---
Актуально / Влада

На шляху до відновлення пільг чорнобильцям

На шляху до відновлення пільг чорнобильцям
Прийняття законопроекту 2093 про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» стало важливим кроком на шляху відновлення пільг чорнобильцям. Однак у держави залишається ще багато завдань задля забезпечення достойного соціального захисту напередодні 30-х роковин трагедії.
Про це в ефірі телеканалу «Рада» заявив голова групи «Воля народу», народний депутат України Ярослав Москаленко.

За його словами, прийняттю законопроекту, співавтором якого він є, передувала його тривала підготовка депутатським корпусом разом з представниками міністерств та громадою. «Ті, хто називає це закон популістичним, не розуміє про що насправді йдеться, – говорить Ярослав Москаленко. – У ньому ми знайшли «золоту середину», як виправити ті помилки, що були зроблені у зв’язку з прийняттям закону 76-VIII, який порушував права учасників Чорнобильської катастрофи».

Голова групи «Воля народу» нагадав, що згідно Конституції України держава повинна в першу чергу забезпечити соціальний захист тим, хто захищає її цілісність, та тим, хто постраждав унаслідок катастроф. «Натомість Верховна Рада одним законом відібрала у постраждалих їхній статус, і навіть ті люди, які мали інвалідність у зв’язку з Чорнобилем, не могли отримати цьому підтвердження», – зазначив він.

Ярослав Москаленко також висловив впевненість, що обмежене бюджетне фінансування не повинно бути перешкодою для дотримання прав постраждалих. «Сьогодні є багато технічних питань, які ще не вирішені, і вони потребують не стільки значних бюджетних коштів, як розуміння справи і бажання їх вирішувати», – переконаний він.

Причиною недостатньої уваги до проблем чорнобильців з боку влади народний депутат назвав, зокрема, політичну кризу. «Навіть під час парламентських слухань з питань Чорнобильської катастрофи у парламенті у залі не було жодного міністра, – нагадав він. – Понад десять місяців немає очільника міністерства екології та його першого заступника. Про яку виконавчу дисципліну у цьому органі влади може йтися?».

На переконання Ярослава Москаленка, відзначення 30-х роковин Чорнобильської катастрофи має пройти на достойному рівні, з належним вшануванням усіх учасників трагедії. «Верховна Рада прийняла відповідну постанову, і важливо, що в ній йдеться не лише про заходи з відзначення події, але й про реальну допомогу усім причетним – диспансеризацію, забезпеченням соціальних гарантій, – зауважив він. – А надалі робота продовжуватиметься у співпраці депутатського корпусу, виконавчої влади та громади».

"ВК" у PDF