---
Суспільство / Музеї

Меморіальна дошка на честь Катерини Максимівни та Антоніни Вереміївни Красицьких (Місто Знам’янка)

Меморіальна дошка на честь Катерини Максимівни та Антоніни Вереміївни Красицьких (Місто Знам’янка)
Дошку відкрили у травні 2012 року на будинку по вул. Грушевського, 33. Ініціатива встановлення належить працівникам Знам’янського міського краєзнавчого музею на честь нащадків Великого Кобзаря — Катерини Максимівни та Антоніни Вереміївни Красицьких, які у 1961 році заснували шевченківський музей у Знам’янці. Акцію підтримали учні НВК «Знам’янська ЗШ №2 – ліцей», члени дитячо-молодіжної громадської організації «Оберіг» (керівниця — вчителька історії Світлана Філіппова), учні ЗОШ №3 і їхня класна керівниця — вчителька історії ЗШ №3 Валентина Літвінова, депутати Кіровоградської обласної та Знам’янської міської рад, завідувачка навчально-методичного кабінету обласного інституту післядипломної освіти вчителів Лариса Гайда.
ІСТОРИЧНА ДОВІДКА
Родина Шевченків мала досить велику сім’ю: крім Тараса у батьків було ще дев’ять дітей. На жаль, реалії того часу не давали змоги всім дітям вижити. Декілька сестер померли ще маленькими.

Від старшої сестри Катерини і пішли нащадки великого українського поета, які проживали у місті Знам’янці та в Знам’янському районі. Тієї самої сестри, з якою малий Тарас ходив до Мотронинського монастиря.

Коли Катерина вийшла заміж, малому Тарасові було дев’ять років. Він сумував, що доводиться розлучатися з рідною душею — старшою сестрою, яка любила і жаліла його. Та ради не було: Катерина переїхала у сусіднє із Кирилівкою село Зелена Діброва до свого чоловіка Антона Красицького. Антон Григорович був, за однією з версій, кріпосний селянин у пана Василя Васильовича Енгельгардта, інші стверджують, що він був осавула (прикажчик у панському маєтку). Від цього шлюбу народилося дванадцятеро дітей, четверо з яких дали потужні родові гілки (в середині ХІХ століття була епідемія холери — й восьмеро дітей померли).

Лише четверо дітей Красицьких мали нащадків: Федора, Яким, Степан та Максим. Нащадки Федори жили на Черкащині, а ось нащадки Якима, Максима і Степана Красицьких — на Знам’янщині.

Серед трьох синів про життя Якима та його нащадків відомо найменше. Яким переїхав жити до станції Знам’янка, працював на залізниці. Мав четверо дітей: Семена, Параску, Горпину, Филимона. Донька Параска збудувала помешкання у м.Знам’янці, мала шестеро дітей. Онук Якима Красицького, Дмитро Филимонович Красицький, присвятив своє життя науковій праці, дослідженням життєпису Т.Г.Шевченка і його близьких людей. Йому належить багато книг з різних періодів життя Тараса Григоровича. Сам Дмитро Красицький багато років працював проректором Дніпропетровського університету та директором, а згодом заступником директора Літературно-меморіального будинку-музею Тараса Шевченка у Києві.

Степан Красицький мав п’ятьох дітей: Єгора, Мотрю, Харитину, Фотія, Алампія (Євлампій). Наприкінці 90-х років ХІХ століття його старший син Єгор із Зеленої Діброви переселився у Знам’янку і працював на залізниці. По вулиці Базарній у середмісті Знам’янки, яка тепер є вулицею Юрія Глібка, він спорудив будинок.

У Єгора Степановича було шестеро дітей, двоє з них, Володимир та Олімпіада, жили у Знам’янці. На жаль, про Володимира Красицького нічого не відомо. А ось Олімпіада Красицька є бабусею видатного знам’янчанина В’ячеслава Євгеновича Шкоди.

З дітей Степана найбільш відомим став талановитий художник Фотій Красицький. Напевно, природні нахили до мистецтва свого великого родича передалися його нащадкам, серед яких Фотій Красицький виявився одним із найталановитіших. Фотій народився у Зеленій Діброві і про себе згадував: «До 15 років я був пастухом-батраком». На малюнки юнака звернув увагу великий композитор Микола Віталійович Лисенко, на кошти якого Фотій Степанович у 1888-1892 роках навчався у Київській школі малювання Миколи Івановича Мурашка. Пізніше, у 1894-1901 роках Фотій Красицький навчався у Санкт-Петербурзькій академії мистецтв у майстерні Іллі Юхимовича Рєпіна.
Фотію Красицькому належить робота «Подруги», на якій зображені дружина художника Ганна Крекотень і племінниця Олімпіада Красицька, жанрова картина «Гість із Запоріжжя», портрети Тараса Шевченка, Лесі Українки, Олени Пчілки, Леоніда Смілянського.
Під час Другої світової війни Фотій Красицький залишився в окупованому нацистами Києві і кілька разів відмовлявся створювати портрети нацистських лідерів, за що був кинутий у в’язницю гестапо. Помер він у Києві 2 червня 1944 року.

Максим Красицький мав 12 дітей. Родина важко працювала — наймалися до економії панів. Іноді траплялося, що пани усю родину проганяли, коли довідувалися про родинний зв’язок із Шевченком. Відомий такий випадок, коли поміщиця Жабоклицька із села Довгалівки дізналася, що Максим є племінником Шевченка, вигнала його з родиною посеред зими. Тоді він подався до села Мошориного (нині це Знам’янський район).

У Максима була донька Катерина, яка була одружена з Веремієм Милашевичем. Вони мали двох синів та доньку. Сини Лука і Левко загинули у лихоліттях ХХ століття, а донька Антоніна жила з матір’ю і піклувалася про неї. Чоловік Антоніни Вереміївни загинув у сталінських катівнях, а син пішов добровольцем на фронт і загинув у Польщі 16 січня 1945 року.

ЦІКАВІ ФАКТИ
Антоніна Вереміївна народилася у 1907 році в Олександрівці, де її батько працював ковалем на терещенківському цукрозаводі. Коли дівчинці було пів року, сім’я перебралася до Мошориного. У 1923 році вона вийшла заміж за білоруса Якима Тихонова, який працював головою сільської ради.

Зі спогадів Антоніни Красицької, записаних у великій саморобній книзі, в якій вона виклала історію свого роду й куди постійно вклеювала газетні вирізки зі статтями про поета: «Ми з чоловіком часто переїжджали з місця на місце: Мінськ, Первомайськ та ін. Але спільне сімейне життя не склалося, і я змушена була повернутися з дітьми до батьківської оселі у Мошорине. У 1959 році вперше побувала на Чернечій горі. Ця подорож справила на мене велике враження, і я вирішила присвятити все своє життя вшануванню пам’яті Великого Кобзаря. У маленькій сільській хаті ми з мамою влаштували куточок нашого великого діда й прадіда». Антоніна Вереміївна подорожувала Україною, збираючи матеріали про Шевченка, відвідувала музеї Канева та Києва.

Дізнавшись про сімейний музей, міська влада запросила жінок створити у Знам’янці кімнату-музей Тараса Шевченка. А 20 березня 1961 року відповідно до рішення виконкому Знам’янської міської ради «Про вшанування великого українського письменника Т.Г.Шевченка у м.Знам’янка» Катерина Красицька отримала ошатний будиночок за адресою: м.Знам’янка, вул. Жовтнева, 33. За короткий час за допомогою директора Кіровоградського обласного краєзнавчого музею Олени Ноземцевої у будинку була створена гідна музейна кімната з цікавою експозицією, присвяченою Т.Г.Шевченку і його нащадкам.

Кімната-музей Т.Г.Шевченка діяла у Знам’янці протягом 15 років — з 1961 до 1976 року включно. За цей час там побувало близько 22,5 тисячі гостей. Тут проводилися поетичні читання, фестивалі, виставки мистецтва, шкільні заходи й уроки. Господині грали гостям на бандурі, співали народні пісні, проводили екскурсії.

У 1989 році у центрі міста за адресою вул.Юрія Глібка, 28-в був відкритий громадський музей «Кобзарева світлиця». Майже на цьому самому місці колись стояв будинок Єгора Красицького. Музеєм керував ще один нащадок Кобзаря — В’ячеслав Шкода. У цей музей перевели експозицію кімнати-музею Тараса Шевченка. 1 січня 2004 року за рішенням міської ради почав працювати міський краєзнавчий музей, а «Кобзарева світлиця» стала його частиною.

Катерини Красицька пішла з життя у 1967 році, Антоніна Красицька — у 1991 році. Останні роки життя Антоніна Вереміївна присвячувала також декоративно-ужитковому мистецтву, створенню композицій з природних матеріалів, брала участь міських фестивалях та виставках квіткарів.

22 травня 2011 року, у день 150-ї річниці від дня перепоховання Тараса Григоровича Шевченка на Чернечій горі у Каневі, на фасаді п’ятиповерхової будівлі по вулиці Михайла Грушевського, 33 у центрі Знам’янки (саме на цьому місці знаходився будиночок родини Красицьких) була відкрита меморіальна дошка на честь Катерини Максимівни й Антоніни Вереміївни Красицьких. На меморіальній дошці зображені обличчя простих жінок, які зберігали пам’ять про Кобзаря та стали одними із засновниць музейної справи у Знам’янці. У травні того ж року на Північному кладовищі міста були встановлені нові надгробки на могилах Катерини й Антоніни Красицьких.

ЯК ДІСТАТИСЯ
Вулиця Грушевського — центральна вулиця міста, тож дістатися до будинку, на якому встановлено пам’ятну дошку, можна будь-яким з рейсових автобусів.

Оксана Лутай
У підготовці публікації
використані матеріали
з відкритих джерел та
авторського альбому
Антоніни Красицької
Меморіальна дошка на честь Катерини Максимівни та Антоніни Вереміївни Красицьких (Місто Знам’янка)
Меморіальна дошка на честь Катерини Максимівни та Антоніни Вереміївни Красицьких (Місто Знам’янка)
Меморіальна дошка на честь Катерини Максимівни та Антоніни Вереміївни Красицьких (Місто Знам’янка)