---
Суспільство

Опалення у Світловодську: до чого може призвести бездіяльність місцевої влади та хто має вирішувати подібні проблеми?

Опалення у Світловодську: до чого може призвести бездіяльність місцевої влади та хто має вирішувати подібні проблеми?
Минулого року місто Світловодськ стало героєм усіх центральних каналів. Але не досягнення міста чи привабливі туристичні локації висвітлювались у сюжетах, а відсутність тепла при середньо-добовій температурі 0 – +6 градусів, закриті через це школи, дитячі садки, холод
у лікарнях та оселях, мітинги, перекриті дороги, злі та налякані люди — ось що привернуло увагу усіх журналістів.
Якби не широке коло наших читачів із різних районів, ми б могли довго розповідати про ряд подій, що призвели до цієї ситуації, починаючи від проблем теплопостачальника СП ТОВ «Світловодськпобут», що мав заборгованість перед НАК «Нафтогаз», завершуючи байдужістю місцевої влади, котра не слідкувала за належним технічним станом тепломережі та будинків до початку сезону і стала неспроможною ліквідувати помилки під час запуску тепла. Про це говорить народний депутат України Олесь Довгий у дописі-зверненні на своїй офіційній сторінці: «Згадуючи ганебний минулорічний досвід запуску теплопостачання, розумію ваші хвилювання перед початком цього опалювального сезону. На декілька кроків ближче до нормального теплозабезпечення наблизили нас:

• моя минулорічна робота і, як результат, реструктуризація боргу перед НАК «Нафтогаз»;
• рішення сесії міськради щодо попередньої оплати за транспортування газу, — й закликає світловодців самостійно пильнувати готовність своїх домівок до початку опалювального сезону 2020, — Пориви, які минулого року усували чи не половина підприємств нашої області та м.Кременчук, неналежний стан внутрішньобудинкових мереж — ось де ще одна ВЕЛИКА проблема. І якщо зовнішні мережі — це головний біль Світловодськпобуту, то за готовність будинків відповідають балансоутримуючі організації і кожен із вас. Тому закликаю вас вже зараз запитати балансоутримувача про готовність будинку до опалювального періоду і вимагати акт підтвердження. Зі свого боку я звернувся до управління житлово-комунального господарства міста контролювати це питання і надати мені звіт щодо стану готовності кожного будинку. Пам‘ятайте, лише реальні дії допоможуть обігріти домівки, дадуть можливість нашим дітям комфортно вчитись у садках та школах, а лікарям надавати необхідну допомогу хворим!!!»

Дійсно, минулого року проблемою невчасного запуску опалення перейнялися багато людей. Олесь Станіславович чи не найпершим втрутився у ситуацію. На своєму рівні він вів перемовини з НАК «Нафтогаз» та місцевою владою і шукав способи реструктуризації боргів, проводив переговори із тодішнім прем’єр-міністром Гончаруком, робив офіційні звернення та запити до профільних міністерств, виступав з місця у Верховній Раді, попросив долучитися до вирішення проблеми губернатора. Також особисто приїжджав до Світловодська, коли ситуація набула критичного стану. Завдяки сприянню нардепа «Світловодськпобут» отримав номінації від «Нафтогазу», що дало змогу запустити котельні у місті. Надія на тепло з’явилась, але з кожним поривом витікала, наче вода із дірявих труб міської тепломережі.

Далі — введення надзвичайної ситуації техногенного характеру у місті, розгортання пунктів обігріву, хвилювання за дітей, хворих та літніх людей і цілодобове латання поривів силами Кіровоградської та Полтавської областей. За деякий час, звісно, усі будинки, комунальні заклади охорони здоров’я та освіти почали обігріватись. Але страх повторити ситуацію цього року лишається у кожного світловодця, а присутність коронавірусної інфекції цей страх ще й подвоює, адже ефективне амбулаторне лікування інфікованого у таких умовах буде просто неможливим.

Хто зараз ще опікується не лише за вчасним, а й якісним запуском опалювального сезону? Новобраний губернатор Кіровоградської області Андрій Назаренко вже збирав у себе секретаря Світловодської міської ради Юрія Сапянова та гендиректора «Світловодськпобуту» Сергія Московського, щоб врегулювати ситуацію із теплопостачанням. Про результати зустрічі він повідомив у фейсбуці: «Не можу сказати, що діалог дається легко — у кожної зі сторін є власні думки і власне бачення ситуації. Але я прошу тільки про одне: не потрібно гратися з жит-
тям і здоров’ям містян. Раніше домовилися з «Кіровоградгазом» про компроміс. Компанія погодилася на механізм розрахунку 50% —
3,5 мільйони має сплатити теплопідприємство, при цьому стільки ж — авансового платежу здійснити міська рада Світловодська». Сесію провели, рішення прийняли, а от чи виконають його — поки лишається великим питанням.

Єдиним вирішеним питанням є те, що подібними ситуаціями мають займатися не народні депутати і не губернатори, а представники, яких обрала місцева громада. Проблеми міста має вирішувати місто і його керманичі, а не уся країна, яка потім ще може лишитися винною, коли щось піде не так. Та ми щиро сподіваємося, що цього року жоден світловодець не буде мерзнути, а наступний лідер громади зробить усе, щоб відсутність тепла більше ніколи не асоціювалась із прекрасним Світловодськом!

Анастасія Павлова

Опалення у Світловодську: до чого може призвести бездіяльність місцевої влади та хто має вирішувати подібні проблеми?

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF