Олександрівський район
Суспільство

Владислав Кивгила: «Навіть під завісу каденції сільського голови багато встигаю зробити для жителів Ставидел»

Владислав Кивгила: «Навіть під завісу каденції сільського голови багато встигаю зробити для жителів Ставидел»
Ставидлянський сільський голова (Олександрівський район) Владислав Кивгила за п’ять років перебування на посаді зробив немало. Навіть в останні дні каденції село продовжують електрифікувати і розробили символіку — герб та прапор.
— Я родом зі Ставидел, але довгий час тут не проживав: навчання на факультеті фізичного виховання тодішнього Кіровоградського педінституту ім. О.С.Пушкіна, робота за направленням, армія, Київ, Звенигородка, — розповідає Владислав Володимирович. — А потім захотілося повернутися додому. Я став приватним підприємцем, а зараз добігає кінця моє перше і єдине скликання на посаді сільського голови, адже Ставидлянська сільська рада увійшла у склад Олександрівської громади. Працювати на себе — це одна справа, а виступати у ролі сільського голови — зовсім інша, бо якщо до цього я був ні від кого не залежним, то у ролі очільника громади став відповідальним перед громадою та колективом сільської ради. Мені пропонували балотуватися й раніше, але все не було коли. А коли прийшли до того, що слід було розпайовувати землю колишнього колгоспу, — взявся займатися цією справою. Не раз побував в облдержадміністрації, на прийомі в Кабінеті міністрів України, але питання можна вирішити тільки на законодавчому рівні, тож чекаємо закон про землю, який врешті дозволить ставидлянам отримати належну їм землю, тоді отримана орендна плата покращить фінансове становище орендодавців, а сплачені землекористувачами податки наповнюватимуть бюджет громади і розвиватимуть територію.

Сільська рада складається із трьох сіл: Ставидел, в якому 294 жителі, Хайнівки, в якому живе єдина жителька, і Світової Зірки, в якому вже ніхто не живе. Коли я прийшов на посаду, жителів було 325, — простежується тенденція до зменшення, бо робочих місць немає. На сьогодні діють амбулаторія і сільський Будинок культури, а от школа цього року припинила роботу, оскільки у селі мало дітей. Щоб зберегти добротну будівлю освітнього закладу, на останній сесії сільської ради ми ухвалили рішення про зміну цільового призначення споруди, щоб облаштувати в ній центр обслуговування населення, де працюватимуть поштове відділення, бібліотека, пункт роботи старости і помічника старости та амбулаторія.
Цього року бюджет сільської ради складає близько 850 тисяч гривень. Це надходження від земельного та екологічних податків, від підприємницької діяльності та інші види платежів.

За період моєї роботи у Ставидлах відремонтували дороги з твердим покриттям на шести вулицях, проводили поточний ремонт школи і амбулаторії, з допомогою громади власноруч зварили і встановили автобусні зупинки. Я особисто їздив на завод у місто Дніпро, щоб підібрати найбільш вдалий комплект спортивних тренажерів для дітей і дорослих, кошти на придбання яких надійшли за сприяння нардепа Олеся Довгого. Проводимо загальнодержавні свята (організували роботу так, що художній керівник Володимир Скрипник до нас приїздить з Олександрівки), для Будинку культури закупили музичну апаратуру, для співочого колективу «Свашки» придбали концертні костюми. Провели інтернет і встановили вишку мобільного зв’язку. До кінця жовтня очікуємо на початок робіт з освітлення вулиці Дружби і провулку Шкільного. Відновили і продовжуємо відновлювати пам’ятники над братськими могилами, вони у нас завжди доглянуті. А 9 жовтня, у день нашого храмового свята — Івана Богослова, тимчасово виконуючий обов’язки директора Олександрівського районного краєзнавчого музею Василь Білошапка передав нам історичну довідку про село та фотовиставку для постійного експонування у Ставидлах. Крім того, розроблено проєкт символіки Ставидел, тож село скоро матиме свій герб і прапор.

Я завжди був активним і комунікабельним: у студентські роки танцював у колективі «Юність» (Кропивницький); люблю спорт, хоч нещодавно і досяг пенсійного віку, часто граю з підлітками у футбол або їжджу в Олександрівку пограти у волейбол у складі команди ветеранів; завжди знаходжу спільну мову з районним керівництвом; продуктивною є співпраця з нашим народним депутатом Олесем Довгим. Усе це неможливо було б досягнути без тісної співпраці з трудовим колективом Ставидлянської сільської ради та громадою села. Люблю і свою роботу, і свою пасіку, і свою сім’ю.

Тетяна Юганова

"ВК" у PDF