Світловодський район
Актуально / Влада

Якщо Держгеокадастр не квапиться. Громадська приймальня депутата

Якщо Держгеокадастр не квапиться. Громадська приймальня депутата
Будемо відверті, бюрократичні тяганини значної кількості державних інституцій вже так нам усім "набили оскомину", що впорядкування (реформування) їхньої діяльності вже, як-то кажуть, аж волає про цю необхідність…
Громадська приймальня народного депутата України Довгого Олеся Станіславовича регулярно інформує Вас і щодо його законодавчої діяльності, і щодо конкретики, яка, згідно статусу народного депутата, не входить до його безпосередньої роботи. Але ж, куди діватись, коли державні інституції без "лозини" згори, нехтують на них покладеними обов’язками.

Одним із незаперечних "лідерів" є на сьогодні Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру (або спрощено – Держгеокадастр). Що, власне кажучи, й не дивно: з одного боку – найкращі у світі українські чорноземи, на які кожен українець має законне право на свою частку цього національного багатства і чиновники Держгеокадастру – з іншого, часто-густо у стосунках між собою не на жарт конфліктують. Причому останні, за спиною яких стоять інші громіздкі держустанови, як правило, беруть гору над пересічними українцями. Одні з них, зневірившись у існуванні справедливості, безутішно опускають руки. Інші ж, з вірою у те, що вона таки існує, йдуть "вище". У даному випадку – до представника від їхнього виборчого округу у Верховній Раді України Олеся Довгого або звертаються до його Громадської приймальні. І переконуються, що справедливість таки існує. Аби не втомлювати з чималої кількості звернень громадян по "лінії Держгеокадастру", наведемо лиш два більш-менш стандартних епізоди…

Мешканець Олександрівського району, учасник Антитерористичної операції Бондаренко І.П. ще 20 жовтня минулого року звернувся до тамтешнього Центру надання адміністративних послуг з заявою на отримання дозволу на розробку документації із землеустрою, надавши до свого цілком законного клопотання увесь пакет необхідних паперів. Головне управління Держгеокадастру в Кіровоградській області з відповіддю (позитивною, не сумнівався заявник) не квапилось – замість листопада (30 днів з часу звернення) надало свою відповідь аж 26 січня цього року. Та, нехай пізно – аби позитивно, думав пан Бондаренко, вчитуючись у відповідь. Але й тут на нього чекало розчарування – відмовити.

Тоді загартований у борні з зовнішнім агресором на сході України чоловік звертається у лютому до нардепа Довгого. У свою чергу, Олесь Станіславович 26 числа того ж місяця – до голови Олександрівської РДА. І вже 1 березня (датування офіційної відповіді) Райдержадміністрація запевнила нардепа, що, Бондаренко І.П. вже отримав дозвіл на розроблення документації із землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність. За таку оперативність висловлюємо подяку усім головам РДА, які не залишаються осторонь, реагують на депутатські звернення, показуючи цим самим, що знають і володіють проблемами мешканців своїх районів.

У другому епізоді, відстоюючи права мешканця Світловодська Семка П.О., Олесь Станіславович 25 січня 2016 р. звертається вже безпосередньо до голови Держгеокадастру Мартинюка М.П. Нардеп, зокрема, повідомляє високого столичного чиновника про те, що пан Семко ще з 1993 року користувався виділеною Павлівською сільською радою земельною ділянкою під будівництво (Терени міста подекуди розташовуються на землях, що належать сусідній з ним Павлівській сільраді, що нерідко стає приводом для територіальних суперечок між містом і селом. Прим. наша).

Минулого року він вирішив узаконити власне право на цю ділянку. На що 18 травня 2015 року наказом Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області йому було надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення тієї ділянки у власність. Та даремно радів пан Семко – як виявилось, 8 грудня 2015 р. те ж саме управління, не ускладнюючи себе поясненням причин, відмовило йому у погодженні проекту землеустрою. Тож, нардеп, до якого звернувся зневірений мешканець, поцікавився у голови Держгеокадастру: на яких підставах його підлеглі відмовили заявнику? І вже 29 лютого (за бюрократичними часовими мірками – майже миттєво) на ім’я Олеся Станіславовича надійшла відповідь за підписом першого заступника голови Держгеокадастру Л.М.Шемелинець про те, що, згідно інформації Кіровоградської обласної структури цієї держслужби від 24 лютого (?), громадянину Шимку таки затверджено проект землеустрою бажаної земельної ділянки.

На завершення немає особливої потреби повторювати сказане на початку про давно назрілу потребу докорінного реформування тотальної більшості державних установ і відомств. Ви, шановні громадяни, і самі зробите свої висновки – і, зокрема, щодо "нестиковки" дат чиновницьких відповідей (напевне, наполохані втручанням нардепа чиновники, поспішали відповісти якомога оперативніше). Але, у будь-якому випадку запевняємо, громадська приймальня народного депутата і надалі робитиме усе можливе, щоб вислів "справедливість існує" був не винятком. А правилом!

Адреса для листування:
27501, Кіровоградська область,
м. Світловодськ, вул. Героїв України, 21.
Контактний телефон: + 38 097 594-49-58

"ВК" у PDF