Онуфріївський район
Суспільство

Свято Браїлівської ікони Божої Матері

Свято Браїлівської ікони Божої Матері
У суботу, 10 жовтня, в церкві Святого Духа у селі Браїлівці Онуфріївського району відбулося свято на честь Браїлівської ікони Божої Матері.
На окраїні Онуфріївського району знаходиться невеличке мальовниче село Браїлівка. Колись село було досить великим, воно налічувало 289 дворів, в яких мешкало 1746 жителів. Була церква, церковно-приходська школа, дві лавки, корчма. Зараз в селі проживає 279 жителів (за даними перепису 2001 року).

Гордістю і окрасою села була церква Святого Духа. Вік церкви досить поважний —згадки про неї є в літописах 1812 року, тобто церкві більше 200 років, але люди кажуть, що її вік набагато більший — близько 400 років. Після революції 1917 року церкву закрили, священнослужитель сказав прихожанам розібрати ікони і зберігати їх до кращих часів. Він вірив в те, що церкву колись знову відкриють. А тим часом її перетворили на склад і зберігали добрива та запасні частини до тракторів та іншої сільськогосподарської техніки. Коли колгосп перестав існувати, то будівля церкви потрапила до рук вандалів, вони повибивали вікна і двері, зірвали підлогу, рили ями декілька метрів глибиною, шукаючи скарби, а потім спалили дерев’яний купол.

Декілька років тому відбулися чергові вибори до Павлиської селищної ради. Серед кандидатів від Браїлівки був пенсіонер Олександр Руденко. Він пообіцяв відновити Браїлівську церкву — і люди йому повірили, обравши депутатом, бо мають надію, що з відродженням церкви відродиться і життя в селі: відкриють школу та дитячий садок, запрацює клуб та магазин, а в селі з’явиться газ (поруч з селом проходить потужний газопровід, а місцеві жителі опалюють свої домівки дровами).

І на відміну від деяких депутатів, які, йдучи на вибори, обіцяють золоті гори, а обравшись — нічого не роблять, Олександр Руденко розпочав роботи з відновлення церкви. Маючи з транспорту лише старенький велосипед, він наїздив сотні кілометрів, знайшов спонсорів та однодумців — і робота закипіла. Спочатку засипали ями, і майже відразу, прямо під відкритим небом, у храмі розпочалися богослужіння. Встановили вікна і двері, стіни потинькували, відновили перекриття. Розпочали благоустрій прилеглої території. Зараз роботи з відновлення Браїлівської церкви наближаються до завершення. Олександр Іванович каже: «Спочатку не всі вірили, що церкву буде відновлено, але коли люди побачили результат, то спонсорів стало більше, що істотно прискорило роботу».

10 жовтня в церкві Святого Духа було велике свято Браїлівської ікони Божої Матері. На нього завітало дуже багато вірян — як місцевих жителів, так і гостей з інших населених пунктів району та області. Святкове богослужіння провели ієромонах Васіан (Рачиба), протоієрей Василь Шиман, ієромонах Апостолій, протоієрей Іван Онисько, ієрей Олександр Храпко та ієрей Микола Слінько. Відбулася хресна хода, а після завершення — святкова трапеза.
Велику допомогу у проведенні свята надали спонсори: Віталій Береза, Володимир Малий, Юрій Бугаєнко, Роман Головченко, Любов Момот, Олександр Веселий, Роман Баранець, Алла Онищенко.

Владислав Овчаренко

"ВК" у PDF