Олександрівський район
Суспільство

Виступи дуету Лілія Сирота–Марина Чересленко — для справжніх гурманів української пісні

Виступи дуету Лілія Сирота–Марина Чересленко — для справжніх гурманів української пісні
Дует Лілія Сирота-Марина Чересленко виник далеко не спонтанно: до цього йшлось, і одного разу молоді талановиті працівниці Олександрівського районного Будинку культури вирішили об’єднати власні творчі сили.
До цього Марина та Ліля виконували різноманітні сольні номери (у їхньому репертуарі твори сучасних українських композиторів та класика). Попри молодий вік дівчата мають значний творчий багаж: Лілія Сирота — випускниця Кіровоградського музичного училища та музично-педагогічного факуль-
тету Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка, учениця народного артиста України Сергія Дьоміна. Марина Чересленко — випускниця Київського національного університету культури та мистецтв, викладачами у неї були відомі артисти: народна артистка України Жанна Боднарук, народний артист України Віктор Шпортько, відома композиторка Ірина Кириліна, досить часто Марина у роки студентства спілкувалася зі «співаючим ректором» — нашим земляком Михайлом Поплавським.

Марина кілька років тому спалахнула на Олександрівщині новим яскравим сценічним образом, новою манерою виконання, новим досить складним у виконанні репертуаром, не зовсім звичним олександрівському глядачеві. Спокійна, розважлива у побуті на сцені вона — вибух, пристрасть, клубок усіх
людських почуттів. І твори, які вона виконує, відповідають її сценічній вдачі: пісні з репертуару української співачки Ілларії, Уїтні Хьюстон, Патрісії Каас — цікаві і водночас досить складні у вокальному плані. У роки студентства Марина брала участь у різноманітних вокальних конкурсах — всеукраїнських та міжнародних, лауреат Всеукраїнського дитячо-юнацького конкурсу української музики «Бурштинові нотки».

Зовсім юній Лілії — випускниці Кіровоградського музичного училища — в Олександрівці виявили необмежену довіру — призначили керівницею народного аматорського хору. А прийти керувати колективом після такого метра, яким був заслужений працівник культури України Вячеслав Савустяненко, — справа досить складна та відповідальна. Та юна диригентка з честю виправдала довіру: хор, що складався здебільшого з ветеранів праці, повірив у неї і зазвучав по-новому, ревно зберігаючи пісенні традиції та поповнюючись новим репертуаром. Досить швидко Ліля набула популярності у селищі і як солістка — виконавиця академічних творів та сучасних пісень. Варто зазначити, що досконале володіння вокальною технікою дає змогу Лілії співати і в академічній манері, і в естрадній, і в народній, що значно спрощує підбір репертуару. Зовсім недавно Лілія пізнала радість материнства, тому у тембрі її голосу з’явилося нове незвідане досі забарвлення: жіночність, турбота, гордість, і це зробило її спів ще привабливішим.

Виникнення цього вокального дуету було цілком природним: дві молоді талановиті вокалістки об’єднали свої таланти для більш яскравого звучання творів, власного їх бачення та подальшої пропаганди української сучасної пісні. Їхні виступи — для справжніх гурманів сучасного бачення української
пісні. Можливо не усі й розуміють, проте й у нерозумінні є власна привабливість: час не стоїть на місці, і прогрес має бути у всьому, зокрема і в музиці. Уперше досить сміливо дует Лілія Сирота–Марина Чересленко заявив про себе на Міжнародному мистецькому фестивалі-конкурсі «Твоя мрія», виконав-
ши твір з репертуару Ілларії — автентичну весільну закарпатську пісню «Кам’яна гора», перекладення для вокального дуету та фортепіанний супровід якої здійснив Юрій Скорець. Згодом — участь у Всеукраїнському фестивалі-конкурсі «Калиновий спів»: диплом І ступеня у номінації «Вокальні дуети». Цього року їхнім співом насолоджувались учасники та гості 50-го ювілейного «КропВересФесту». А ще — безліч виступів на рідній олександрівській сцені та інших майданчиках на території району.

Репертуар дуету постійно поповнюється новими творами, чималий внесок у творче зростання дуету робить методист районного Будинку культури Юрій Скорець: перекладення пісень з репертуару українських виконавців та гуртів «Дримба да дзиґа», «The Doxx», «The Hardkiss», фортепіанний супровід наживо.

У чому запорука успішного функціонування творчого дуету? Дівчата не бояться експериментувати з власними голосовими даними попри невдоволені зауваження деяких глядачів. Обидві співачки досконало володіють вокальною технікою, тому їм не складно комбінувати те, що у традиційному піснеспіві зазвичай непоєднанне: естрадну манеру з академічною, народну — з естрадною, у деяких творах з’являється навіть ро́ковий драйв.

Успіху вам, Ліліє та Марино! Творчого неспокою та наснаги, адже успіху в експерименті досягає той, хто вірить у позитивний результат, і, звісно ж, наполегливий.

Віктор Шевченко

"ВК" у PDF