Олександрівський район
Суспільство

Смачна загадка від Анни Чернової

Смачна загадка від Анни Чернової
Як одночасно скуштувати аличу, яблуко, банан, вишню, мед та грушу? Для цього слід спробувати пастилу, яку готує Анна Чернова із селища Олександрівки.
— Оскільки я з дитинства була творча, то батьки дали пораду, що мені треба займатися малюванням професійно, — розповідає Анна Петрівна. — Я закінчила факультет початкової освіти та образотворчого мистецтва Криворізького педагогічного університету. Спілкуючись з творчими людьми, з’явилося бажання розвивати свої таланти не лише у живописі — було цікаво працювати у різних техніках. Зокрема, ґрунтовно опанувала батік (розпис по шовку). З чоловіком Олегом ми займалися керамікою. Хоч він був керівником відділення одного з банків і начебто далекий від творчості — це була його ідея. Я ліпила і розфарбовувала, він обдував і випалював вироби у високотемпературній печі, яку зробив сам. Зі своїм товаром ми їздили по ярмарках, що відбувалися на Олександрівщині та в Кропивницькому, і мали успіх. На жаль, більше року Олега вже немає на цьому світі. Мій біль втрати дуже важкий, тому я припинила роботу з глиною, яка нагадує мені про чоловіка. Можливо, пізніше повернуся.

Зараз зупинилася на виготовленні пастили, приготуванням якої займаюся близько року. Таке захоплення виникло тоді, коли я зрозуміла, що через сумнівну якість слід відмовлятися від магазинних ласощів. Своїм дітям: дев’ятнадцятирічному Даніілуі п’ятирічній Маргарітівирішила готувати екосолодощі, а саме пастилу. Вивчила рецепти і почала експериментувати з поєднаннями фруктів. В результаті експериментів обрала декілька міксів: алича, яблуко, банан, вишня, мед і груша; яблуко, банан, мед і смородина; алича, яблука, мед і цедра.

Частину фруктів я купую, частина — з власного саду. Перебиваю плоди у блендері до стану пюре, яке потім понад пів доби висушую у дегідраторі у спеціальних формах. Коли дістаю — обсипаю горішками. Приготування пастили — це досить трудомісткий процес, але як і кожен інший: до усього, чим би ми не займалися, слід докладати зусиль.

Свої смаколики вирішила продавати, тому виходжу з ними на вулиці Олександрівки у дні свят. З цікавістю помічаю, що переважно купують пастилу дітям, але дорослі теж охоче смакують нею. Мої учні (працюю я в Олександрівському НВО №2) не були здивовані, побачивши мене вперше з пастилою, бо знають мою вдачу: я завжди щось придумую. От, наприклад, я люблю імбирні пряники, то минулого року я їх спекла, а розмальовувала вже разом зі школярами. Їм цей процес дуже-дуже сподобався. Я викладаю образотворче мистецтво та трудове навчання і, звісно, дотримуюся шкільної програми. А от у позашкільний час в арт-студії «Творчий я» ми працюємо за планом, який склала я сама. Ми клеїмо, шиємо, опановуємо пап’ємаше тощо. Цього навчального року моя 11-річна вихованка Антоніна Безпечна посіла ІІІ місце в обласному етапі всеукраїнського конкурсу «Український сувенір» з панно «Лялька-мотанка Яринка», виконаному у новій техніці.

Через карантин цей рік не такий продуктивний, як би мені хотілося, але впевнена, що надолужу наступного року — вже маю нові ідеї.

Тетяна Юганова

"ВК" у PDF