. Більшість людей у цей період не підозрюють хворобу.

Друга стадія позначається стійким підвищенням тиску, з’являються частий головний біль, запаморочення, швидка стомлюваність, безсоння, відчуття пульсації в судинах, "мушки" перед очима. У разі хвилювання, перенапруження, змін погодних умов імовірний раптовий "стрибок" тиску. На цій стадії високий тиск ще порівняно легко знизити медикаментами, проте під час кризів уже існує ризик інфаркту чи інсульту.

Третя стадія – тиск підвищений постійно, настають стійкі зміни в судинах і серцевому м’язі, можливі порушення роботи нирок, ослаблення зору, розвивається супутній склероз судин. Кризи можуть стати тривалими й тривати до кількох днів, не зважаючи на медикаментозне лікування. Ускладненням після них часто бувають порушення мозкового кровообігу, інсульт, інфаркт міокарда, ниркова недостатність.

Навіть помірне підвищення артеріального тиску пов’язане зі зменшенням очікуваної тривалості життя, то якщо тонометр показав 120/80 мм ртутного стовпчика, можете вважати себе щасливцем, бо це – норма. А якщо вже близько 135/85 – це сигнал, що в житті потрібно щось змінювати.

Якщо у Вас є підвищений артеріальний тиск – зверніться до лікаря! Чи потребуєте ви діагностичних досліджень та лікування (немедикаментозне, медикаментозне), вирішить лікар. Зазвичай, усі особи з підвищеним артеріальним тиском підлягають спочатку немедикаментозному лікуванню чи модифікації способу життя (уникнення психоемоційних та фізичних перевантажень у професійній роботі та побуті; зміну свого режиму праці і відпочинку, щоб не допускати перевтоми та виснаження; відмову від шкідливих звичок: тютюнопаління, зловживання алкоголем; зменшення маси тіла при ожирінні та інші).

Лікування артеріальної гіпертензії – це індивідуальний підбір медикаментозних засобів для кожного пацієнта та суворе дотримання режиму лікування. Запам’ятайте! Нелікована гіпертонія впливає на якість вашого життя та скорочує його тривалість!

"ВК" у PDF