---
Суспільство

Уряд утричі зменшив субвенцію на соцекономрозвиток

Уряд утричі зменшив субвенцію на соцекономрозвиток
Своїм розпорядженням від 4 грудня уряд утричі зменшив субвенцію на соцекономрозвиток у 2019 році, громадам розподілили всього 790 мільйонів із запланованих 2,5 млрд гривень.
Улітку ми проінформували вас, наші читачі, про те, що розпорядженням Кабінету Міністрів України від 10 липня 2019 року №500-р було затверджено 2,5 млрд гривень (завдяки зусиллям нардепа Олеся Довгого, серед інших громад України на розвиток 102-го виборчого округу було виділено 52 (!) мільйони гривень). Але восени ми вже надали інформацію про те, що Кабмін призупинив фінансування заходів щодо соціально-економічного розвитку, а зараз повідомляємо, що 4 грудня на засіданні уряду було внесено зміни до розпорядження Кабінету Міністрів № 500-р, якими змінено розподіл субвенції між місцевими бюджетами на соціально-економічний розвиток та зменшено на 1,7 млрд грн її загальний обсяг. А це майже на 75% менше коштів на місця!

Якщо порівняти липневе та грудневе розпорядження, то побачимо, що зокрема 102-му виборчому округу пощастило дещо більше, аніж середньостатистично по країні, оскільки зменшення відбулося лише на половину. Початкова (липнева) сума у 52 млн гривень зменшилася до майже 22-х мільйонів у грудні. Серед об’єктів, що залишилися, назвемо найбільші за обсягом фінансування у кожному районі та місті.
Онуфріївський район і селище Онуфріївка. Капітальний ремонт покрівлі будівлі комунального закладу КЗ «Олександрівське НВО №1» — 1 млн 400 тисяч грн.

Олександрівський район і селище Олександрівка. Капітальний ремонт покрівлі будівлі комунального закладу КЗ «Олександрівське НВО №1» — 1 млн 400 тисяч грн.

Знам’янський район. Реконструкція будинку ДНЗ «Барвінок» Мошоринської сільської ради з метою підвищення енергоефективності — 768 тисяч грн.

Новгородківський район і селище Новгородка. Капітальний ремонт лікарського корпусу Новгородківської ЦРЛ — 3 млн 906,51 тисяч грн.
Світловодський район. Капітальний ремонт даху загальноосвітньої школи с.Григорівка — 1 млн 470,362 тисяч грн.

Місто Світловодськ. Реконструкція загальноосвітньої школи I-III ступенів № 8 смт Власівка м.Світловодськ — 7000 млн грн.

Місто Знам’янка — кошти не виділені.

З постановою та повним переліком об’єктів можна ознайомитися тут: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-u-dodatki-1-i-2-do-rozporyadzhennya-kabinetu-ministriv-ukrayini-vid-10-t041219

Така ситуація зі зменшенням фінансування є вкрай прикрою для народного депутата України Олеся Довгого, який одним зі своїх пріоритетних завдань як народного обранця вважає саме роботу із залучення коштів на розвиток округу, який висловив йому довіру. Адже протягом попередньої каденції нардепа чи не в кожному населеному пункті 102-го округу з’явився хоча б один реконструйований або зведений з нуля об’єкт завдяки співпраці народного депутата та керівників області, району, міста, села.

Зменшення Кабінетом Міністрів України переліку об’єктів, над яким Олесь Довгий працював разом з очільниками громад після зустрічей з виборцями цього року, у значній мірі зупиняє розвиток інфраструктури громад Кіровоградщини. На жаль, як усні, так і письмові звернення Олеся Довгого, його колег по Верховній Раді, членів Асоціації міст України до уряду не зменшувати обсяг фінансування та перелік об’єктів, допоки були проігноровані.

«Внесення таких змін наприкінці бюджетного року є неприпустим! Адже, очікуючи фінансування, громади у відповідності до розподілу коштів цієї субвенції вже виконали певний обсяг робіт, однак не можуть за них розрахуватися. Це – невеликі за вартістю, але вкрай важливі для громад проекти – будівництво та ремонт шкіл і дитячих садків, ремонт та благоустрій вулиць, влаштування водогонів, насосних станцій та систем очищення води, обладнання медичних амбулаторій, центрів адмінпослуг, Будинків культури. Асоціація міст України висловлює занепокоєння з приводу такого рішення уряду і наполягає на розблокуванні решти 1,7 млрд грн коштів субвенції!», — з такою заявою на своєму сайті звертається до уряду Асоціація міст України.

Будемо сподіватися, що кошти, затверджені новою постановою, надходитимуть на рахунки громад вчасно, і об’єкти, які уряд залишив як пріоритетні, з’являться в населених пунктах вже наступного року.

Тетяна Юганова
За матеріалами сайту
Асоціації міст України

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF