---
Актуально / Влада / Суспільство

В обласному центрі відкрито приватну бібліотеку Бернгарда Штільфріда

В обласному центрі відкрито приватну бібліотеку Бернгарда Штільфріда
Сьогодні, 12 вересня, у Кіровоградському державному педагогічному університеті ім. Володимира Винниченка відкрився осередок європейської культури - бібліотека політичного та громадського діяча, ученого та дипломата, доктора філософії пана Бернгарда Штільфріда.
В урочистому відкритті взяли участь ректор університету – доктор філологічних наук, професор Олег Семенюк, Надзвичайний та Уповноважений посол Республіки Австрія в Україні пані Герміне Поппеллер; Надзвичайний та Уповноважений посол Республики Австрія в Єгипті пан Георг Штільфрід (син пана Бернгарда Штільфріда), перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко, студенти та викладачі навчального закладу.

Вітаючи учасників заходу, перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко щиро привітав австрійську делегацію, подякував за підтримку у сьогоднішніх непростих умовах та відмітив, що сьогоднішня подія є ще одним вагомим кроком Кіровоградщини назустріч європейському культурному простору.

- Сьогодні Україна проходить непростий шлях змін. Новий Закон України "Про вищу освіту" розширює автономність вищих навчальних закладів, надає студенту можливість самостійного вибору навчальних дисциплін, сприяє мобільності студентської молоді. Це дає впевненість, що нова українська школа буде… Змінюється ставлення до вивчення іноземних мов – замість читання та перекладання із словником на перше місце виходить комунікативність. Приватна бібліотека пана Бернгарда Штільфріда в одному з найбільших університетів області – це ще один крок до європейської освіти, розвитку україно-австрійських відносин, популяризації наукових та мистецьких досягнень наших народів, зміцнення культурних зв’язків, - зазначив посадовець.

Довідково:

Бернгард Штільфрід – австрійський політичний та громадський діяч, учений та дипломат, доктор філософії .

Доктор Штільфрід докладав великих зусиль для того, щоб подолати протиріччя й непорозуміння в європейському просторі загалом. Він завжди глибоко усвідомлював, що освіта, наука й культура є основним підґрунтям міжнародного співжиття. Саме тому з 1958 до 1974 року, обіймаючи посаду Австрійського культурного радника на Близькому і Середньому Сході, він зробив неоціненний внесок у заснування трьох центрів культури в Стамбулі, Тегерані й Каїрі. Згодом доктор Штільфрід призначається директором Австрійського культурного інституту в Лондоні, де з 1975 до 1986-го року займається проблемами Великобританії та Ірландії.

В 1986 р. він стає керівником секції культурної політики міністерства закордонних справ Австрії, з 1991 до 1995 року працює консультантом міністра закордонних справ Австрії по Східній Європі; водночас, у 1993 р., отримує посаду керівника «Австрійської кооперації», основним завданням якої було налагодження наукового обміну з академічними інституціями Східної та Центральної Європи.
У 1990 році він уперше відвідав Україну як керівник офіційної австрійської делегації.

За короткий період часу за ініціативи доктора Штільфріда було засновано 4 австрійські бібліотеки: у Львові, Чернівцях, Києві та Харкові; між Федеральним Міністерством освіти і культури Республіки Австрії та Міністерствами культури і мистецтв та освіти і науки України у 1997 році підписано Меморандум про співробітництво. За ініціативи доктора Штільфріда у Львівському національному університеті імені Івана Франка у 1998 р. відкрито «Австрійське бюро кооперації з питань науки, освіти і культури», завдяки чому було реалізовано численні дослідницькі та навчальні проекти, які, через особисту підтримку пана Штільфріда, знайшли своє широке втілення й на факультеті іноземних мов КДПУ ім. В.Винниченка. У 2000 році за великий особистий внесок у розвиток українсько-австрійських відносин, а також популяризацію наукових та мистецьких досягнень українського народу доктор Бернгард Штільфрід отримав від Президента України орден «За заслуги» III ступеня, а також був удостоєний звання «Doctor Honoris Causa» Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та Львівського національного університету імені Івана Франка.

За підтримки «Кооперації Австрія», а в подальшому Австрійського бюро у Львові, починаючи з 2000 року, відбувалися академічні обміни студентів та викладачів КДПУ та Інституту Усного та Письмового перекладу Віденського університету (ІУППВУ), Інституту теоретичного та прикладного перекладознавства імені Карла Франценса м. Грац (ІТППКФУ). Викладачам факультету іноземних мов надавалася можливість стажування протягом чотирьох тижнів у вишах Австрії з метою підвищення кваліфікації. За період з 2000-го по 2015 рік стажування пройшли вісім викладачів факультету іноземних мов КДПУ. Крім того, студентам факультету іноземних мов КДПУ щорічно надавалась у вигляді спонсорської допомоги можливість навчатися на літніх мовних курсах в університеті м. Клагенфурт (Австрія).

Австрійська сторона фінансувала перебування лекторів з Австрії у КДПУ. А вони в рамках двотижневих семінарів мали можливість поділитися досвідом з українськими колегами з методики викладання перекладу та прикладної лінгвістики. Серед них пані проф. д-р Мері Снелл-Горнбі (Відень), доктор філософії, письменниця Австрії Беатрікс Шіферер (Відень), доктор філософії Альфред Зельнер (Грац), доктор філософії Клаус Райзінгер (Грац) магістри Гаральд Фляйшманн, Гудрун Гьотц, Евеліне Шварц, Клаудіа Нідерль, Андреа Штангль (Грац).
«Кооперацією Австрія» (Відень) та Австрійсько-українським бюро з питань освіти, науки і культури (Львів) факультету іноземних мов нашого університету було передано безкоштовно у користування близько 1000 навчальних матеріалів та теоретичних праць з перекладознавства, прикладної лінгвістики, країнознавства, художньої літератури, а також аудіо- та відеоматеріалів, що уможливило заснування фахової австрійської міні-бібліотеки на кафедрі перекладу, прикладної та загальної лінгвістики КДПУ.

Після смерті доктора Штільфріда, його родина передала КДПУ приватну бібліотека з понад 2600 томами.
В обласному центрі відкрито приватну бібліотеку Бернгарда Штільфріда
В обласному центрі відкрито приватну бібліотеку Бернгарда Штільфріда
В обласному центрі відкрито приватну бібліотеку Бернгарда Штільфріда

"ВК" у PDF