---
Актуально / Влада / Суспільство

Більше мільярда гривень виділено на субсидії мешканцям Кіровогрдщини

Більше мільярда гривень виділено на субсидії мешканцям Кіровогрдщини
Реформування системи надання житлових субсидій, підвищення її ефективності – одна з ключових реформ Уряду України у соціальній сферіПро це заявив сьогодні на засіданні колегії обласної державної адміністрації директор департаменту соціального захисту населення Олександр Догаров, інформуючи про стан надання житлових субсидій в Кіровоградській області.
Торкнувшись історії цього питання, він зазначив, що за час дії Програми житлових субсидій, запровадженої в Україні у 1995 році, вона не була сталою, а постійно зазнавала змін, з огляду на економічну ситуацію в державі. За цей час до постанови Кабінету Міністрів № 848 від 21 жовтня 1995 року, якою регламентується порядок надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, внесено 36 різних змін.

Найбільш революційні з них запроваджено з 1 жовтня 2014 року, коли на підставі постанови Уряду № 409 від 6 серпня 2014 року почали діяти нові соціальні норми житла для оплати користування ним чи його утримання, оплати централізованого та індивідуального опалення – у разі призначення житлової субсидії, а також запроваджено соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами.

Із 1 жовтня 2014 року змінено і механізм проведення розрахунку обов’язкового відсотку платежу користувачами послуг: якщо раніше це були сталі величини – 10 та 15%, то зараз обов’язкова частка сплати визначається для кожного домогосподарства індивідуально – залежно від сукупного доходу членів цього домогосподарства. Тобто, принцип простий: сім’ї, в яких дохід менший, і платять менше.

Реформування системи житлових субсидій продовжилось і в 2015 році. Із 1 травня було суттєво спрощено порядок отримання громадянами цієї державної допомоги, з огляду на зміни, внесені постановою Кабінету Міністрів № 106 від 28 лютого. Цим рішенням Уряду скасовано всі обмеження щодо майнового стану осіб, які звертаються за призначення субсидії (не береться до уваги наявність у власності двох житлових приміщень, двох автомобілів, здача житла в найм, наявність у складі домогосподарства осіб, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку як безробітні).

Встановлено єдине обмеження: придбання товарів чи отримання послуг вартістю понад 50 тисяч гривень. Тобто, якщо сім’єю протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії було придбано земельну ділянку, житло, автомобіль, транспортний засіб, товари довгострокового вжитку або оплачено послуги з будівництва, ремонту житла чи транспортного засобу, послуги телефонного зв’язку на суму, що перевищує 50 тисяч гривень, в такому випадку сім’я права на призначення субсидії не має.

Також до мінімуму скорочено перелік документів, які надаються при оформленні субсидії – лише заява та декларація про доходи і витрати, при цьому скасовано необхідність надання довідок про доходи членів родини. Всі необхідні для призначення допомоги відомості органи соцзахисту населення отримують самі за запитами до фіскальної служби, Пенсійного фонду, центрів зайнятості, організацій – надавачів житлово-комунальних послуг та інших (у разі необхідності) структур.

Важливою, насамперед для громадян, новацією є відмінусування податку з їхніх доходів при обрахуванні сукупного доходу всіх членів домогосподарства. Подовжено також до року період, за який враховується дохід сім’ї, відповідно й субсидія призначається на 12 місяців (а не шість, як було раніше). Окрім того, відновлено дію положення про призначення субсидії на понаднормову площу житла за рішенням комісії для непрацездатних громадян, які проживають самі.
Не менш важлива новація: змінами 2015 року встановлено автоматичний принцип надання субсидії на новий період і скасовано необхідність повторного звернення до органів соцзахисту для призначення державної житлової допомоги у разі відсутності в заявника змін (щодо складу родини, джерел доходів, площі житла, переліку комунальних послуг та ін.). Тобто, заява і декларація подаються один раз і якщо сім’я вже ввійшла у програму житлових субсидій, надалі документи подавати не потрібно. Після закінчення терміну отримання субсидії управління соцзахисту розрахує її на наступний період без звернення громадян.

Разом з тим, як зазначив Олександр Догаров, внесення змін до порядку надання населенню житлових субсидій продовжилось і в нинішньому році. 27 квітня Кабінетом Міністрів прийнято ряд постанов (№№ 315, 317, 319), якими, власне, у певній мірі відкориговано порядок, змінено окремі соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами та встановлено граничний рівень роздрібної ціни на природний газ для населення, починаючи з 1 травня.
Зокрема, серед внесених до порядку змін, що стосуються обрахування сукупного доходу родини, яка претендує на отримання субсидії, збільшено з одного до двох прожиткових мінімумів розмір доходу, що враховується у сукупний дохід, працездатних членів даної родини, які не працюють. Таким чином це свого роду стимул для громадян знайти роботу.
З іншого боку, Уряд, з метою посилення соціальної підтримки дитячих будинків сімейного типу, прийомних родин, сімей внутрішньо переміщених осіб, вирішив, що до сукупного доходу при обрахуванні субсидії не враховуватимуться державна соціальна допомога на дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та щомісячна адресна допомога вимушеним переселенцям.

Всі ці зміни, а також цілий ряд інших, спрямованих на вдосконалення та максимальне спрощення порядку надання населенню житлових субсидій, сприяли тому, що протягом останніх років отримати субсидійну підтримку від держави змогли набагато більше жителів Кіровоградщини, ніж це було раніше.

На 2015 рік, зокрема, після суттєвого коригування нормативної бази у 2014 році, області був доведений плановий показник – охопити призначенням субсидії не менше 103 тисяч домогосподарств. Кіровоградщина завдання виконала і перевиконала, посівши 9 місце у загальнодержавному рейтингу. За підсумками 2015 року житлову субсидію в області отримали близько 150 тисяч домогосподарств, що майже втричі більше, ніж у 2014 році (52,9 тисячі). Загальна сума субсидії склала 590,1 мільйона гривень, тоді як у 2014 році становила лише 56,5 мільйона.

Таким чином, лише за один рік ефективність Програми житлових субсидій зросла майже в 10 разів. Відповідно, зріс в грошовому еквіваленті і середній розмір цієї державної допомоги, зокрема, в опалювальний період 2014/2015 років порівняно з опалювальним періодом 2013/2014 років – більше ніж утричі.

Цього року, у зв’язку із значним зростанням тарифів, очікується збільшення кількості домогосподарств-отримувачів субсидії. Станом на 22 липня її одержують 136 тисяч, а за прогнозними розрахунками до кінця року, а саме із жовтня, коли розпочнеться новий опалювальний сезон, чисельність таких домогосподарств може зрости до 200 тисяч.

Тому, наголосив Олександр Догаров, має бути налагоджена ефективна робота як в самих управліннях соцзахисту (необхідно оперативно забезпечити призначення діючих субсидій на житлово-комунальні послуги на новий термін та призначення на 2016 рік субсидії на тверде паливо і скраплений газ), а також, не менш важливим, є налагодження дієвої співпраці з організаціями-партнерами (фіскальною службою, Пенсійним фондом, надавачами житлово-комунальних послуг, іншими структурами) для своєчасного отримання від них необхідної для призначення субсидії інформації.

Щодо фінансового забезпечення державної житлової допомоги, то на 2016 рік місцевим бюджетам Кіровоградщини для надання жителям міст і районів області субсидії з оплати ЖКП передбачено субвенцію з державного бюджету в сумі 1 мільярд 029,1 мільйона гривень, що вдвічі більше, ніж у 2015 році. Разом з тим, за словами керівника департаменту соціального захисту населення, лише за перше півріччя житлових субсидій в області нараховано на суму 942 мільйони гривень – це в півтора рази більше, ніж за весь 2015 рік (590,1 мільйона гривень).

Олександр Догаров зупинився також на проблемних питаннях, які мають органи соціального захисту населення, зокрема дуже гострою є нестача кваліфікованих кадрів, у тому числі ІТ-фахівців, без яких робота просто зупиниться. Позитивом є впровадження нового програмного комплексу "Житлова субсидія", завдяки чому нарахування субсидій відбувається швидше і якісніше, та оновлення комп’ютерної бази управлінь соцзахисту (з цього приводу було дуже багато нарікань). Кошти на придбання комп’ютерної техніки у сумі 1,7 мільйона гривень надало Міністерство соціальної політики (придбано 271 одиницю). Ще 75 одиниць надано обласною державною адміністрацією, 17 комп’ютерів придбано за кошти місцевих бюджетів.

Оскільки, за підсумками проведеного аналізу, у містах Олександрії та Знам’янці, Фортечному і Подільському районах обласного центру є проблеми з дотриманням термінів при перепризначенні субсидій на наступний період, Олександр Догаров привернув увагу до цього міських голів та голів обох рад. А загалом керівників усіх територій попросив тримати руку на пульсі, зважаючи на високу соціальну значимість питання щодо забезпечення мешканців житловими субсидіями.

"ВК" у PDF