---
Актуально / Суспільство

Медовий Спас — історія і значення свята

Медовий Спас — історія і значення свята
14 серпня віруючі християни відзначають Походження Чесних Дерев Животворящого Хреста Господнього.
Це свято прийшло до нас з Візантії, де було встановлене не пізніше ІХ століття. За грецьким часословом 1897 року його походження пояснюється так: «Внаслідок хвороб, що дуже часто бували в серпні, спрадавна утвердився в Константинополі звичай виносити Чесне Древо Хреста на дороги і вулиці для освячення місць і на відвернення хвороб. Напередодні (13 серпня), виносячи його з царської скарбниці, покладали на Св. Трапезі Великої церкви. Із нинішнього дня і до Успіння Богородиці, звершуючи літії по всьому місту, подавали його потім народу для поклоніння. Це і є винесення Чесного Хреста». 27 серпня хрест знову повертався в царські палати.

Також 14 серпня вшановується пам’ять семи мучеників Маккавеїв, тож, в народі це свято іменують «Маковія». Інші назви свята: Перший Спас, Медовий Спас. З цього дня починається Успенський піст.

Згідно з історією, у 166 році до н.е. мученики Маккавеї — брати Авім, Антонін, Гурій, Єлеазар, Євсевон, Алім і Маркел, їх мати Соломія і їх вчитель Єлеазар були жорстоко покарані за віру в єдиного Бога. Святі мученики рішуче відмовилися принести жертву язичницьким ідолам і загинули мученицькою смертю. Це був один з багатьох прикладів цінування людиною Божих заповідей та відданості вірі. Тож, свято Маковія, перш за все, це свято вшанування великої мужності і живого стояння у вірі в єдиного Бога. Цього дня в усіх православних храмах відбуваються святкові богослужіння, під час яких вшановується пам’ять святих мучеників.

А після святкового богослужіння, за давньою традицією, особливим чином освячуються мак, мед, сіль та квіти. Зауважимо, що подібний чин здійснюється лише один раз на рік. Ним благословляється багатий урожай меду та маку. Вважається також, що освячені продукти мають цілющі і корисні для організму властивості.

"ВК" у PDF