---
Актуально / Благодійність

Перші спеціальні титанові стійки вже рятують від ампутації кінцівки поранених

Перші спеціальні титанові стійки вже рятують від ампутації кінцівки поранених
Перша партія спеціальних фіксуючих стійок для апаратів зовнішньої фіксації нової генерації, які виготовлені з біосумісного протиалергенного титану, надійшла в один з військових госпіталів України, аби зберігати військовим поранені кінцівки, а не ампутувати їх.
Працюючи над втіленням РеабіЦентру — глобальної ініціативи Олеся Довгого — зокрема її першого проєкту з оновлення простору для фізичної реабілітації в Інституті травматології та ортопедії Національної академії медичних наук України, у грудні минулого року нардеп Довгий познайомився з військовим лікарем одного з військових госпіталів, який розробив метод, що попри складність діагнозу дозволяє врятувати поранені кінцівки. Дефект кістки заповнюється за рахунок регенерації кісткової тканини. 

Власна унікальна технологія медика, що практикує, дарує військовим з дефектами кістки і показаннями до ампутації надію на майже повноцінне одужання. Лікарю для порятунку хворих потрібні спеціальні стержні, які є базовим елементом апарату зовнішньої фіксації нової генерації. Вони з особливою різьбою і покриттям, виготовлені з біосумісного протиалергенного титану, що забезпечує інтеграцію матеріалу в людські тканини для забезпечення прогнозованого результату. За рік після такого апаратного лікування захисники і захисниці з пораненнями ніг починають ходити. 

«Апарати, які встановлюють у мобільних госпіталях чи госпіталях прифронтової зони при вогнепальних переломах, — транспортного типу. З часом їх потрібно замінювати на внутрішні або зовнішні стабільні фіксатори, що є продовженням апаратного лікування. Ця методологія відома, але ми її вдосконалили для кращої фіксації. Особливо вона ефективна, коли є великі кісткові дефекти, ознаки вогнепального остеомієліту, які супроводжуються ішемією тканин, і тому внутрішні фіксатори не застосовують», — роз’яснив лікар.


У рамках можливостей цього спеціаліста у рік можуть розраховувати на зцілення до 500 військових. На сьогодні у черзі вже понад 200 пацієнтів. 

Тож в Україні навчилися нарощувати кістки, лікарям потрібні лише матеріали. Кожен порятунок — це в середньому 10 стержнів. Вартість одного — 1,5 тисячі гривень. Кожен такий стержень — це шанс зберегти кінцівку комусь із наших захисників і захисниць з вогнепальним остеомієлітом.

Аби поранені відновили здоров’я і зберегли функціональність кінцівок, на які ще недавно невідворотно чекала ампутація, Олесь Довгий активно включився в пошук можливостей забезпечити госпіталь спеціальними стержнями, які є базовим елементом апарату зовнішньої фіксації нової генерації. Нардепу вдалося знайти українських виробників, які виготовили першу партію таких елементів на суму 70 тисяч гривень. Вони вже в роботі у госпіталі з березня цього року. Будуть ще наступні партії.

Нагадаємо, що від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну народний депутат України Олесь Довгий та Благодійний Фонд Родини Довгих «Можемо разом» опікуються підтримкою медичної сфери.

Серед іншого відправили на передову сучасну пересувну мобільну хірургію, в операційній якої одночасно можуть працювати чотири хірурги. У спільному проєкті з Православною церквою України, Митрополитом Епіфанієм, Православною церквою України в США та Міністерством охорони здоров’я України забезпечили ліками 118 госпіталів, серед яких і прифронтові. Спільно з Державною службою України з надзвичайних ситуацій та Міністерством охорони здоров’я України та завдяки партнерству з австрійською компанією BASU допомогли отримати Україні інноваційний реагент-знезаражувач води, за допомогою якого цивільні та військові українці, котрі були відрізані від водопостачання, змогли отримати понад 12 мільйонів літрів чистої питної води. А лікарні, госпіталі, їхні хірургічні відділення, в яких щодня оперують поранених, отримали від BASU 11 тисяч літрів безспиртової знезаражувальної рідини. Підтримка медичних госпіталів та медичних закладів триває.
Перші спеціальні титанові стійки вже рятують від ампутації кінцівки поранених

"ВК" у PDF