---
Актуально / Влада

Про роботу Держгеокадастру - публічно і відкрито

Про роботу Держгеокадастру - публічно і відкрито
В облдержадміністрації відбулася прес-конференція заступника голови ОДА Андрія Коломійцева, в.о.начальника ГУ Держгеокадастру в Кіровоградській області Вадима Чувпила за участі представника обласної громадської ради Олександра Щербини та помічника командира батальйону поліції особливого призначення "Кіровоград" Руслана Дудіна.
Як повідомляє офіційний сайт Кіровоградської обласної державної адміністрації, під час прес-конференції йшлося про результати роботи Головного управління Держгеокадастру в області за період з 29 лютого по 29 березня поточного року.

Перш ніж детально розглянути деталі роботи обласного Держгеокадастру за вказаний період, Андрій Коломійцев прокоментував важливість започаткованої керівництвом держави ініціативи щодо виділення землі учасникам АТО. Зупинився він і, власне, на самій процедурі виділенні землі для зазначеної категорії громадян. А що стосується роботи Головного управління Держгеокадастру в області заступник голови ОДА відзначив відчутні зрушення за період виконання обов’язків керівника управління Вадимом Чувпило. Говорив Андрій Коломійцев і про недоліки в роботі головного управління за попередніх керівників, а це і пропущені строки розгляду заяв, і безпідставні відмови у виділенні землі, а також постійні черги на прийом до керівництва.

Яка ситуація в обласному Держгеокадастрі наразі, і як там налагоджено роботу нині інформував журналістів Вадим Чувпило.

Аби не бути голослівним, він одразу зупинився на статистичних даних і цифрових показниках роботи. Так, за його словами, відправною точкою для змін у роботі обласного держгеокадастру можна вважати 11 лютого, коли аналізувати роботу головного управління почала спеціальна комісія, на той час було видано лише 117 наказів, інформація про затвердження проектів землеустрою для учасників АТО взагалі була відсутня. У період з 11 лютого по 29 лютого було видано вже 330 дозволів, затверджених проектів землеустрою - 183. Як наголосив далі Вадим Чувпило, з 29 лютого темпи роботи обласного держгеокадастру були іще більше посилені, і станом на 29 березня видано 1477 наказів учасникам АТО, з них про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою 985, про затвердження проектів землеустрою та надання земельних ділянок – 458.

Вадим Чувпило наголошує, що наразі Головне управління Держгеокадастру в області працює в штаному режимі, що дозволяє опрацьовувати заяви і видавати усі належні накази не лише для учасників АТО, а й для пересічних громадян. В той час як іще півтора місяці тому документація на розгляді в Держгеокадастрі перебувала місяцями і відповіді надавалися формальні з безпідставними відмовами – тодішню ситуацію виконуючий обов’язки начальника Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області охарактеризував відверто, називаючи речі своїми іменами. "Пікет у лютому був небезпідставний. Документація в головному управлінні на розгляді була місяцями, відповіді надавалися формально. Мало місце бути неналежне ставлення до своїх обов'язків і до їх виконання з боку керівництва управління. Абсолютно був втрачений зв'язок головного управління із територіальними підрозділами. Не могли в районах не знати про ту соціальну напругу, що назріває", - так прокоментував Вадим Чувпило стан справ в обласному Держгеокадастрі на період лютневої акції протесту учасників АТО.

Свої висновки з цього приводу вже зробила і спеціальна комісія, що призвело до відповідних кадрових змін – посад позбулися представники керівного складу як по територіальних підрозділах, зокрема в Кіровоградському, Бобринецькому, Гайворонському, Голованівському, Долинському, Компаніївському, Маловисківському, Новомиргородському, Олександрівському районах, так і в головному управлінні Держгеокадастру в області.

Прокоментував Вадим Чувпило іще один важливий напрям роботи обласного Держгеокадастру, що стосується формування резерву земельних ділянок для учасників АТО. Станом на 29 лютого такий резерв становив 1248 га, у березні цей показник зріс до 4667 га і вже перевищує плановий рубіж у 5 тис. га. Зазначені цифри, за словами Вадима Чувпило, дозволяють стверджувати, що Кіровоградщина готова забезпечити землею усіх учасників АТО. Адже за попередніми підрахунками Держгеокадастру в області налічується близько 2,5 тис. учасників АТО, які потребують землі.

Користуючись нагодою, зупинився він і на інших резонансних моментах, що стосуються виділення землі для учасників АТО. Так, Вадим Чувпило прокоментував підхід до виділення землі учасникам АТО виключно за їх місцем проживання, тобто на території конкретного району чи сільради. "У нас немає поділу на своїх і чужих учасників АТО, це все надумано і штучно насаджувано. Навіть якщо органи місцевого самоврядування відмовлять учаснику АТО у виділенні землі через позиції територіальної приналежності, Головне управління Держгеокадастру знайде можливість виділити землю для військового відповідно до норм діючого законодавства". Негативно Вадим Чувпило оцінює і продаж виділеної землі учасниками АТО – такі факти на Кіровоградщині, за його словами, також трапляються. Як зазначив далі посадовець, обласний Держгеокадастр співпрацює із фермерами, які відмовляються від оренди земельних ділянок на користь учасників АТО, хоча законодавством і не передбачено відмову від використання державної землі на користь 3-х осіб.

Наразі найбільш активно налагоджено роботу серед територіальних підрозділів ГУ Держгеокадастру в області в Кіровоградському, Новоукраїнському, Добровеличківському, Знам'янському та Бобринецькому районах.
- Сьогодні головне управління – це монолітний механізм, який працює публічно і відкрито у тісній співпраці із обласною державною адміністрацією, громадськими організаціями, учасниками АТО", - наголоситв Вадим Чувпилою, що підтвердили присутні Руслан Дудін та Олександр Щербина.

Сподівання на подальшу активну співпрацю висловив і Андрій Коломійцев, зазначивши, що 31 березня в Києві, в Держгеокадастрі, відбудеться конкурс на заміщення вакантної посади керівника Головного управління Держгеокадастру в Кіровоградській області.

"ВК" у PDF