Олександрівський район
Суспільство

Фермер Віктор Гусак і його соціально відповідальний бізнес

Фермер Віктор Гусак і його соціально відповідальний бізнес
Фермерське господарство Гусака Віктора Миколайовича діє понад двад-цять років і є достатньо успішним та конкурентним на агроринку України. Основні землі підприємства знаходяться на території Букварської сільської ради, тож підприємець чимало зробив для сільської громади.
Віктор Гусак народився і живе в сусідньому селі Оситняжці Кіровоградського району, але майже увесь час проводить у Букварці, адже тут і землі господарства, і рідні живуть, а бабуся була родом з Тарасівки, села, яке входить до складу Букварської сільської ради.

— Із сільським господарством я пов’язаний усе своє життя: народився і виріс у селі, працював в Оститняжці в колгоспі, з 1998 року займаюся фермерством, — розповідає Віктор Миколайович. — Розпочинав з обробітку 50 гектарів землі, тепер це три тисячі гектарів паїв і орендованої державної землі на території Букварської, Оситнязької, Підлісненської, Родниківської та Красносілківської сільських рад. Займаємося рослинництвом — переважно вирощуємо зернові, які продаємо. Ось наступного року збиратимемо пшеницю, соняшник і кукурудзу. Причому посіви пшениці збільшили. Така наша стратегія з огляду на попит ринку. Новомодні культури, наприклад, коноплі, вирощувати не плануємо, для нас на сьогодні це не актуально. На мою думку, ними варто займатися тим, у кого невелика площа землі.

Для обробітку полів маємо власну техніку. У господарстві працює 35 осіб. Це хороші фахівці, з якими ми разом вже багато років, так що плинності кадрів немає.

До розмови приєднується бригадир і агроном господарства Сергій Ткаченко: — З Віктором Миколайовичем я працюю з 2000 року. Моя дружина Валентина теж працює тут — бухгалтеркою. У мене хороші стосунки з колегами та керівництвом, гідна заробітна плата, тому не бачу жодного сенсу шукати іншу роботу, тим більше за кордоном. У Букварці батьки, дім, збудований власноруч, — так що коріння пущене крепко.

— Щоб збирати високі врожаї, постійно відвідуємо семінари та виставки, адже знати усе неможливо, — продовжує Віктор Гусак. — Але у той же час усі знання корегуються погодними умовами: який би не був великий спеціаліст — природа візьме своє. Ось цього року у Букварці з весни й усе літо не було жодного дощу. Так що зібрали не найкращий врожай, але й не найгірша ситуація. Уже ростуть озимі, так що й наступного року будемо із хлібом.

Оскільки основне господарство знаходиться в Букварці, я як соціально відповідальний підприємець дбаю про розвиток села. В останні роки побудували каплицю, заасфальтували центральну дорогу, завжди допомагаємо продуктами та пальним школі у селі Підлісному, в якій навчаються букварські діти, в сільській амбулаторії, яку, на жаль, тепер закрили, свого часу зробили ремонт та закупили обладнання. Контора нашого підприємства знаходиться у центрі села, кожен житель може сюди прийти і висловити мені свої пропозиції і побажання. До 2018 року я був єдиним фермером у Букварці, зараз з’явилися одноосібники, так що тепер у громади, думаю, будуть і нові помічники.

У роботі спілкуюся з фермерами нашого району та всієї України. Вони сильні господарники, тож ми працюємо і складаємо їм гідну конкуренцію, від чого виграє і село, і країна.

Тетяна Юганова
Фермер Віктор Гусак і його соціально відповідальний бізнес

"ВК" у PDF