---
Суспільство

Синергія бізнесового та благодійного сектору для підтримки лікарів

Синергія бізнесового та благодійного сектору для підтримки лікарів
«Убережемо лікарів — збережемо людство» — приблизно такими словами сьогодні можна охарактеризувати діяльність урядів майже усіх країн, це також визначає вектор роботи багатьох благодійних організацій, гуртуються навколо цієї ідеї і свідомі представники бізнесу, щоб разом, об’єднавши свої зусилля, захистити лікарів у період пандемії коронавірусу.
Україна, як і більшість країн, на початку пандемії виявилася не готовою до неї. У той час, коли був введений карантин, населення не розуміло масштабів загрози і не сприймало простих закликів на кшталт «Залишайтесь вдома». Увесь світ одночасно почав викуповувати всі залишки засобів індивідуального захисту (ЗІЗ), антисептиків, АШВЛ, кисневих апаратів тощо, що спричинило їх дефіцит у всьому світі та стрімкий зліт цін. Як наслідок, ми могли б щодня втрачати лікарів шляхом їхнього інфікування коронавірусом та/або проходження 14-денної ізоляції, якщо лікар контактував із хворим без захисту.

Закриття країни на строгий карантин дало час розробити протоколи безпеки, зрозуміти, як себе веде новий вірус та, по можливості, закупити ЗІЗ для лікарів.

Однак, у першу чергу держава сконцентрувала свою увагу переважно на так званих «опорних закладах», оминувши тих, хто першими стикається із хворими. По всій країні кількість хворих медпрацівників сьогодні була би ще в рази більшою, якби не благодійники. Лікарі отримували ЗІЗ та необхідне устаткування від організацій, бізнесів, окремих людей, що згуртувалися навколо захисту медичних працівників.

Нардеп Олесь Довгий ініціював проєкт «Діємо Разом», який від початку карантину об’єднує благодійників задля захисту медичних працівників на території міст Світловодська та Знам’янки, Новгородківського, Олександрівського, Знам’янського, Онуфріївського та Світловодського районів.

За час діяльності проєкту вдалося залучити допомоги на суму 2 855 426,32 грн. Основними донорами стали:
- Олесь Довгий – народний депутат України;
- Віктор Король – генеральний директор ПП «Віктор і К»;
- Іван Марон - генеральний директор ТДВ «Об’єднання Дніпроенергобудпром»;
- Михайло Литвиненко - директор ДП «Завод залізобетонних виробів» ТОВ «Дніпроенергобудпром»
- Михайло Бур'янський - заступник генерального директора ТДВ «Об’єднання Дніпроенергобудпром
- Сергій та Олександр Тарасови - I&U Group;
- Юрій Скічко - директор ТОВ «Гермес-Трейдинг»;
- Андранік Тартикян - директор ПП «Ефект»;
- Микола Монашок - директор ПП «Приватна агрофірма «МЮННТ»;
- Chernovetskiy Invesment group;
- Фонд Петра Порошенка;
- Олег Медяник - засновник ТМ «Світ Сиру»;
- Сергій Кузьменко - президент ФК «Олександрія».

У ситуації, що склалась на початку карантину, коли масова істерія та паніка охопила чи не кожного українця, виокремити дійсно якісні та сертифіковані товари із усіх пропозицій на ринку стало завданням «із зірочкою» навіть для потужних всеукраїнських Фондів, але учасники проєкту діяли виважено. Директор БФ «Можемо разом» Оксана Гуляєва у своєму інтерв’ю описала чітку позицію засновників та донорів проєкту: «На те, щоб розібратися у новій проблематиці, пішло близько десяти днів. Я би навіть сказала, діб. Це був новий і складний шлях. У таких ситуаціях перша інтенція — піти на повідку масової інформації. Однак, маючи десятирічний досвід, ми знаємо, що перед тим як бігти, потрібно вирішити «куди саме» ми хочемо дістатися. Ми приділили багато часу глибокому зануренню в іноземний досвід, у наукову частину. Нам довелося розібратися у тому, що таке вірус, як він потрапляє в організм людини, як розповсюджується. Зрозуміти, що роблять і що потрібно робити на прикладі іноземних та всеукраїнських організацій. Спрогнозувати, перед якими викликами постануть наші медики, і що ми можемо зробити, аби кошти благодійників були використані найбільш ефективно. Ми щодня читаємо іноземних експертів, слідкуємо за відкриттями та змінами у протоколах, слідкуємо за тим, що і в яких кількостях вдається закупити державі і коли воно буде на місцях. У той же час щоденно тримаємо контакт із медиками, щоб розуміти потреби і нестачі».

Результатами проєкту поділився із нашим виданням і його засновник Олесь Довгий: «Щодня я дякую кожному медичному працівнику України та всього світу за кожну людину, яка одужала, за кожен їхній новий подих на повні груди. Від себе, своєї родини, кожного донора нашого проєкту та, упевнений, що від кожного українця, вклоняюся професіоналізму, мужності та витримці наших лікарів. Уважаю, що ми обрали правильний вектор нашої роботи й вибудували структуру діяльності одним із найдієвіших способів, адже завдяки нашій вчасній мобілізації сил, на територіях, якими ми опікуємось, до сьогоднішнього дня жоден працівник медичної сфери не заразився на COVID-19 від пацієнтів. Незважаючи на наявність хворих, наші лікарі залишаються захищеними. Завдяки об’єднанню спільних зусиль, коштів, зв’язків та ресурсів нам вдалося залучити допомогу на суму 2 855 426,32 грн. Ми вже передали у заклади охорони здоров’я:
• усім лікарям посібники для медиків щодо запобігання розповсюдженню та лікування COVID-19;
• 1 пральну машину;
• 8 апаратів (обладнання) для дезінфекції;
• 240 захисних багаторазових щитків та окулярів;
• 427 відбілювачів;
• 500 кишенькових антисептиків для рук;
• 708 літрів дезінфікуючих засобів;
• 1 535 біозахисних комбінезонів;
• 2 805 респіраторів найвищого ступеня захисту;
• 19 400 хірургічних масок;
• 26 000 медичних рукавичок.

Ми продовжуємо тримати зв’язок із медзакладами Світловодського, Знам’янського, Онуфріївського, Олександрівського та Новгородківського районів, міст Знам’янка та Світловодська, щоб у разі необхідності оперативно надати необхідну допомогу. Разом із тим закликаю кожного: будь ласка, дотримуйтесь нових заходів безпеки. Всесвітня Організація Охорони Здоров’я акцентує увагу, що головними є дистанція та маски. Допоможіть нашим лікарям, захистіть себе та своїх близьких, уникаючи зайвий раз місць скупчень людей, дотримуючись маскового режиму, соціальної дистанції та правил особистої гігієни».

Ми також звертаємо увагу наших читачів, що послаблення карантину призвело до того, що кожен із нас знаходиться у зоні ризику бути інфікованим або несе можливість інфікувати когось іншого. Ми вимушені випрацювати нові норми життя, які допоможуть зберегти близьких. Будьте відповідальними та свідомими, адже в інакшому випадку ми дарма перебували понад 2 місяці вдома, щоб в один момент дати хворобі спалахнути з новою силою. Будьте здорові та бережіть себе!

Анастасія Павлова

"ВК" у PDF