---
Спорт

«Богатирські ігри» у Світловодську – видовищно, сильно, емоційно!

«Богатирські ігри» у Світловодську – видовищно, сильно, емоційно!
Увечері 6 липня світловодці розділилися – хтось прямував до місцевих пляжів на святкування Івана Купала, а хтось – до міського стадіону на видовищне спортивне змагання. Уперше у Світловодську відбулися «Богатирські ігри» на кубок Світловодщини, які пройшли настільки видовищно, що ними були захоплені не лише спортсмени, а й усі глядачі, зокрема і малеча. Ініціатором та головним організатором заходу стала федерація силових видів спорту «Легіон» (президент Євген Рахімбердієв).
Захопити світловодців спортивним святом, як показує практика, не зовсім просто. Утім, як виявилося, це не про «Богатирські ігри». Ще до початку заходу глядацькі місця на стадіоні почали потроху заповнюватися, а пізніше, декому взагалі не вистачило місця.
П’ять кремезних та мускулястих спортсменів з різних куточків України взяли участь у «Богатирських іграх», це Артем Кашуба (м.Кременчук), Станіслав Будаєв (м.Полтава), Андрій Дракін (смт Градизьк, Полтавська область) та Олег Силка (м.Київ).

Світловодськ на змаганнях представив Олег Бондаренко. Боротьба за звання кращого видалася напруженою, непередбачуваною і неабияк емоційною. Чоловіки мали показати свої фізичні вміння у п’яти конкурсах: у підйомі легкового автомобіля з платформи, піднятті колоди на груди з опусканням на землю на кількість повторень, кантуванні колеса (вагою 450 кг!), вправі «прогулянка фермера». Тягнули і автобус, вага якого близько п’яти тон. До речі, ще до початку змагань місцевій малечі так приглянувся той автобус з прикріпленим тросом, що вони вирішили не чекати богатирів і спробували самі зрушити його з місця. Цим самим неабияк потішили і глядачів, і учасників ігор, які саме у цей час завершували свою підготовку до випробувань.

Один з учасників - 23-річний Артем Кашуба розповідає, що приїхав на «Богатирські ігри», аби показати молоді, до чого можна прагнути і яких цілей досягати у силових видах спорту. Сам хлопець займався пауерліфтингом, утім згодом цей вид спорту йому видався дещо нудним, адже там відсутня різноманітність: «Там лише три вправи, тому виглядає не так ефектно, як «Богатирські ігри». Тут ми піднімаємо машини, тягнемо їх, загалом, працюємо з великою вагою. Людям це подобається».

Солідним конкурентом учасникам був 27-річний Олег Силка, якого через міцну статуру та ріст не помітити було неможливо. Спортсмен розповідає, що у Світловодську вперше, втім вже встиг оцінити місцеву красу природи та привітних людей. Силовим екстримом Олег займається вже п’ятий рік поспіль, а загалом його спортивний «стаж» становить 8,5 років. Починав богатир, як і наший попередній співрозмовник, з пауерліфтингу, а потім його захопленням став саме силовий екстрим, бо ж таке шоу і людям подобається. «Це приємно, коли люди підтримують. На таких змаганнях особлива атмосфера та справжній кураж. Це справді круто і видовищно!» - запевнив нас Олег і додав, що головне – підтримка глядачів, адже може зібратися цілий стадіон з похмурим настроєм і тоді немає того азарту та запалу, тому краще, аби людей було менше, але щоб вони були налаштовані на драйв та підтримку учасників. Арсенал перемог Олега вражає, адже він є абсолютним чемпіоном світу з мас-реслінгу, рекордсменом Книги рекордів України, майстром спорту з пауерліфтингу тощо.

На початку відкриття змагань, після представлення глядачам усіх учасників до присутніх звернулася помічник народного депутата України Олеся Довгого Марина Саакян. До речі, сам народний депутат теж долучився до організації «Богатирських ігор». «Дуже важливо проводити саме подібного роду свята, адже вони спонукають нашу молодь стати прихильниками здорового способу життя та займатися спортом», - зазначила Марина та привітала учасників та глядачів. Звертаючись до богатирів, сказала: «Ви – сила нації! Ви – приклад для нашої молоді». Від імені депутата Світловодської районної ради Олега Медяника, який підтримав проведення ігор, зі словами привітань виступила його помічниця Анна Третьякова. Вона подякувала організаторам, учасникам та народному депутату Олесю Довгому за підтримку та популяризацію спорту у нашому регіоні. Приємного перегляду глядачам побажав президент спортивного клубу «Легіон» Євген Рахімбердієв, який подякував усім причетним до проведення спортивного дійства та урочисто відкрив «Богатирські ігри». Саме він і був головним суддею «Богатирських ігор».

До організації спортивного заходу долучилася і федерація бодібілдингу та фітнесу Полтавської області. Її президент Олександр Гордієнко став хронометристом та суддею-коментатором під час проведення змагань. Після привітань учасників, організаторів та спонсорів він розповів про умови проведення конкурсів, які чекали на спортсменів. Кілька годин богатирі змагалися за звання найкращого. Прогноз від самих учасників щодо видовищності свята, про яку вони розповідали нам перед початком ігор, справдився на усі 200%. Під час справді гарячої та важкої (і у прямому, і в переносному значенні) боротьби мали місце бурхливі емоції, драйв та напружена атмосфера спортивного азарту. Глядачі не шкодували свого голосу, підтримуючи своїх фаворитів. До речі, у кількох конкурсах глядачі мали можливість теж спробувати свої сили у конкурсах.

Після підрахунку співвідношення часу та якості виконання поставлених завдань судді визначили переможців. V місце посів світловодець Олег Бондаренко, ІV – Станіслав Будаєв. Бронзу «Богатирських ігор» виборов Артем Кашуба, срібло – Андрій Дракін, а переможцем став Олег Силка, який обійшов усіх своїх суперників та показав кращі результати. Вітаючи спортсмена, глядачі не шкодували оплесків та гучних вигуків «Молодець!». Після нагородження присутні ще довго не відпускали силача, аби зробити з ним фото на згадку, бо ж не кожного дня випадає нагода зустрітися зі справжнім богатирем. Переможці отримали солідні подарунки у вигляді грошової винагороди, зокрема за ІІІ місце було передбачено 3 тис. грн, за ІІ – 5 тис. грн і за І – 10 тис. грн. Як зазначив Олександр Гордієнко, Світловодськ обійшов усю Полтавську область у призовому фонді та додав, що стільки глядачів на такому змаганні не було навіть у Горішніх Плавнях та Кременчуці Полтавської області та висловив сподівання, що світловодський стадіон буде обладнаний повністю, аби приймати найбільші чемпіонати та змагання.

На хвилі драйву була і запрошена світловодська танцювальна студія «aDvANCE» (керівник Максим Підгорний). Цей колектив яскравими виступами підтримував настрій як учасників, так і глядачів і гармонійно доповнив свято своїми талантами, заповнюючи запальним брейк-дансом паузи між конкурсами.

Яна Боровська,
Ігор Котляров (фото)

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF