Олександрівський район
Суспільство

«Он, бачите, над Києвом мітла простяглася, і над Дніпром і Тясмином...»

«Он, бачите, над Києвом мітла простяглася, і над Дніпром і Тясмином...»
Окрасою цьогорічного липневого зоряного неба стала комета Неовайс. На- ступного разу вона повернеться до Сонця через 6800 років.
Цю космічну мандрівницю відкрили у космосі за допомогою телескопа NEOWISE 27 березня 2020 року. Діаметр ядра комети лише 5 кілометрів, та виглядає вона досить яскравим небесним об’єктом з розкішним кометним хвостом, що складається з іонізованих газів.

У момент відкриття Неовайс можна було бачити тільки в телескоп. Комета пройшла перигелій (найближчу точку своєї орбіти до Сонця) 3 липня 2020 року, перебуваючи на відстані 0,295 а. о. (43 млн км; 110 відстаней до Місяця) від Сонця. Бачити неозброєним оком її стало можливим 10 червня. 23 липня Неовайс буде найближче до Землі — 103,5 млн км (0,69 а.е.). Далі вона попрямує за орбіту Нептуна — на край нашої Сонячної си- стеми. Наступного разу C/2020 F3 (NEOWISE) повернеться до Сонця аж через 6800 років.

Вчені говорять, що комету можна буде бачити до кінця липня неподалік від сузір’я Велика Ведмедиця у північно-західній частині неба, хоча вона з кожним днем стає все менш яскравою.

У місті або яскраво освітленому містечку чи селі спостерігати за кометою важко. А от за містом приблизно через годину після заходу Сонця Неовайс видно у всій красі. Правда, сфотографувати її можна тільки на хороший фотоапарат. Іноді це вдається і на мобільний. У соціальних мережах з’явилися чудові знімки прибулиці. Зокрема у селі Голиковому Олександрівського району комету зафіксував Володимир Шабанов. З шести десятків знімків, зроблених ним, тільки один виявився вдалим і на ньому видно Неовайс. Одному з жителів Олександрівки теж вдалось зняти комету.

Слова, винесені нами у заголовок, нале- жать Тарасу Шевченку і взяті з його поезії-мі- стерії «Великий льох». Мітлою у народі нази- вали саме комети. Ще їх українці охрестили «віха», «хвостата зірка», «знаменіє», «зірка з хвостом».

З кометами у народі пов’язано чимало забобонів. У деяких місцевостях вважали, що «мітла» (комета) — це найстарша відьма, котра ходить по небу з дійницею в руках і керує всіма відьмами, які живуть на землі.

Колись вважалося, що комети — передвісники нещасть. Їх посилає Бог, щоб застерегти людей: якщо вони не покаються і не почнуть жити праведно, то скоро настане кінець світу. Власне, призвести до загибелі світу може і сама комета. Тільки не Неовайс!

Вона нині далеко від нашої планети. Наші пращури були переконані, що комети несуть голод, чуму, пошесті, війни, загибель царя або царства. Комета червоного кольору, начебто, була ознакою наближення війни, а біла чи бліда — голоду або мору. Іноді коме- та трактувалась людьми як провісниця нега- раздів у господарстві, сім’ї.

Українські народні повір’я пов’язува- ли комети і з постаттю... Тараса Шевченка, якого люди вважали не тільки національним пророком, а й характерником. Етнографи ще у ХІХ столітті зафіксували, наприклад, таке: «Як прийде час, то визволений Шевченко ви- летить з могили на «мітлі» (кометі), а сама могила впаде в Дніпро, і нарешті запанує у світі правда...» Або ще: «А то він їде на міт- лі; кажуть, що усіх панів передуше, а таки нас одстоїть з-під неволі».
Р
адимо не вірити у забобони, а спостерігати за прекрасним явищем природи.

Василь Білошапка
«Он, бачите, над Києвом мітла простяглася, і над Дніпром і Тясмином...»
«Он, бачите, над Києвом мітла простяглася, і над Дніпром і Тясмином...»
«Он, бачите, над Києвом мітла простяглася, і над Дніпром і Тясмином...»

"ВК" у PDF