---
Суспільство

Благодійники разом із медичними працівниками у боротьбі із COVID-19

Благодійники разом із медичними працівниками у боротьбі із COVID-19
Зі збільшенням кількості інфікованих на коронавірус збільшується потреба лікарів, які контактують з хворими або потенційно хворими на COVID-19, у засобах індивідуального захисту. І хоча уся Кіровоградська область тримала досить високий показник інфікування серед медпрацівників, проте у містах Світловодську та Знам’янкці, Світловодському, Олександрівському, Знам’янському, Онуфріївському та Новгородківському районах тривалий час не було зареєстровано жодного випадку захворювання серед лікарів.
З одного боку, такий хороший показник цих областей та міст можна пов’язати із невеликою кількістю інфікованих. З іншого, можемо стверджувати, що лікарні були забезпечені в достатній кількості якісними засобами індивідуального захисту (далі ЗІЗ) та грамотно використовували їх. Протягом усього часу медиків цих областей підтримували небайдужі представники бізнесу та народний депутат України Олесь Довгий, які об’єднали свої сили у межах проєкту «Діємо Разом».

Минулої п’ятниці чергові партії ЗІЗ (респіратори FFP3, медичні маски та захисні комбінезони) передали для медиків Світловодщини, які щодня змагаються із COVID-19. А цього вівторка, 10 листопада, респіратори FFP3, FFP2 та захисні комбінезони отримали медики Знам’янського районного центру пер-винної медико-санітарної допомоги.

Ми поспілкувались із засновником проєкту Олесем Довгим. Нардеп окрім благодійної діяльності відстоював питання необхідності забезпечення медпрацівників усіх ланок засобами індивідуального захисту на державному рівні. Для цього він запропонував правку до держбюджету, яка б дозволила збільшити фінансування у обсязі 600 млн грн для забезпечення ЗІЗ лікарів екстреної медичної допомоги, лікарень першої хвилі для госпіталізації пацієнтів із COVID та первинної ланки. Комітет із питань здоров’я нації правку підтримав, але Комітет із питань бюджету, на жаль, її відхилив. Олесь Станіславович у своєму коментарі нашому виданню зазначив: «Бюджетний комітет відхилив правку, аргументуючи тим, що кошти на ЗІЗ закладені у інших програмах держбюджету. Реальний стан речей показав, що держава не справлялась протягом цих місяців із забезпеченням медиків необхідною кількістю ЗІЗ. Підтримку лікарням загалом надавали небайдужі люди і благодійні організації. Проте опорою для лікарів має бути саме держава. Поруч із цим за останні декілька тижнів до мене надійшли письмові звернення ледь не від усіх лікарень міст Світловодська та Знам’янки, Світловодського, Знам’янського, Онуфріївського, Новгородківського та Олександрівського районів, у яких йшлося про гостру потребу у ЗІЗ, які вже закінчуються. Тож ми мобілізувались і вже передали ЗІЗ для лікарів Світловодщини та Знам’янщини. Далі за планом Онуфрівський, Олександрівський та Новгородківські райони. Тримаємо руку на пульсі та продовжуємо підтримувати наших медиків».

Анастасія Павлова

Укотре дякуємо за підтримку медиків Кіровоградщини меценатам Олесю Довгому, Віктору та Максиму Королям, Михайлові Литвиненку, Chernovetskiy Investment Group, Михайлові Бур’янскому, Івану Марону, Андраніку Тартикяну, Юрію Скічку, Предрагу Міловичу, Миколі Монашку, Сергію та Олександру Тарасовим, Олегу Медянику.

"ВК" у PDF